jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Kuchenne zabawy – czyli pomysł na spędzanie czasu z dzieckiem

Czerwiec to czas, kiedy oceny w szkole są już wystawione, a dzieci mają coraz więcej wolnego. To doskonała okazja na spędzanie większej ilości czasu z dzieckiem, które przecież uwielbia pomagać w kuchni i być razem z najbliższymi. Dlatego warto zaplanować wspólną kulinarną przygodę w jeden z wolniejszych dni i połączyć przyjemne z pożytecznym. Jak to zrobić? Podpowiadamy.  

Czerwiec to czas, kiedy oceny w szkole są już wystawione, a dzieci mają coraz więcej wolnego. To doskonała okazja na spędzanie większej ilości czasu z dzieckiem, które przecież uwielbia pomagać w kuchni i być razem z najbliższymi. Dlatego warto zaplanować wspólną kulinarną przygodę w jeden z wolniejszych dni i połączyć przyjemne z pożytecznym. Jak to zrobić? Podpowiadamy.

Z dzieckiem w kuchni

Miłym początkiem dnia wolnego na pewno będzie wspólne przygotowanie posiłku – to świetna okazja do tego, by rozwijać kreatywność i kulinarną pasję małych kucharzy. Koniecznie przygotujcie wspólnie coś co Twój smyk uwielbia. Niech efektem Waszych zmagań będą np. fantazyjne kanapki z bajkowym motywem lub kolorowa pizzerinka z duszkami.

Przedstawiamy kilka propozycji na kolorowe menu, które z pewnością przypadną do gustu małym smykom. Wypróbujecie?

Kanapkowy Pan Kleks

Kanapkowy Pan Kleks

Składniki:

  • 1 plasterek polędwicy ŻARŁAKI firmy Konspol
  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • 2 czarne oliwki
  • 1 surowa marchewka
  • 1 świeży ogórek
  • 1 pomidorek koktajlowy
  • 1 czerwona papryka
  • masło
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Z chleba wycinamy kształt koła, który później smarujemy masłem i układamy na talerzu. Na tak przygotowaną kromkę układamy plasterek polędwicy ŻARŁAKI firmy Konspol, który wcześniej wykrawamy w kształt koła. Część ogórka kroimy na plasterki, po czym układamy na kanapce robiąc oczy Pana Kleksa. Z oliwek robimy źrenice, z podłużnego paseczka papryki usta, a z pomidorka koktajlowego nos. Marchewkę obieramy i kroimy w bardzo cieniutkie paseczki. Tak przygotowaną układamy na górze kanapki tworząc włosy naszej postaci. Z pozostałej części ogórka wycinamy kokardę i układamy pod brodą naszej kanapki.

Duszkowa pizzerinka

Duszkowa pizzerinka

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka oleju,
  • 60 ml mleka,
  • 60 ml wody,
  • dwie szczypty cukru,
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 1/2 puszki pomidorów,
  • kilka plasterków szynki z indyka firmy Konspol
  • kilka plasterków żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka plasterków
  • garść kukurydzy
  • kilka czarnych oliwek
  • świeża pietruszka

Przygotowanie:

W garnku podgrzewamy mleko, a następnie dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy do momentu, kiedy się rozpuszczą. Do wysokiego naczynia wsypujemy 2 szklanki mąki, dolewamy przygotowane wcześniej mleko, letnią wodę, olej i dodajemy szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Wyrobione, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do momentu aż wyrośnie. Gdy ciasto będzie gotowe, rozwałkowujemy je na placek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidory blendujemy, doprawiamy pieprzem solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanym sosem smarujemy ciasto. Plasterki szynki z indyka firmy Konspol kroimy w kostkę i układamy na pizzy. Z żółtego sera wycinamy duszki, a z czarnych oliwek małe ośmiorniczki. Tak przygotowane stworki kładziemy na cieście. Pizzę posypujemy kukurydzą oraz posiekaną pietruszką. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 20 minut.

Smacznego!