jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Pkhali, czyli gruzińskie kulki z warzyw

Latem rozpoczyna się sezon na przyjęcia w ogrodzie. Podczas nich królują lekkie, kolorowe przekąski. Kuchnia gruzińska zachwyca nie tylko wyglądem potraw, ale również smakiem. Jedną z przekąsek, którą zachwycisz swoich gości będzie pkhali, czyli kulki z posiekanych warzyw. Jak je przygotować

Latem rozpoczyna się sezon na przyjęcia w ogrodzie. Podczas nich królują lekkie, kolorowe przekąski. Kuchnia gruzińska zachwyca nie tylko wyglądem potraw, ale również smakiem. Jedną z przekąsek, którą zachwycisz swoich gości będzie pkhali, czyli kulki z posiekanych warzyw. Jak je przygotować?

Gruzińskie pkhali

Gruzińskie pkhali

Składniki:

  • 500 g buraków
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub octu balsamicznego
  • 0,5 łyżeczki suszonego cząbru
  • garść pestek granatu
  • świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
  • garść świeżej pietruszki
  • garść świeżej kolendry

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie umyj. Następnie zawiń je w folię aluminiową i piecz w piekarniku o temperaturze 180 °C przez 60-90 minut (do momentu, aż buraki będą miękkie). Poczekaj aż warzywa ostygną, obierz je i drobno zetrzyj.
  2. W tym czasie do robota kuchennego (lub blendera) wrzuć orzechy włoskie, ząbki czosnku i szczyptę soli. Miksuj, aż ze składników powstanie pasta. Dodaj posiekane liście kolendry i natkę pietruszki.
  3. W dużej misce wymieszaj starte buraki, pastę orzechowo-czosnkowo-ziołową i resztę składników. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Z tak powstałej masy uformuj małe kulki i umieść je na talerzu.
  5. Udekoruj pestkami granatu i cienko pokrojoną czerwoną cebulą. Podawaj z lekkim białym winem Marani Alazani Valley.