jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Wszystkie odcienie czerwieni – świętuj Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili

Papryczki chili kojarzymy z ostrym, rozgrzewającym smakiem, który wyczuwalny jest szczególnie w kuchni meksykańskiej, indyjskiej albo dalekowschodniej. Znacie ją bez wątpienia, a wiele jej odmian znajdziecie w polskich sklepach. Mimo że papryczki mogą różnić się od siebie ostrością, wielkością, kształtem i odcieniem, to jedno jest pewne… nadadzą one wyrazistości rozmaitym daniom. 

Papryczki chili kojarzymy z ostrym, rozgrzewającym smakiem, który wyczuwalny jest szczególnie w kuchni meksykańskiej, indyjskiej albo dalekowschodniej. Znacie ją bez wątpienia, a wiele jej odmian znajdziecie w polskich sklepach. Mimo że papryczki mogą różnić się od siebie ostrością, wielkością, kształtem i odcieniem, to jedno jest pewne… nadadzą one wyrazistości rozmaitym daniom.

Tradycyjne potrawy czy popisowe receptury światowej kuchni? Pikantna papryczka pasuje praktycznie do wszystkiego! Świętuj z nami Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili i zasmakuj w tej wyjątkowej przyprawie z przepisami szefa kuchni Knorr. Będzie ostro!

Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili i to doskonała okazja, aby odkryć smak i mnogość inspiracji kulinarnych, do których można wykorzystać ostrość tego niepozornego warzywa. Łączone na wiele sposobów, stworzy prawdziwe arcydzieła kulinarne. Nawet z tradycyjnej potrawy z pomocą pikantnej papryczki przygotujecie danie z egzotycznym akcentem, które zachwyci każdego wielbiciela ostrych smaków.

Świętuj w kuchni

Najlepszym miejscem do świętowania Dnia Czerwonej Ostrej Papryczki Chili jest, oczywiście, kuchnia. Wybierzcie się do sklepu oraz zróbcie niezbędne zaopatrzenie, aby odpowiednio uczcić papryczkę – królową ostrości. Świeża, suszona bądź w proszku? Papryczka nada charakteru potrawom bez względu na formę. Przy tak ważnym święcie trudno nie odnieść się do tradycyjnej, meksykańskiej kuchni. Jeśli byliście w tym magicznym kraju, z pewnością mieliście okazję wielokrotnie próbować potraw, które niejednego smakosza przyprawią o zawrót głowy. Nie chodzi bynajmniej o bogactwo aromatów, ale o ostrość, którą dania zawdzięczają papryczkom chili, a konkretniej hojności Meksykanów w dodawaniu jej do poszczególnych posiłków. Aby doświadczyć smaku Meksyku, skorzystajcie z propozycji szefa kuchni Knorr, który poleca przepis na chili con carne z nachosami.

Chilli con carne z nachosami

Chilli con carne z nachosami Knorr

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 opakowanie Fix Chili con carne Knorr
  • 120 g czerwonej fasolki z puszki
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 1 cebula
  • 100 g sera żółtego
  • 1 opakowanie chipsów nachos
  • 2 łyżki oleju
  • 300 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na patelni cebulę. Potem wrzuć mięso i smaż wszystko, od czasu do czasu mieszając.
  2. Odcedź kukurydzę oraz fasolę i opłucz je w wodzie. Dodaj do mięsa.
  3. Fix Chili con carne Knorr wymieszaj z 300 ml wody i wlej całość na patelnie. Starannie wymieszaj wszystkie składniki i gotuj przez 5 minut.
  4. Gotowe danie rozdziel do misek. Na wierzch każdej powbijaj po kilka chipsów nachos. Chili con carne podawaj posypane startym serem.
 

Słodko – ostry

Chili kojarzymy przede wszystkim z daniami obiadowymi oraz przekąskami. Zapominamy niestety o deserach i innych słodkich smakołykach, w których papryczka smakuje wręcz obłędnie. Próbowaliście zapewne czekolady z jej dodatkiem. Dzięki takiemu połączeniu bardziej wyczuwalny jest smak kakao, a nuta ostrości stanowi jedynie dopełnienie kompozycji. Najbardziej wymagających kulinarnych koneserów z pewnością zaczaruje czekolada na gorąco, do której dodajemy odrobinę ostrej papryczki. Ten rozgrzewający i wyjątkowy napój jest szczególnie polecany na chłodniejsze dni. Ale chili komponuje się rewelacyjnie nie tylko z czekoladą. Jeśli chcecie wprowadzić nieco egzotyki na Wasze stoły i skosztować nowych, ciekawych połączeń smaków, dodajcie ostrą czerwoną papryczkę do owoców, przygotowując pikantny dip z owoców. Słodycz jabłek i gruszek wyśmienicie przenika się z ostrością chili. To oryginalny pomysł na pikantne zwieńczenie rozmaitych potraw. Palce lizać!

Pikantny dip z owoców

Pikantny dip z owoców Knorr

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 8

Składniki:

  • 1 soczysta gruszka
  • 2 winne jabłka
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego do mizerii Knorr
  • 50 g oliwek
  • 1 pęczek kopru
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypioru
  • 3 łyżki Chili z Indii Knorr
  • 0,3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki kefiru
  • 0,3 szklanki śmietany
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka sosu Tabasco
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Obierz gruszkę, jabłka i cebulę oraz zetrzyj wszystko na tarce. Całość skrop sokiem z cytryny.
  2. Oliwki i zioła drobno posiekaj.
  3. Cebulę i owoce zmiksuj razem z jogurtem naturalnym, śmietaną oraz kefirem. Krok po kroku dodawaj pieprz, sos chili, tabasco i cukier.
  4. Dopraw Sosem sałatkowym do mizerii Knorr. Wymieszaj z posiekaną zieleniną i oliwkami. Gotowy dip dopraw Sosem sałatkowym do mizerii Knorr i wymieszaj z posiekaną zieleniną i oliwkami. Całość schłodź.
 

Tradycyjnie i z twistem

Mimo że chili łączymy głównie z kuchnią z różnych zakątków świata, warto wspomnieć o potrawach dobrze nam znanych, których smak coraz chętniej wzbogacamy ostrą papryką. Spróbujcie przenieść egzotyczne akcenty do polskiej kuchni, włączając pikantny składnik do rodzimych potraw. Zobaczycie, jakie bogactwo aromatów i smaków wydobędziecie z każdego dania. Kotlety mielone z odrobiną chili czy rosół, do którego dodacie odrobinę świeżej lub suszonej ostrej papryczki, stanie się jeszcze bardziej aromatyczny. Warto eksperymentować, tym bardziej że chili kupicie w różnych odmianach. Sezon grillowy to również świetna okazja do wypróbowania marynat z jego dodatkiem, który będą się idealnie komponować z karkówką, kurczakiem, a nawet swojską kiełbasą.

Zamienicie klasyczne danie w kulinarną podróż, łącząc tradycję z nowoczesnością. Na obiad polecamy szczególnie klopsiki w nieco odmienionej wersji. Smacznego!

Ostre klopsiki

Ostre klopsiki Knorr

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 opakowanie Fix Kotlety mielone Knorr
  • 0,25 główki młodej kapusty
  • 300 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili
  • 1 szczypta Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
  • 50 ml oleju
  • 125 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Fix Kotlety mielone Knorr rozmieszaj w 125 ml wody. Dodaj posiekaną papryczkę chili i odstaw na 3 minuty. Powstałym sosem dopraw mięso i wszystko razem wymieszaj.
  2. Z mięsnej masy uformuj małe klopsiki i usmaż je na rozgrzanym oleju. Gotowe klopsy odłóż na bok.
  3. Obierz ziemniaki, a następnie pokrój je w małą kostkę i ugotuj w wodzie z niewielką ilością soli. Całość odcedź.
  4. Czosnek i cebulą pokrój na drobne kawałki i podsmaż na patelni. Kapustę pokrój w szeroki pasy, dodaj na patelnie i smaż wspólnie wszystkie składniki. Posyp je majerankiem oraz dopraw wedle uznania.
  5. Do kapusty wrzuć usmażone klopsiki i ugotowane ziemniaki. Wymieszaj składniki ze sobą i podawaj na ciepło.