google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 21.08.2019
    1 USD
    3.9210
    -0.0198
    1 EUR
    4.3513
    -0.0143
    1 CHF
    4.0014
    -0.0213
    1 GBP
    4.7623
    -0.0031
    1 RUB
    0.0592
    0.0001
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Smak lata w nowej odsłonie: arbuz

    Sezon letni to idealny czas na sięgnięcie po soczystego i orzeźwiającego arbuza. Chyba nic tak dobrze nie gasi pragnienia, jak właśnie ten owoc. Marka Delecta proponuje kilka sposobów na wykorzystanie go w letnich deserach. Miłośnicy tego jakże orzeźwiającego owocu i słodkości z pewnością będą zadowoleni.

    Wakacje to czas, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy – w tym desery, a arbuz świetnie sprawdzi się jako lekka przekąska na upalne dni. Jeśli Wy również jesteście tego samego zdania, koniecznie zapoznajcie się z naszymi propozycjami.

    Smak lata w nowej odsłonie: arbuz

    Karpatka arbuzowa

    Ciasto:

    • 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
    • 250 ml wody
    • 125 g margaryny
    • 4–5 jaj (w zależności od wielkości)

    Nadzienie:

    • ¼ średniego arbuza – 500 ml
    • 200 g masła lub margaryny

    Dekoracja:

    • 1 łyżka cukru pudru

    Jeśli nie chcesz spędzić połowy dnia w kuchni, a myśl o pysznym deserze w ciepłe dni nie daje Ci spokoju, to świetnym i szybkim pomysłem będzie upieczenie karpatki arbuzowej. Przygotowanie ciasta zajmie zaledwie godzinę.

    Piekarnik nastawiamy na 220°C bez termoobiegu. Do wypieków potrzebujemy dwóch blaszek obłożonych papierem, o wymiarach 12 x 26. Na początku, gotujemy wodę z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem karpatka Delecta, rozcierając masę. Po jej schłodzeniu wbijamy jajka i miksujemy je na najwyższych obrotach przez 5 minut. Masę przekładamy do blaszek, rozsmarowujemy ją na papierze i pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru. W czasie oczekiwania na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy nadzienie. Arbuza obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i miksujemy go za pomocą blendera aż do uzyskania gładkiej masy (tak, aby powstało około 500 ml soku). Następnie, mieszamy zawartość torebki z kremem w soku arbuzowym, a pozostały sok gotujemy. Do gotującego się soku wlewamy proszek i gotujemy chwilę, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Później krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem i przykrywamy górną warstwą ciasta. Na koniec posypujemy karpatkę cukrem pudrem.

    Voilà, gotowe!

    Biszkoptowy arbuzowiec

    Smak lata w nowej odsłonie: arbuz

    Biszkopt kakaowy:

    • 3 jajka
    • 100 g mąki tortowej
    • 120 g cukru
    • 1 łyżka kakao
    • szczypta soli

    Krem śmietankowy:

    • 200 ml śmietanki kremówki
    • 1 łyżka cukru
    • 1 opakowanie mixu do śmietany Delecta 

    Masa arbuzowa:

    • 500 g miąższu arbuza (bez pestek)
    • 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym Delecta

    Biszkopt makowy:

    • 3 jajka
    • 100 g mąki tortowej
    • 120 g cukru
    • 3 łyżki maku

    Masa truskawkowa:

    • 100 g pokrojonych truskawek
    • 1 i 2/3 szklanki wody
    • 1 opakowanie kisielu o smaku truskawkowym Delecta
    • 2 łyżki cukru
    • 1 czubata łyżeczka żelatyny Delecta

    Kolejna propozycja z pewnością przypadnie do gustu fanom deserów biszkoptowych.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Do dwóch białek ubitych na sztywno i żółtek utartych z cukrem, dodajemy mąkę, kakao i dokładnie mieszamy. Następnie, ubite białka dodajemy za pomocą szpatułki i mieszamy obie masy. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy około 15 minut (do suchego patyczka). Ciemny i wystudzony biszkopt smarujemy kremem śmietankowym. Do przygotowania kremu należy ubić śmietankę kremówkę z jedną łyżką cukru, dodając mix do śmietany i postępując według instrukcji na opakowaniu. Na śmietankę wylewamy masę arbuzową, którą przygotowujemy z gotowanym przez 10 minut na niewielkim ogniu miąższem arbuza bez pestek oraz galaretki. Biszkopt makowy układamy bezpośrednio na masie arbuzowej. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, mak i mieszamy. Zrobiony biszkopt smarujemy drugą porcją masy śmietankowej. Na niej układamy pokrojone truskawki i zalewamy masą truskawkową. Aby przygotować masę, gotujemy szklankę wody, w pozostałej części rozpuszczamy kisiel oraz cukier. Do gorącej masy dodajemy żelatynę, mieszając, by pod wpływem ciepła się rozpuściła. Pozostawiamy na noc w lodówce.

    Ciasto z arbuzem – brzmi niewyobrażalnie… pysznie!

    Deser arbuzowy z pistacjami

    Smak lata w nowej odsłonie: arbuz

    • 1 kg arbuza
    • 35 g cukru pudru
    • 35 g żelatyny Delecta
    • 50 ml wrzątku
    • 3 krople aromatu waniliowego Delecta
    • pół łyżeczki cynamonu
    • 1 opakowanie pistacji Bakalland

    Trzecią propozycją na naszej liście na słodkie, letnie zapomnienie jest deser arbuzowy z pistacjami.

    Zaczynamy od wyciśnięcia soku z arbuza – przez sokownik lub za pomocą blendera. Sok miksujemy z cukrem pudrem, cynamonem oraz aromatem waniliowym. W kilku łyżkach wrzątku rozpuszczamy żelatynę, mieszając proszek do całkowitego rozpuszczenia. Sok z arbuza podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy całość do połączenia składników. Następnie, krem studzimy i przelewamy do silikonowych foremek na babeczki lub filiżanek i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Opakowanie pistacji zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek, a następnie siekamy. Stężały deser podajemy na ochłodzonym talerzu, delikatnie wyciągając z foremki pudding. Wierzch dekorujemy pistacjami oraz plasterkiem świeżego arbuza.

    Deser w sam raz na upał!

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.