google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 21.08.2019
    1 USD
    3.9210
    -0.0198
    1 EUR
    4.3513
    -0.0143
    1 CHF
    4.0014
    -0.0213
    1 GBP
    4.7623
    -0.0031
    1 RUB
    0.0592
    0.0001
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Chleb żytnio-pszenny z makiem

    Świeże, chrupiące pieczywo podane z masłem, warzywami, serem czy też domowym dżemem, to bez wątpienia sposób na smaczne śniadanie. A jak uzyskać takie frykasy od ręki? Podpowiadamy, jak przygotować w domowym zaciszu chleb własnej roboty, który będzie kusił smakiem i zapachem, a przy tym dostarczał dawkę zdrowej energii. 

    Chleb żytnio-pszenny z makiem

    Składniki (4-6 porcji):

    • 200 g mąki żytniej typu 720
    • 350 g mąki pszennej typu 450–650
    • 7 g drożdży suszonych instant
    •  łyżeczka proszku do pieczenia
    •  łyżeczka cukru
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • 3 łyżki maku Kresto
    • 3 łyżki mielonych migdałów BackMit (plus do wysypania foremki)
    • 450 ml ciepłej wody
    • 4 łyżki oleju rzepakowego Rapso (plus do wysmarowania foremki)

    Wykonanie:

    1. Wszystkie suche składniki przesypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę, 2 łyżki oleju i  wyrabiamy przez kilka minut. Uzyskane w ten sposób ciasto powinno mieć luźną konsystencję.
    2. Ciasto smarujemy 1 łyżką oleju, przykrywamy i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie zwilżonymi rękoma ponownie wyrabiamy ciasto.
    3. Foremkę do pieczenia (średnich rozmiarów prostokąt) smarujemy olejem, wysypujemy mąką migdałową i wykładamy do środka ciasto. Foremkę z ciastem przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. W zależności od temperatury trwa to ok. 30–60 minut.
    4. Wyrośnięte ciasto delikatnie smarujemy olejem i posypujemy makiem. Tak przygotowaną formę ostrożnie wkładamy do rozgrzanego do 220°C piekarnika i pieczemy ok. 30–40 minut.
    5. Upieczony chleb studzimy na kratce.
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.