google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 21.08.2019
    1 USD
    3.9210
    -0.0198
    1 EUR
    4.3513
    -0.0143
    1 CHF
    4.0014
    -0.0213
    1 GBP
    4.7623
    -0.0031
    1 RUB
    0.0592
    0.0001
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Chatka szpinakowo-łososiowa

    Chatka szpinakowo-łososiowa

    Chatka szpinakowo-łososiowa

    Składniki:

    Ciasto

    - 80 g Szpinaku młodego marki Eisberg
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 4 duże jajka
    - 1 łyżeczka soli
    - 1 łyżeczka cukru
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki oleju

    Nadzienie

    - 200 g serka śniadaniowego
    - 50 g sera feta
    - 150 g łososia  wędzonego w plastrach
    - sól
    - pieprz

    Przygotowanie:

    Szpinak zblendować na gładką masę. Z białek ubić pianę, dodając cukier i sól. Drewnianą łyżką wymieszać żółtka z mąką, ubitą pianą, proszkiem do pieczenia, olejem i zblendowanym szpinakiem. Ciasto przelać do blachy (40 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do wcześniej nagrzanego do 180°C piekarnika – piec około 25 minut. Po upieczeniu i całkowitym ostygnięciu, blat pociąć na 6 równych prostokątów. Pozostałe skrawki pokruszyć.
    Prostokąty posmarować  (z jednej strony) wymieszanym serem z solą i pieprzem, na każdej części ułożyć cienki plaster łososia. Spód chatki tworzą 2 prostokąty, ułożone jeden na drugim. Następne części chatki połączyć ze spodem z dwóch stron, by stworzyć formę trójkąta. Wierzch posypać pokruszonym ciastem. 
     

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.