google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 21.08.2019
    1 USD
    3.9210
    -0.0198
    1 EUR
    4.3513
    -0.0143
    1 CHF
    4.0014
    -0.0213
    1 GBP
    4.7623
    -0.0031
    1 RUB
    0.0592
    0.0001
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Morskie opowieści – owoce morza bez tajemnic

    Krewetka, langusta, homar, a może ośmiornica? To dania, które coraz częściej goszczą na naszych stołach. Dają nieograniczone pole do rozwijania kulinarnej kreatywności. Jeśli jeszcze nie testowaliście tych rarytasów – musicie koniecznie spróbować! Wersje gotowane, smażone, grillowane przypadną do gustu każdemu smakoszowi.

    Dajcie się zabrać w prawdziwą kulinarną podróż, podczas której przemierzać będziemy morskie głębiny, w poszukiwaniu idealnych owoców morza. Frutti di mare to prawdziwe szaleństwo smaków i tekstur. Chrupkość łącząca się z delikatnością, wyczuwalny morski smak to tylko preludium do tego, co oferują dania stworzone ze skorupiaków czy mięczaków. Potrawy z krewetek, ośmiornicy, homara czy kraba niestety nadal wywołują u niektórych osób niechęć. Jeśli należycie do tej grupy – przełamcie się! Spróbujcie przepisów szefa kuchni Knorr, a zobaczycie, że warto. Zainspirujcie się naszymi propozycjami lub stwórzcie coś autorskiego, aby odkryć bogactwo morskich smaków.

    Krewetka w różnych wydaniach

    Krewetka jest prawdziwą królową wśród owoców morza. Tytuł ten zawdzięcza swojej popularności i obecności na stołach niemal całego świata. Jest również prostym składnikiem wielu ciekawych dań, a koktajl krewetkowy zdobył także serca Anglików, którzy obwołali go narodową potrawą Wielkiej Brytanii. Dodatki do potraw przyrządzonych z tego skorupiaka kojarzymy najczęściej z pietruszką, masłem, czosnkiem i odrobiną soli i pieprzu. Krewetki usmażone w ten sposób na patelni tworzą wykwintną propozycję kulinarną, od której warto zacząć swoją przygodę z owocami morza.

    Różne odmiany skorupiaków sprawiają, że często nie wiemy, który gatunek najlepiej wybrać. Najgłębszym smakiem charakteryzują się krewetki tygrysie. Rozpoznacie je bez trudu – są znacznie większe od innych odmian. Mają bardzo dużo białego, delikatnego mięsa, co sprawia, że stają się składnikiem wielu popularnych dań kuchni śródziemnomorskiej. Inspiracją do przygotowania tego wyjątkowego skorupiaka niech będzie propozycja szefa kuchni Knorr, który poleca przepis na pyszną sałatkę z krewetkami. Smacznego!

    Sałatka z krewetkami

    Sałatka z krewetkami Knorr

    Czas przygotowania: 30 minut
    Ilość osób: 4

    Składniki:

    • 20 krewetek tygrysich
    • 4 pomidory
    • 1 ogórek
    • 1 garść czarnych oliwek
    • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Balsamicznego z ziołami Knorr
    • 3 łyżki wody
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 1 cebula
    • 1 garść kaparów
    • 1 szczypta Chili z Indii Knorr
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • 1 ząbek czosnku
    • 80 g masła

    Sposób przygotowania:

    1. Przygotuj sos sałatkowy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
    2. Rozmroź mrożone krewetki, a następnie obierz je z pancerzy pozostawiając ogonki.
    3. Warzywa pokrój i przełóż do miski. Posyp je oliwkami i kaparami. Całość wymieszaj i polej gotowym sosem sałatkowym.
    4. Krewetki podsmaż na maśle z czosnkiem i posyp je chili oraz pietruszką.
    5. Przygotowaną sałatkę podawaj na talerzach. Na wierzch nałóż krewetki i zalej danie sosem z patelni.
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.