29-07-2019, 00:00
Pozytywne właściwości roślin znane są od wieków. Dary natury praktycznie od zawsze towarzyszyły ludziom w pielęgnacji zdrowia i dobrego nastroju. Nalewki, maści, kremy, herbaty – lista możliwości wykorzystania roślin w diecie, medycynie i kosmetyce jest długa.
Nie każdy ma jednak wiedzę na temat ekstraktów roślinnych. Dlaczego warto je używać i gdzie znajdują najlepsze zastosowanie?
Ekstrakcje można przeprowadzić na całej roślinie lub jej części, np. łodygi, korzenia, kwiatów, soków czy liści. Uzyskany preparat ma postać płynną, półpłynną lub formę sypkiego proszku.
Ekstrakty roślinne w kosmetyce
Ekstrakty roślinne, ze względu na swoje bogate właściwości, mają szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Wyciągi z roślin to źródło witamin, flawonoidów, polifenów i innych substancji odżywczych. Mają działanie wygładzające, nawilżające i dezynfekujące. Mogą również działać przeciwnowotworowo, a także chronić przed promieniowaniem UV i neutralizować wolne rodniki.
Ze względu na swoje naturalne pochodzenie rzadziej wywołują uczulenia i inne niepożądane efekty, przez co ich obecność w kosmetykach jest wyjątkowo pożądana.
Ekstrakty roślinne – siła w naturze
Obecne trendy na rynku żywieniowym stawiają przed producentami żywności nowe wyzwania. Coraz więcej konsumentów przed zakupem produktu uważnie analizuje jego skład oraz zwraca uwagę na pochodzenie produktów. Czysta etykieta, bez konserwantów, barwników i GMO, to odpowiedz na rosnącą świadomość żywieniową konsumentów. Ekstrakty roślinne pomogą spełnić oczekiwania klientów, którzy pragną kupować zdrową, pełnowartościową żywność, bez sztucznych składników. Ich dodatek oznacza wprowadzenie do jedzenia substancji odżywczych takich jak polifenole, witaminy, aminokwasy czy minerały. Dzięki ich wykorzystaniu żywność nabierze więc dodatkowych wartości odżywczych i smakowych.
Ekstrakty z roślin, poprzez opóźnienie utleniania substancji, w naturalny sposób wydłużają również termin spożycia produktu.
Ekstrakty roślinne w żywności
Szeroki zakres właściwości oraz rodzajów wyciągów roślinnych sprawia, że znajdują zastosowanie w wielu produktach spożywczych, od napojów energetycznych, przez wyroby piekarnicze, mięsne, mrożone, po słodycze, przekąski, sosy czy przyprawy.
Sprawdzą się jako dodatek do produktów diety bezglutenowej i wolnej od alergenów.
Dodatek wyciągów roślinnych pomoże również w stworzeniu smacznych, pełnowartościowych zamienników mięsa i nabiału, poszukiwanych przez coraz większą liczbę konsumentów wybierających dietę wegańską lub wegetariańską.
Ekstrakty roślinne, powszechnie stosowane głównie w kosmetyce i medycynie, to idealny dodatek do zdrowej żywności. Esencje substancji aktywnych roślin ubogacą produkty żywnościowe, spełniając potrzeby najbardziej wymagających klientów i pozytywnie wpływając na ich zdrowie.
Artykuł sponsorowany
Komentarze