google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 18.10.2019
    1 USD
    3.8503
    -0.0135
    1 EUR
    4.2844
    -0.0005
    1 CHF
    3.8969
    0.0067
    1 GBP
    4.9671
    0.0215
    1 RUB
    0.0602
    -0.0002
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Światowy Dzień Musztardy – świętuj w pysznym stylu!

    Nie tylko parówki czy kiełbaska z grilla idealnie smakują w połączeniu z musztardą. To wyjątkowy produkt, który doczekał się nawet własnego święta. Dokładnie 6 sierpnia obchodzimy Światowy Dzień Musztardy, który warto uczcić wyjątkowymi kreacjami kulinarnymi. Sos o ostrym smaku jest na tyle uniwersalnym składnikiem potraw, że komponuje się idealnie z mięsem, rybami, a także warzywami. Dziś polecamy najlepsze przepisy z musztardowym akcentem od szefa kuchni Knorr. Będzie pysznie!

    Musztarda, obecna w kuchni już od początku naszej ery, wywodzi się ze starożytnego Rzymu. Na przestrzeni lat doczekała się wielu wersji smakowych oraz różnego natężenia ostrości. Ma również swoje muzeum. Będąc w USA, odwiedźcie Narodowe Muzeum Musztardy, w którym znajdziecie sosy z terenu Stanów Zjednoczonych oraz 60 krajów, które chętnie wysyłają swoje produkty do twórców tego wyjątkowego miejsca.

    Musztardowe mięso z grilla

    Musztardę najczęściej kojarzymy z sezonem grillowym, w którym nie może jej zabraknąć na biesiadnych stołach. Mięsa, kiełbaski czy szaszłyki polane tym sosem nabierają oryginalnego wyrazu. Zwolennicy nieco ostrzejszych potraw, mogą z natury łagodne dania doprawić musztardą, zmieniając ich smak na bardziej intensywny. Musztarda, produkowana z gorczycy, ma wiele odmian, z których większość świetnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa. Jest też doskonałym składnikiem marynat oraz sosów.

    Zapraszając gości na letnie barbecue, nie zapomnijcie o musztardzie. Z pewnością przyda się do stworzenia apetycznych dań, pogłębiając ich smak oraz zmieniając strukturę mięsa. Tradycyjnie przygotowane żeberka, zamarynowane w sosie musztardowym, nabiorą kruchości, a po upieczeniu będą wprost rozpływać się w ustach. Tradycjonalistów, dla których grill jednoznacznie kojarzy się z karkówką, zachęcamy do spróbowania steków. Marynata połączona z dwoma rodzajami musztardy stworzy idealny duet, zmiękczając mięso oraz ułatwiając jego pieczenie. Musztardowe steki z karkówki to pyszna potrawa, która pozwoli delektować się wyrazistym smakiem sosu z każdym kęsem.

    Musztardowe steki z karkówki

    Musztardowe steki z karkówki Knorr

    Czas przygotowania: 30 minut
    Ilość osób: 4

    Składniki:

    • 500 g karkówki
    • 1 opakowanie Przyprawy do wieprzowiny Knorr
    • pół pęczka natki pietruszki
    • 3 łyżki musztardy d’jon
    • 2 łyżki musztardy francuskiej
    • 1 łyżka miodu
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 4 łyżki oleju

    Sposób przygotowania:

    1. Potnij karkówkę na plastry o grubości 2 centymetrów.
    2. Wymieszaj w naczyniu olej, posiekaną natkę pietruszki, dwa rodzaje musztardy, sos sojowy, miód oraz Przyprawę do wieprzowiny Knorr.
    3. Dokładnie posmaruj marynatą mięso i odstaw na co najmniej dwie godziny.
    4. Grilluj zamarynowane steki na średnio rozgrzanym grillu przez około 7 minut na każdej ze stron. Serwuj z pieczonymi ziemniakami.
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.