jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Patelnia grillowa - co warto wiedzieć?

Patelnia grillowa to idealne rozwiązanie na jesienne czy zimowe wieczory - pozwoli bowiem przywołać wspomnienia letnich smaków, nawet w sytuacjach, gdy temperatura za oknem spadnie poniżej zera. 

Patelnia grillowa to idealne rozwiązanie na jesienne czy zimowe wieczory - pozwoli bowiem przywołać wspomnienia letnich smaków, nawet w sytuacjach, gdy temperatura za oknem spadnie poniżej zera. Dodatkowo, taka patelnia to świetna opcja dla osób dbających o linię oraz zdrowe żywienie - umożliwia ograniczenie tłuszczu do minimum. Jak wybrać jednak odpowiednią produkt oraz jak go używać?

Patelnia grillowa - co warto wiedzieć?

  1. Garść zalet domowego grillowania.
  2. Którą powłokę wybrać?
  3. Patelnia grillowa - na co zwrócić uwagę przed zakupem?
  4. Jak używać patelni grillowej?

Garść zalet domowego grillowania

Przede wszystkim należy pamiętać o prozdrowotnych właściwościach grillowanych potraw - ten sposób ich obróbki termicznej jest bowiem uważany za jeden z najwłaściwszych dla organizmu. Dzięki specjalnej budowie patelni grillowej, możliwe jest nie tylko przygotowanie potraw nieustępujących w niczym klasycznym, lecz także równomierne ich wysmażenie przy zaoszczędzeniu dużej ilości energii (co ma związek z grubym dnem patelni). Co więcej, przygotowywane jedzenie nie pryska, przez co zbędne staje się używanie pokrywek.
Którą powłokę wybrać?

Dostępne na rynku patelnie wykonuje się z trzech materiałów:

  • żeliwa,
  • stali,
  • aluminium.

Przy zakupie warto jednak zwrócić uwagę także na powłoki takich patelni, każdy z rodzajów ma bowiem swoje wady i zalety. Patelnie pokryte warstwą ceramiczną są wyjątkowo odporne na zarysowania, a także równomiernie rozprowadzają ciepło, co umożliwia zdrowe smażenie. Warto jednak pamiętać, że jest to materiał delikatny, zaleca się więc ostrożność, chociażby przy myciu w zmywarce. Na rynku występują także patelnie teflonowe, które kuszą relatywnie niską ceną, jak również łatwością w utrzymaniu czystości, w ich przypadku należy jednak uważać na zarysowania, które mogą oznaczać koniec żywotności patelni. Ostatnim rodzajem patelni, dzięki której możliwe będzie grillowanie w domu, to pokryta powłoką tytanową. Mimo że cena nie należy do najniższych, będzie to inwestycja na długie lata, patelnia należy bowiem do wyjątkowo wyrzymałych i odpornych na wszelkiego rodzaju uszkodzenia.

Patelnia grillowa - na co zwrócić uwagę przed zakupem?

Jedną z ważniejszych kwestii będzie jakość wykonania produktu - należy skupić się przede wszystkim na stabilności oraz wykończeniu nawet najmniejszych detali, które mają bardzo duży wpływ na eksploatację. Istotną sprawą będzie też typ kuchenki, na której wykorzystywana będzie patelnia grillowa, nie wszystkie modele nadają się bowiem do użytkowania z wykorzystaniem tej technologii - jeśli zakup ma więc służyć lata, warto postawić na opcję uniwersalną. Kwestią ostatnią, jednak równie ważną jak wcześniej wspomniane, jest wielkość samej patelni. Dlaczego? Należy ją bowiem przystosować do ilości (i wielkości) przygotowywanych potraw. Na rynku występują zarówno rodzinne patelnie, na których przygotować można danie dla wielu osób, jak i małe, poręczne, idealnie nadające się dla jednej osoby.

Jak używać patelni grillowej?

Po zakupie idealnej patelni należy pamiętać o kilku kwestiach, które to pozwolą na korzystanie z niej przed długie lata. Przy pierwszym użyciu konieczna będzie zalecona przez producenta konserwacja naczynia, dzięki czemu od pierwszego dania będzie ona służyć tak, jak powinna. Kolejną sprawą jest przechowywanie - warto skorzystać ze specjalnych przekładek, które uniemożliwią tworzenie się rys i uszkodzeń. Bezwzględnie pamiętać należy o zakazie zalewania patelni zimną wodą, takie działanie prowadzi bowiem do bardzo szybkiego niszczenia powłoki.

Artykuł sponsorowany