google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 18.10.2019
    1 USD
    3.8503
    -0.0135
    1 EUR
    4.2844
    -0.0005
    1 CHF
    3.8969
    0.0067
    1 GBP
    4.9671
    0.0215
    1 RUB
    0.0602
    -0.0002
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Grzybobranie: co zrobić z darów lasu?

    Sezon na grzyby w pełni. Dary lasu mogą być ciekawym i aromatycznym uzupełnieniem codziennego jadłospisu. Co dobrego można upichcić z podgrzybków, maślaków czy borowików? Poznaj klika przepisów na dania z grzybami w roli głównej.

    Pyszny obiad z lasu

    Wczesna, słoneczna jesień to idealny czas na grzybobranie. To właśnie wtedy wszyscy amatorzy, jak i wprawieni grzybiarze zbierają piękne i dorodne borowiki, maślaki, kurki czy kanie. Najlepiej smakują podsmażone z masłem, które podkreśli ich aromat i wzbogaci smak potraw. Pamiętajmy jednak, że grzyby są ciężkostrawne, dlatego warto dodać do nich odrobinę przypraw. Majeranek, tymianek czy kminek – nie tylko nadadzą im wyjątkowego charakteru, ale i sprawią, że danie będzie bardziej lekkostrawne.

    Jeśli planujecie weekendową wyprawę na grzyby, koniecznie sprawdźcie nasze przepisy na zapiekane ziemniaki z farszem z podgrzybków i pieczoną kiełbasę w sosie pieczarkowo-borowikowym. Palce lizać!

    Zapiekany ziemniak w mundurku z podgrzybkami

    Zapiekany ziemniak w mundurku z podgrzybkami

    Składniki:

    • 1 duży ziemniak
    • 1/2 laski kiełbasy śląskiej z kurczaka marki Konspol
    • 5 -6 większych podgrzybków
    • 1 mała cebula
    • 1 łyżka masła
    • 3 łyżki śmietany 30%
    • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk, papryka słodka
    • posiekany szczypiorek do posypania
    • starty ser żółty do posypania

    Przygotowanie:

    Grzyby myjemy i kroimy w mniejsze części, a cebulę oraz kiełbasę Śląską z kurczaka marki Konspol w kostkę. Przez chwilę podsmażamy całość na maśle, a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Potem dodajemy śmietanę, doprawiamy przyprawami do smaku i dusimy jeszcze 10 minut. W dalszej kolejności szykujemy ziemniaka – wydrążamy go do kształtu miseczki, następnie układamy go w naczyniu żaroodpornym, posypujemy odrobiną soli. Do tak przygotowanego ziemniaka nakładamy przygotowany wcześniej sos grzybowy. Na dno naczynia wlewamy około 100 ml wody i pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę. Po wyjęciu z piekarnika ziemniaka posypujemy startym żółtym serem oraz posiekanym szczypiorkiem.

    Pieczona kiełbasa w sosie pieczarkowo-borowikowym z pietruszką

    Pieczona kiełbasa w sosie pieczarkowo-borowikowym z pietruszką

    Składniki:

    • ok. 30 dag pieczarek
    • 5-6 borowików
    • Kiełbasa Śląska z kurczaka marki Konspol
    • 1 cebula
    • wiązka natki pietruszki
    • 2 kulki ziela angielskiego
    • 1 liść laurowy
    • przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek
    • 1 łyżka mąki
    • olej do smażenia

    Przygotowanie:

    Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki i borowiki. Kiełbasę Śląską z kurczaka marki Konspol układamy w osobnym garnku. Dodajemy ziarna ziela angielskiego, liść laurowy oraz podsmażone grzyby z cebulą. Całość zalewamy wodą (do zakrycia kiełbasy) i gotujemy wszystko przez około 15 minut. Następnie w zimnej wodzie (około ¾ kubka) rozpuszczamy łyżkę mąki, mieszamy, wlewamy do sosu i zagotowujemy. Całość doprawiamy do smaku. Na koniec posypujemy kiełbasę posiekaną natką świeżej pietruszki.

    Smacznego!

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.