17-10-2019, 00:00
Jesień to trudny czas dla naszego organizmu. Jeszcze ciepłe dni, ale już zimne noce. Wahania temperatury, spadki odporności, rzęsisty deszcz – to wszystko sprawia, że łatwiej się przeziębiamy. Jak powinna wyglądać nasza dieta, by przygotować się na ten czas? Dlaczego warto postawić na jagody acai?
Treściwie i bardziej kalorycznie
Jesienią musimy jeść bardziej kalorycznie i treściwie. Organizm domaga się większej dawki witamin i minerałów, które wpływają na wzmocnienie odporności. Poza tym dania mają nas rozgrzewać, zachęcać do wychodzenia z domu nawet w chłodne dni. Ich zadaniem jest także dawanie uczucia sytości i niwelowanie zachcianek, na przykład na słodycze oraz niezdrowe jedzenie.
W codziennym jadłospisie warto znaleźć miejsce dla warzyw i owoców, które dostarczają witamin, takich jak C i D. Ta ostatnia jest szczególnie ważna, bo odpowiada zarówno za odporność, jak i mocne oraz zdrowe kości, a jesienią, ze względu na minimum światła słonecznego, zaczyna jej brakować w organizmie. Szeregu ważnych witamin są w stanie dostarczyć również jagody acai, które charakteryzuje cierpki smak, ale świetnie nadają się do koktajli, jogurtów, ciepłych śniadań, w których główną rolę odgrywają owsianki i zupy mleczne. Jagody acai dobrze komponują się ponadto z kaszami, gównie kaszą jaglaną, która jest polecana w okresie jesiennym.
Jagody acai – dlaczego te owoce?
Nasz organizm jesienią poddawany jest próbie – próbie czasu i charakteru. Działają na niego trudne warunki atmosferyczne. Pogarsza się samopoczucie fizyczne, ale i psychiczne. To właśnie teraz przychodzi zmagać się z dołkami psychicznymi, a objawy depresji u osób chorych, mogą się pogłębiać. Wspomaganie pracy układu odpornościowego, jak i dbanie o kondycję całego organizmu, jest koniecznością, a jagody acai są w tym bardzo pomocne.
Jagody acai zawierają w sobie witaminy z grupy B, witaminy A, C i E. Ponadto minerały, aminokwasy i kwasy tłuszczowe. Dzięki temu wzmacniają kości, a także wspierają układ odpornościowy. Warto wiedzieć, że znajduje się w nich praktycznie cała paleta przeciwutleniaczy, które najlepiej radzą sobie ze zwalczaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój wielu chorób i procesy starzenia się organizmu.
Jesienią znajdźmy w swoim jadłospisie miejsce na mrożonki, kiszonki, kremowe zupy. Pośród warzyw i owoców nie strońmy od dyni, pomidorów i szpinaku, a do tego niech będą to wartościowe jagody acai. Tylko tyle albo aż tyle wystarczy, by skutecznie bronić się przed przeziębieniami.
Podobne artykuły
Komentarze