jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Jak spożywanie kasz wpływa na nasz organizm?

Jesień to najlepszy czas, by do swojego jadłospisu włączyć kasze.

Jesień to najlepszy czas, by do swojego jadłospisu włączyć kasze. Mamy ich na rynku ogromny wybór: kasza manna, gryczana, jaglana... Zdrowe, pełne wartości odżywczych, a przy tym sycące. Które z nich i jakie oferują właściwości? Co sprawia, że dietetycy zwracają uwagę na obecność kasz w menu?

Jak spożywanie kasz wpływa na nasz organizm?

Czym jest kasza?

W większości przypadków kasza to oczyszczone ziarna zbóż. Mogą być one polerowane, mielone lub prażone. Są źródłem wielu cennych składników, które decydują o ich walorach zdrowotnych. Kasze obfitują przede wszystkim w skrobię, witaminy z grupy B oraz witaminę E. W zależności od rodzaju kaszy, oferują różną zawartość mikro- i makroelementów. Są świetnym źródłem białka oraz błonnika pokarmowego.

Taki skład sprawia, że niezależnie od tego, czy na naszych stołach częściej króluje kasza manna, gryczana, jaglana lub kuskus, korzysta na tym organizm. To naturalny sposób na dostarczenie substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania poszczególnych narządów i całych układów.

Kasza manna, gryczana i nie tylko – jakie mają właściwości?

Kasza manna jest bielmem łącznym otrzymywanym z pszenicy. Znamy ją również jako grysik. Cechuje ją łagodny i delikatny smak, dlatego sięgają po nią zarówno dzieci, jak i dorośli. Poza tym istnieje cała gama przepisów na kaszę manną, którą można podawać na słodko jako deser, ale nie tylko.

Jako jedna z niewielu kasz, manna zawiera w swoim składzie jod. Do tego witaminy z grupy B, witaminę PP, minerały: magnez, potas i żelazo. Jest lekkostrawna, dobrze wpływa na żołądek i trawienie.

Jedna z najbardziej znanych to kasza gryczana. Poza witaminami z grupy B i witaminą PP, dostarcza cynku, manganu, fosforu, potasu i magnezu. Oferuje dużo białek o wysokiej wartości odżywczej, sporo przeciwutleniaczy, a ponadto nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją spożywać osoby z celiakią.

Cenne źródło witaminy E to kasza jaglana. Polecana jest w diecie zasadotwórczej, ponadto wykazuje działanie przeciwwirusowe. Świetnie wpływa na włosy, cerę i paznokcie.

Do wyboru mamy również komosę ryżową, krupiczkę orkiszową, kasze kukurydzianą i jęczmienną oraz kuskus. Każdy może znaleźć swój smak, ale i warto kierować się walorami odżywczymi poszczególnych z nich. Jeśli ma być łatwostrawnie dla żołądka, odżywczo i smacznie, niech będzie to kasza manna. Gdy w diecie przeszkadza gluten, przyjdzie nam wybrać, na przykład kaszę gryczaną.