18-10-2019, 00:00
Jesień to najlepszy czas, by do swojego jadłospisu włączyć kasze. Mamy ich na rynku ogromny wybór: kasza manna, gryczana, jaglana... Zdrowe, pełne wartości odżywczych, a przy tym sycące. Które z nich i jakie oferują właściwości? Co sprawia, że dietetycy zwracają uwagę na obecność kasz w menu?
Czym jest kasza?
W większości przypadków kasza to oczyszczone ziarna zbóż. Mogą być one polerowane, mielone lub prażone. Są źródłem wielu cennych składników, które decydują o ich walorach zdrowotnych. Kasze obfitują przede wszystkim w skrobię, witaminy z grupy B oraz witaminę E. W zależności od rodzaju kaszy, oferują różną zawartość mikro- i makroelementów. Są świetnym źródłem białka oraz błonnika pokarmowego.
Taki skład sprawia, że niezależnie od tego, czy na naszych stołach częściej króluje kasza manna, gryczana, jaglana lub kuskus, korzysta na tym organizm. To naturalny sposób na dostarczenie substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania poszczególnych narządów i całych układów.
Kasza manna, gryczana i nie tylko – jakie mają właściwości?
Kasza manna jest bielmem łącznym otrzymywanym z pszenicy. Znamy ją również jako grysik. Cechuje ją łagodny i delikatny smak, dlatego sięgają po nią zarówno dzieci, jak i dorośli. Poza tym istnieje cała gama przepisów na kaszę manną, którą można podawać na słodko jako deser, ale nie tylko.
Jako jedna z niewielu kasz, manna zawiera w swoim składzie jod. Do tego witaminy z grupy B, witaminę PP, minerały: magnez, potas i żelazo. Jest lekkostrawna, dobrze wpływa na żołądek i trawienie.
Jedna z najbardziej znanych to kasza gryczana. Poza witaminami z grupy B i witaminą PP, dostarcza cynku, manganu, fosforu, potasu i magnezu. Oferuje dużo białek o wysokiej wartości odżywczej, sporo przeciwutleniaczy, a ponadto nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją spożywać osoby z celiakią.
Cenne źródło witaminy E to kasza jaglana. Polecana jest w diecie zasadotwórczej, ponadto wykazuje działanie przeciwwirusowe. Świetnie wpływa na włosy, cerę i paznokcie.
Do wyboru mamy również komosę ryżową, krupiczkę orkiszową, kasze kukurydzianą i jęczmienną oraz kuskus. Każdy może znaleźć swój smak, ale i warto kierować się walorami odżywczymi poszczególnych z nich. Jeśli ma być łatwostrawnie dla żołądka, odżywczo i smacznie, niech będzie to kasza manna. Gdy w diecie przeszkadza gluten, przyjdzie nam wybrać, na przykład kaszę gryczaną.
Podobne artykuły
Komentarze