jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Barwnik szkodliwy E-151: czerń brylantowa PN

Syntetyczny czarny barwnik azowy, bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Charakteryzuje się wysoką odpornością na światło ale słabą na wysoką temperaturę.

BARWNIK SZKODLIWY

Inne nazwy i oznaczenia: CI 28440, Food Black

Wiadomości ogólne: Syntetyczny czarny barwnik azowy, bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Charakteryzuje się wysoką odpornością na światło ale słabą na wysoką temperaturę.

Zastosowanie w żywności: Jest stosowany do uwydatniania koloru niektórych produktów z ikry rybiej i niektórych wyrobów cukierniczych. Można go wykryć w tanim kawiorze, ponieważ jest łatwo rozpuszczalny w wodzie i barwi białko jaj ugotowanego na twardo. Oryginalny czarny lub szary kawior "nie farbuje".

Wpływ na zdrowie: Jest to jeden ze szkodliwszych barwników stosowanych w żywności. W wyniku tego, że jest to związek azowy może powodować niepożądane skutki u osób z nadwrażliwością na salicylany. Ponadto może być przekształcony w jelicie przez bakterie do szkodliwych związków.

Ograniczenia terytorialne: Zakazany w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Finlandii, Japonii i Norwegii.

Dopuszczalne dzienne spożycie: 1-5 mg/kg masy ciała.


W przypadku wszystkich barwników, które opisywane są na stronie jako szkodliwe, należy pamiętać o tym, że przy małych dawkach nic nam z ich strony nie szkodzi. Problemy zaczynają się kiedy produkty ze szkodliwymi barwnikami są spożywane systematycznie i każdego dnia. Dlatego powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na to, aby produkty zawierające barwniki z niższej półki, nie zasiadły na stałe w naszym jadłospisie.