jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Szybko wzrasta rynek chłodzonych dań gotowych

W ujęciu rok do roku rynek chłodzonych dań gotowych w Polsce odnotował dynamiczny wzrost. Kategoria wzrosła ilościowo o 14 proc. w porównaniu do analogicznego okresu rok wcześniej. Według analiz Panelu Gospodarstw Domowych GfK w monitorowanym okresie polskie gospodarstwa domowe kupiły łącznie ponad 72 tys. ton produktów z tej kategorii.

logo- Panel Gospodarstw Domowych GfKW ujęciu rok do roku rynek chłodzonych dań gotowych w Polsce odnotował dynamiczny wzrost. Kategoria wzrosła ilościowo o 14 proc. w porównaniu do analogicznego okresu rok wcześniej. Według analiz Panelu Gospodarstw Domowych GfK w monitorowanym okresie polskie gospodarstwa domowe kupiły łącznie ponad 72 tys. ton produktów z tej kategorii.

W analizowanym okresie gospodarstwa domowe przeznaczyły na tę kategorię 881,4 mln złotych, co stanowi wzrost o 16 proc. w porównaniu do poprzedniego analogicznego okresu.

Głównymi przyczynami tego dodatniego trendu były częstsze zakupy oraz wyższa suma wydawana przez pojedynczego nabywcę. Przeciętny nabywca kupił produkt z tej kategorii średnio 10 razy i wydał na nią w sumie 80,5 zł, czyli o 13 proc. więcej niż rok wcześniej. Przyrost wartościowy był również wynikiem wyższej średniej ceny, która wzrosła do 12,2 złotych za kilogram.

Ilość chłodzonych dań gotowych zakupiona przez pojedynczego nabywcę wzrosła o 11 proc. W ciągu analizowanych 12 miesięcy średnio zakupił on 6,6 kg tego typu produktów. Podczas wizyty w sklepie zostawił średnio 8 zł (7,7 zł w roku ubiegłym).

Marta Wysocka, analityk kategorii Panelu Gospodarstw Domowych GfK dodaje: „Pozytywne trendy dla wszystkich wskaźników w kategorii nie ominęły liczby nabywców. Chłodzone dania gotowe, od marca 2014 r. do lutego 2015 r., skłoniły do zakupu aż 81 proc gospodarstw domowych. Jest to równoznaczne ze wzrostem o 2,5 punktu proc. w porównaniu do analogicznego okresu rok wcześniej”.

Wzrastają też wszystkie wskaźniki w kanałach zakupowych dla tej kategorii produktów. Najważniejszy z kanałów, czyli dyskonty, mocno rosną wartościowo (23 proc.) oraz ilościowo. Biedronka jest liderem, jeśli chodzi o liczbę nabywców kategorii (obejmuje prawie 50 proc. penetracji). Drugim najbardziej liczącym się miejscem zakupu kategorii jest handel tradycyjny (sklepy spożywcze i wielobranżowe), charakteryzujący się najwyższą średnią ceną zakupu. Na tym tle wyjątkiem są hipermarkety, które odnotowały 2,7 proc. spadek w wydatkach na tę kategorię rok do roku.

Najbardziej popularnym chłodzonym daniem gotowym są pierogi i pyzy. W analizowanym okresie sięgnęło po nie 46 proc. gospodarstw domowych. Segment ten odpowiada za 30 proc. wydatków i wolumenu kategorii. Na drugim miejscu uplasowały się kotlety (16 proc. wydatków na kategorię), następnie krokiety i naleśniki, pizza oraz flaki.

Najwyższe tempo wzrostu sprzedaży odnotowała pizza (67 proc. w ujęciu wartościowym).
W kategorii chłodzonych dań gotowych większość wydatków przeznaczana jest na produkty markowe (65 proc.), a tempo ich wzrostu jest wyższe od tempa wzrostu marek własnych producentów.

Biorąc pod uwagę profil gospodarstw domowych, za ponad 40 proc. wydatków na kategorię odpowiadają gospodarstwa trzy- i czteroosobowe, z dużych miast, z wyższym dochodem i bez dzieci.

Analizowana kategoria chłodzonych dań gotowych obejmuje wszystkie gotowe dania chłodzone (w tym produkty mączne i ziemniaczane) przechowywane w sklepach w lodówkach, które zaraz po podgrzaniu są gotowe do spożycia.

O badaniu

Powyższe analizy powstały na podstawie danych pochodzących z prowadzonego od 20 lat Panelu Gospodarstw Domowych GfK Polonia. Jego próbę stanowi 8 tys. polskich gospodarstw domowych, zbierających dane za pomocą skanerów i raportujących o dokonywanych przez siebie zakupach produktów FMCG.