19-05-2015, 00:00
Pięć wyrobów marki własnej sieci Tesco zdobyło laury Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Produkty otrzymały certyfikaty „Doceń polskie - MARKI WŁASNE” i tytuły TOP PRODUKT. Wyróżnienia nadane zostały na podstawie ocen przyznanych żywności przez ekspertów z branży spożywczej. Patronem honorowym programu „Doceń polskie” jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W Czeladzi odbył się XVI audyt żywności, przeprowadzony w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Podczas audytu specjaliści z branży spożywczej ocenili produkty biorące udział w programie i uhonorowali te wyróżniające się odpowiednim smakiem i wyglądem, a także ceną adekwatną do jakości.
W gronie artykułów spożywczych, którym nadano prestiżowe certyfikaty znalazły się wyroby marki własnej sieci Tesco. Godło promocyjne zdobyły: Twaróg półtłusty krajanka, Mleko świeże 3,2%, Serek o smaku waniliowym z pokruszoną laską wanilii, Jogurt kremowy stracciatella z wiśnią oraz Ser Radamer plastry. Wyroby otrzymały maksymalną liczbę punktów, dlatego też poza certyfikatami „Doceń polskie - MARKI WŁASNE” nadano im tytuły TOP PRODUKT.
Przyznane podczas kwietniowego audytu wyróżnienia to kolejne laury przyznane wyrobom marki własnej sieci Tesco. W trakcie XIV certyfikacji Loża Ekspertów uhonorowała siedem produktów, sześć z nich otrzymało tytuły TOP PRODUKT. Nagrodzone artykuły to: Charlotte śliwki kandyzowane w czekoladzie, Barszcz czerwony, Biszkopty Lady Fingers oraz specjały z serii SKARBY REGIONÓW: Pieczona szynka z jabłkiem, Szynka z młodego wieprza, Kiełbasa gospodarza z gęsiną i Krajeński pasztet z cielęciną.
- Do udziału w audycie kwalifikowane są tylko wyroby posiadające tzw. polski akcent, a więc takie, które powstają w Polsce, z krajowych składników lub na podstawie tradycyjnej, polskiej receptury. Podczas certyfikacji żywność jest oceniana przez Lożę Ekspertów, w której zasiadają specjaliści z wieloletnim doświadczeniem w branży spożywczej - wyjaśnia Marek Bielski, twórca programu promocyjnego „Doceń polskie”. Przewodniczącym Loży Ekspertów jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
- Każdy juror samodzielnie ocenia wszystkie artykuły spożywcze i przyznaje im punkty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Za każdy z wymienionych aspektów można otrzymać oceny w skali od 1 do 10. Certyfikat nadawany jest tylko tym wyrobom, które uzyskają minimum 7,5 punktu. Żywność z maksymalnymi notami jest nagradzana również tytułem TOP PRODUKT - dodaje M. Bielski.
Zgodnie z regulaminem programu, certyfikaty „Doceń polskie” oraz „Doceń polskie - MARKI WŁASNE” są nadawane na 24 miesiące. Po upływie tego okresu producent, który nadal chce wykorzystywać godło w swoich działaniach promocyjnych jest zobowiązany dostarczyć żywność do ponownej oceny. Taki system przyznawania certyfikatów gwarantuje ich wiarygodność.
- Od początku stawialiśmy i stawiamy na transparentność oraz sprawiedliwą ocenę dokonywaną przez niezależnych ekspertów, posiadających wiedzę oraz doświadczenie pozwalające im zweryfikować dostarczone próbki wyrobów. Warto wspomnieć o tym, że nie wszystkie zgłoszone produkty przechodzą pozytywnie certyfikację. Wyróżniane są tylko te najbardziej wartościowe. Godło „Doceń polskie” to dla producentów powód do dumy, a dla konsumentów - gwarancja właściwego wyboru przy robieniu zakupów - podkreśla twórca programu „Doceń polskie”.
Przedsięwzięcie mające na celu promowanie polskiej żywności i jej producentów jest realizowane od 2011. Od samego początku istnienia programu jego honorowym patronem jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Podobne artykuły
Komentarze