jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Kranowa woda zdrowia doda

Wśród Polaków pokutuje stereotyp sprzed lat, że woda z kranu jest niezdatna do picia. To nieprawda – przekonują specjaliści. W całej Polsce trwa akcja zachęcająca do spożywania wody kranowej, nawet bez przegotowania.

Wśród Polaków pokutuje stereotyp sprzed lat, że woda z kranu jest niezdatna do picia. To nieprawda – przekonują specjaliści. W całej Polsce trwa akcja zachęcająca do spożywania wody kranowej, nawet bez przegotowania.

Kranowa woda zdrowia doda„Przeprowadziliśmy badania w 10 największych miastach Polski. Pobraliśmy próbki wody z kranów mieszkańców. Nie tylko przebadaliśmy ją pod względem bakteriologicznym i organoleptycznym (badanie smaku, zapachu, przejrzystości i barwy), lecz także sprawdziliśmy jej twardość i pH” – mówi serwisowi infoWire.pl Maja Kulikowska, dyrektor marketingu z BRITA Polska.

Okazało się, że woda kranowa jest w 100% bezpieczna i zdrowa. Z obawami podchodzimy do niej często dlatego, że przeszkadza nam jej nieprzyjemny zapach oraz smak. (Jest to spowodowane tym, że do wody dodaje się chlor, aby zabić bakterie).

Rozwiązaniem problemu jest używanie specjalnych filtrów: dzbankowego, nakranowego czy podzlewozmywakowego. „Wykorzystuje się w nich komponenty filtrujące. Jednym z nich jest węgiel aktywny. Pozwala on na skuteczną redukcję chloru, metali ciężkich, zanieczyszczeń organicznych oraz tych, które powstają na etapie dostarczania wody do domu. Drugim komponentem jest wymiennik jonowy. Zmiękcza on wodę, tak aby nie pojawiał się w niej kamień” – tłumaczy ekspertka.