jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Grzybobranie – narodowy „sport” Polaków

Jesteśmy szczęściarzami. W Polsce grzyby możemy zbierać do woli, podczas gdy w innych krajach europejskich istnieje szereg ograniczeń.

Jesteśmy szczęściarzami. W Polsce grzyby możemy zbierać do woli, podczas gdy w innych krajach europejskich istnieje szereg ograniczeń. Korzystajmy z tej swobody mądrze – szanujmy las, a w czasie grzybobrania nie zapominajmy o zasadach gwarantujących nam bezpieczeństwo.

Grzybobranie – narodowy „sport” PolakówPolska jest jednym z największych eksporterów grzybów. Każdego roku dostarczamy na europejski rynek średnio 20 tys. t tych darów lasu. W większości krajów w Europie grzybów nie wolno zbierać swobodnie. W niektórych obowiązują limity ilościowe – np. w Niemczech czy Anglii. Włosi muszą mieć specjalną legitymację uprawniającą do grzybobrania, z kolei Francuzi za tę przyjemność płacą. „W Polsce nie mamy podobnych ograniczeń – możemy zbierać dowolnie dużo grzybów w prawie każdym lesie. Wyjątek stanowią objęte zakazem wstępu młodniki, ostoje zwierząt, drzewostany nasienne, rezerwaty przyrody i parki narodowe” – wyjaśnia w wywiadzie dla serwisu infoWire.pl rzecznik prasowy Lasów Państwowych Anna Malinowska.

„Pamiętajmy, by nie zbierać bardzo małych grzybów, ponieważ nie wykształciły one jeszcze wszystkich cech gatunkowych i może się okazać, że błędnie je zaklasyfikujemy” – dodaje rozmówczyni. Poza tym unikajmy grzybów starych. Rozpoczynający się proces gnilny powoduje, że są one niesmaczne, a czasami – toksyczne. Dla własnego bezpieczeństwa zbierajmy tylko grzyby znane – najlepiej te rurkowe, ponieważ nie ma wśród nich silnie trujących. Jako pojemniki wykorzystujmy przewiewne kosze.

Grzyby najlepiej delikatnie wykręcać ze ściółki. Nie zapominajmy o przysypywaniu grzybni ziemią – dzięki temu będą się one dalej rozmnażać, a my, gdy ponownie wybierzemy się do lasu, będziemy mogli zebrać równie dużo grzybów co poprzednio.