19-11-2015, 00:00
Wygląda jak niewyrośnięta podłużna sałata. Chrupka, słodkawa, ale z wyraźną nutą goryczki nadającą wyrafinowania. Cykoria. Właśnie teraz czas ją zaprosić do naszych kuchni.
Cykoria zaczyna się pojawiać na przełomie października i listopada, a będziemy mogli sięgać po nią aż do kwietnia. Chcąc wybrać najlepsze okazy, starajmy się znajdywać te najmniejsze i możliwie najbledsze. Warzywo jest specjalnie tak uprawiane, żeby nie miało żadnego kontaktu ze słońcem, właśnie by liście pozostały jak najbledsze. Te zielone będą przejrzałe i mogą nas rozczarować gorzkim smakiem.
Czy warto?
Cykoria jest najlepszym dowodem na to, że można połączyć przyjemne z pożytecznym. Umożliwia przygotowanie wielu pysznych potraw, ale jednocześnie sama jest niskokaloryczna. W 100 g warzywa znajdować się będzie zaledwie 21 kcal. Na dodatek cykoria dostarcza wiele cennych składników dla naszego organizmu. "Pomaga w procesie trawienia dzięki zawartości inuliny, czyli błonnika rozpuszczalnego uznawanego za naturalny prebiotyk stymulujący wzrost pożytecznych bakterii w naszych jelitach. Dostarcza też składników mineralnych, takich jak potas i magnez, oraz witamin, zwłaszcza B1 i C oraz beta karotenu i prowitaminy A. Ze względu na niskokaloryczność polecana jest osobom dbającym o linię", chwali pozytywne właściwości warzywa żywieniowiec marki Knorr, Iwonna Niegowska.
Uniwersalność z nutą goryczki
Co niezwykle istotne, cykoria daje szerokie pole do kulinarnych popisów, potrafiąc urozmaicić z pozoru tak proste danie jak sałatka.
"Cykoria jest wdzięcznym produktem w kuchni. Znakomicie sprawdzi się na surowo, jako dodatek do sałatek lub surówek, ale także po obróbce termicznej. Po takim zabiegu zmniejszaniu ulegają jej naturalne skłonności do goryczki. Sięgajmy po cykorię zwłaszcza w okresie chłodów, kiedy dostępność świeżych warzyw jest o wiele bardziej ograniczona", mówi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
Cykoria szczególnie cenna będzie w sałatkach. Dodana do kompozycji składającej się głównie z warzyw dostarczy goryczki lekko przełamującej monotonię. Cykoria świetnie dogada się również z wieloma owocami. Nić porozumienia między tymi składnikami stworzy na przykład kompozycja soku z cytryny i miodu.
Cykoria ma również zalety... dekoratorskie! Dzięki swojej naturalnej budowie może nam posłużyć jako łódeczki, w których umieszczony będzie wymyślny farsz lub porcja sałatki. Tak zaserwowane, nawet najprostsze danie, będzie z pewnością lepiej smakować.
Kulinarne eksperymenty bez "cykora"
Doskonałym sposobem na pyszne danie z cykorią jest zapieczenie jej otulonej wędliną. Idealna do tego będzie aromatyczna i wyrazista szynka parmeńska. Warzywa idealnie będą się komponować z sosem serowym przygotowanym na bazie Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr:
Cykoria w szynce
Czas przygotowania: 30 minut
Ilośc porcji: 2
Składniki:
Sposób przygotowania:
Oryginalnym pomysłem będzie zupa na bazie cykorii. Podsmażona cebulka zyska nieco słodyczy, więc szybko stworzy z cykorią dobrze dobraną parę. Delikatny słony akcent osiągniemy dzięki dodatkowi kilku łyżek startego parmezanu:
Zupa z cykorii
Czas przygotowania: 60 minut
Ilośc porcji: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
W kuchni "naturalnym środowiskiem" występowania cykorii są sałatki. Przygotujmy na chłodne dni prawdziwą bombę witaminową ukrytą w zaskakującej kombinacji smaków. Cykorię zestawmy z pomarańczą, cytryną i jogurtem, łącząc wszystkie składniki Sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym Knorr:
Surówka z cykorii i pomarańczy
Czas przygotowania: 15 minut
Ilośc porcji: 2
Składniki:
Sposób przygotowania:
A może tak jeszcze więcej owoców? Nawet owoców morza! Do cykorii i cytrusów dodajmy jeszcze jabłko, pokrojone migdały i krewetki. Pyszności!
Smacznego!
Podobne artykuły
Komentarze