11-04-2017, 00:00
Kolejne kulinarne inspiracje laureatów programu „Doceń polskie”! Tym razem producenci artykułów spożywczych nagrodzonych znakiem jakości zapraszają do przygotowania dań doskonałych na rodzinny obiad. Pierogi, rolada, pasztet, a na deser tort. Brzmi zwyczajnie? To tylko pozory!
Podstawą każdego posiłku są sprawdzone składniki i… wypróbowany przepis. Laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” nie tylko dostarczają produktów
najwyższej jakości, ale także inspirują do odkrywania nowych smaków i twórczego podejścia do gotowania. Producenci nagrodzonej żywności dowodzą, że nawet dobrze znane potrawy (jak rolady, czy pierogi) można przyrządzić w nowy, atrakcyjny sposób. Pasztet, choć kojarzy się z mięsem, równie dobrze smakuje w wersji wegetariańskiej, a naleśniki świetnie sprawdzą się podawane w formie tortu.
Decyzję o przyznaniu certyfikatu „Doceń polskie” podejmuje Loża Ekspertów, którą tworzą specjaliści z branży spożywczej. Znakiem tym honorowane są tylko artykuły, które uzyskały wysokie noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Godło nie jest nadawane automatycznie, każdy produkt z charakterystycznym, biało-czerwonym znakiem został sprawdzony, jest więc wart bliższego poznania.
Kabanosy Pieczone na dwa sposoby
Kabanos Pieczony Maestro to propozycja z oferty Zakładów Mięsnych Henryk Kania S.A.
W asortymencie firmy znajdziemy aż 10 specjałów Maestro nagrodzonych znakiem „Doceń polskie”; wśród nich są nie tylko kabanosy, ale także kabanoski w nietuzinkowych smakach (takich jak: pikantne papryczki piri piri, aromatyczny bekon, soczysta żurawina, czy klasyczna papryka).
Rolady wieprzowe z kabanosem
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na 4-5 plastrów, po czym zbijamy je tłuczkiem (przez folię) na cienkie płaty. Nacieramy je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószamy solą i pieprzem, a następnie odkładamy w chłodne miejsce na pół godziny. Po tym czasie każdy płat mięsa nacieramy musztardą, układamy na nim po kawałku kabanosa, po słupku zielonej i czerwonej papryki oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Mięso zwijamy w roladkę, spinamy wykałaczkami. W brytfannie rozgrzewamy tłuszcz (np. margarynę), umieszczamy w niej przygotowane rolady i podsmażamy z dwóch stron. Rolady pieczemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą, by się nie spaliły.
Sos: Powstały podczas pieczenia wywar zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i wody, a następnie dodajemy śmietanę kwaśną, wcześniej ją hartując. Sos przecedzamy przez sitko i doprawiamy do smaku uniwersalną przyprawą lub/i przyprawą w płynie.
Pierogi z kabanosem i ziemniakami
Przepis pochodzi z bloga KulinarnaManiusia.pl
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy i jeszcze gorące tłuczemy tłuczkiem, po czym studzimy. Następnie dodajemy mąkę i rozbełtane jajka. Z tak przygotowanych składników wyrabiamy ciasto. Po chwili przekładamy je na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze wyrabiamy (jeżeli ciasto będzie się bardzo kleiło należy dodać jeszcze odrobinę mąki). Kawałki ciasta rozwałkowujemy na placki i (np. przy użyciu szklanki) wykrawamy z nich koła. Trzeba przy tym zadbać, by stolnica zawsze była lekko podsypana mąką.
Farsz:
Ugotowane i wystudzone ziemianki tłuczemy tłuczkiem. Kabanosy ścieramy na tarce na dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni (na łyżce oleju) dusimy cebulkę, a na sam koniec dodajemy starte kabanosy i chwilkę podsmażamy. Dodajemy do ziemniaków, przyprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, wszystko mieszamy.
Lepimy pierogi; na każdy krążek nakładamy łyżeczką porcję farszu i zlepiamy pierogi, po czym gotujemy je w gorącej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i łyżką oleju (po wypłynięciu gotujemy je jeszcze 4-5 minut, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze).
Pasztet nie tylko dla wegetarian
Do jego przyrządzenia zachęca firma Look Food Sp. z o.o., w asortymencie której znajdziemy 3 produkty uhonorowane certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT. Loża Ekspertów nagrodziła m.in. Ekologiczny błonnik gryczany, będący składnikiem pasztetu z soczewicy.
Pasztet z soczewicy
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, następnie trzeba ją zeszklić na oleju kokosowym. Dodajemy startą marchewkę i smażymy przez 3 minuty. Wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy suchą soczewicę, suchą kaszę jaglaną, błonnik gryczany i gotujemy do miękkości przez 15 min. Następnie dodajemy ciecierzycę i miksujemy wszystko na gładką masę. Na sam koniec dodajemy jajka i mieszamy całość. Pasztet pieczemy w 180°C przez godzinę.
Tort, którego nie trzeba piec
Recepturą na naleśnikowy tort dzieli się firma Premium Distribution Sp. z o.o., oferująca m.in. wody mineralne Jaworowy Zdrój. Fani naleśników wiedzą, że sekretem przygotowania tego przysmaku jest dodanie do nich właśnie wody gazowanej. Godła jakości zdobyło w sumie 6 propozycji firmy Premium Distribution, w tym 3 wody Jaworowy Zdrój oraz ANTIOXIDANT woda antyoksydacyjna wzbogacona wodorem (wszystkie nagrodzono także tytułami TOP PRODUKT).
Tort naleśnikowy
Składniki ciasta:
Składniki masy:
Dodatkowo: ulubione świeże owoce (np. maliny, truskawki, jagody)
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, wodę Jaworowy Zdrój, sól i kurkumę. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto, a następnie dodajemy roztopione masło (lub olej roślinny) i dalej miksujemy (możemy także wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni; po ok. 2 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Usmażone naleśniki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy masę. Śmietankę ubijamy mikserem, dodając przy tym małymi porcjami cukier puder. Ubijamy całość do uzyskania sztywnej konsystencji, po czym ustawiamy mikser na najniższe obroty i powoli dodajemy mascarpone.
Naleśnika smarujemy masą, układamy na nim owoce, przykrywamy kolejnym naleśnikiem i powtarzamy tę czynność. Wierzch i boki gotowego tortu dekorujemy masą i owocami (możemy użyć startej czekolady lub kwiatów jadalnych, np. bratków). Wstawiamy do lodówki na minimum 5h.
Podobne artykuły
Komentarze