22-05-2017, 00:00
Bez garnków nie obejdzie się żadna kuchnia. To dzięki nim na co dzień możemy przygotowywać rozmaite potrawy. Dla wielu osób to po prostu obowiązek czy też zwykła potrzeba zrobienia obiadu, ale są i tacy, którzy w kuchni spędzają znacznie więcej czasu. Kochają wręcz gotować, więc i mają wyższe wymagania, co do kuchennego wyposażenia. Niezależnie, do której grupy osób należymy, dobrze jest zainwestować w komplet garnków wysokiej jakości. A następnie skorzystać z prostych porad, jak o nie dbać. W zależności od tego, do czego służą, jak i uwzględniając materiały, z jakich są wykonane.
Czyszczenie dla zachowania właściwości garnków
Najczęściej sięgamy po ostrą gąbkę oraz płyn do mycia naczyń. Gdy zdarza się przypalenie bądź resztki jedzenia są mocno zaschnięte, bez ogródek nasze ręce zaczynają szukać jeszcze silniejszych detergentów. Past, proszków czy specjalnych mleczek. Niestety czyszczenie garnków nie polega na zastosowaniu jakiegokolwiek środka czyszczącego. Poza tym niektóre materiały, z jakich wykonane są garnki, okazują się nieodporne na działanie silnej chemii. W efekcie końcowym nasze garnki niszczeją, łatwiej przypala się jedzenie. Trudno je doczyścić i znacznie szybciej tracą swoje walory użytkowe, o estetycznych nie wspominając.
Czyszczenie garnków emaliowanych
Produkty emaliowane przede wszystkim cieszą oczy. Są estetyczne, kolorowe, często bajecznie zdobione. Świetnie prezentują się w kuchni, ponieważ dopełniają jej aranżacji. Ponadto są stosunkowo lekkie. Niestety to jedne z niewielu ich zalet. Z drugiej strony pomału wracają do łask, bo można znaleźć takie garnki, których warstwa emaliowana jest już znacznie wyższej jakości. A przy odpowiednim sposobie eksploatacji pośród kuchennych rewolucji, jak i bezpiecznym metodom mycia, mogą posłużyć przez jakiś czas.
Emalia jest podatna na uszkodzenia, dlatego czyszczenie i mycie nie może się odbywać przy pomocy ostrych gąbek. Nie należy również zbyt mocno szorować, by nie uszkodzić emalii. Do mycia najlepiej sprawdza się woda z sodą.Wystarczy jedna łyżka sody na litr wody, by dokładnie umyć garnek emaliowany.
Stalowe produkty
Wyposażenie kuchni DoGotowania.pl, to nie tylko garnki emaliowane, ale i bardzo chętnie wybierane produkty ze stali nierdzewnej. W tym wypadku przede wszystkim zwracamy uwagę na to, by nie „skrobać” po stali metalowymi sztućcami czy też o ostrych krawędziach. Podobnie jest z myciem. Koliste ruchy pozwalają skutecznie myć i czyścić, ale bez powstawania zbędnych zarysowań. Mimo iż stal nierdzewna to materiał, dzięki któremu garnki zachowują trwałość i są odporne na uszkodzenia, uporczywe tarcie spowoduje powstawanie „rys”.
Dla zachowania właściwości powłoki, najlepiej postawić na ręczne mycie, choć większość tego typu produktów nadaje się do mycia w zmywarce. Dobrym rozwiązaniem jest kupno specjalnego środka do czyszczenia stali nierdzewnej.
Odpowiednie środki, delikatne mycie kolistymi ruchami oraz polerowanie. To podstawa, by nasze garnki, niezależnie od materiału, z jakiego są wykonane, zachowały swoje właściwości na długi czas.
Podobne artykuły
Komentarze