14-11-2017, 00:00
Smak kawy oraz jej aromat zależą przede wszystkim do rodzaju ziaren, jaki zostanie użyty do przygotowania napoju. Rodzaje kaw różnią się między sobą intensywnością smaku oraz mocą naparu, jednak to, czy wybierzemy arabicę czy robustę, nie jest jedynym czynnikiem mającym wpływ na to, jaki napój otrzymamy. Ogromne znaczenie ma również to, jaką wodę do kawy wybierzemy. Żeby osiągnąć najbardziej bogaty smak i aromat, należy wybrać odpowiednią wodę, bo nie każda sprawi, że napój będzie tak dobry, jak mógłby być. Jaką więc wodę warto wybierać do przygotowania pysznej filiżanki kawy?
Woda do kawy z kranu - tak czy nie?
Większość z nas, przygotowując ulubiony napój, używa do tego wody z kranu. Jest to najprostszy i najszybszy sposób, jednak czy najlepszy? Okazuje się, że nie zawsze. Kranówka w każdym mieście różni się nieco zarówno smakiem, jak i składem. W zależności od miejsca zamieszkania, z kranu może lecieć twarda woda lub miękka. Twarda ma w swoim składzie wiele więcej minerałów, niż miękka woda, a co za tym idzie, może wpływać na smak przyrządzanej kawy. Parząc napój, używając wody twardej, możliwe jest uzyskanie goryczki, która jest mocno wyczuwalna. Użycie wody miękkiej nie ma natomiast wpływu na smak naparu.
Jak wybrać wodę do parzenia kawy?
Jak widać zatem, rodzaj wody ma znaczenie dla smaku napoju, dlatego warto przemyśleć, jakiej użyć. Dobrym wyborem może okazać się dostępna w każdym sklepie woda butelkowana, jednak nie każda będzie tak samo dobrze smakować. O czym pamiętać, wybierając wodę do kawy?
Najlepiej, by woda, która będzie używana do parzenia kawy, miała jak najmniej minerałów. Mogą one zmieniać smak napoju, a także wchodzić w reakcje z ziarnami.
Wybierając wodę do kawy, warto także zwrócić uwagę na poziom pH. Odpowiednia woda powinna mieścić się między 5,5 a 7pH. Woda powyżej tego progu sprawi, że kawa stanie się cierpka, natomiast pH niższe nada napojowi gorzki smak.
Odpowiednia woda do parzenia kawy powinna nie zawierać w sobie chloru lub mieć go w sobie możliwie jak najmniej. Pierwiastek ten może nadać naparowi kwaskowy smak.
Odpowiednio dobrana woda butelkowana może być odpowiednia do przyrządzenia smacznej kawy, istnieje jednak jeszcze jeden sposób. Sekretem baristów jest świeża, oczyszczona woda, warto więc przepuścić zwyczajną kranówkę przez filtr do wody. Pozwoli to uzyskać miękką wodę, oczyszczoną z minerałów - taką,m która doskonale posłuży do zaparzenia pysznej kawy.
Idealna woda do kawy to także odpowiednio dobrana temperatura
Poza dobraniem wody, która zapewni doskonały smak naparowi, należy pamiętać, by parzenie kawy odbywało się w odpowiedniej temperaturze. Zbyt niska czy zbyt wysoka może również negatywnie wpłynąć na smak i aromat parzonych ziaren. Optymalna temperatura to 94 ˚C do 88˚C. Wrzątek sprawi, że kawa straci część smaku i nadać niechcianej goryczy, natomiast w zbyt chłodnej wodzie nie uda się zaparzyć naparu, a to, co powstanie, będzie mieć nieprzyjemny, kwaskowy posmak.
Podobne artykuły
Komentarze