24-05-2019, 00:00
Wiele osób wskazuje cukier w diecie jako jeden z największych czynników powodujących tycie. Wskazanie na jednego tylko winowajcę nadmiernej masy ciała jest bardzo wygodne, choć nie do końca zgodne z prawdą. Samo wyłączenie cukru z diety nie spowoduje, że osoba cierpiąca na otyłość stanie się nagle szczupła. Na utrzymanie prawidłowej masy ciała wpływ ma znacznie więcej czynników.
Cukier – kalorie, które tuczą?
Cukier, jak wszystko inne spożywane w nadmiarze, szkodzi. Zwłaszcza niekorzystny dla zdrowia jest cukier dodawany obficie do gotowych słodyczy i napojów. Nie zawsze jednak mamy tu do czynienia z klasycznym białym cukrem, lecz często z aspartamem. Wtedy jest uosobieniem pustych kalorii. Jednak warto mieć na uwadze, że naturalne cukry znajdujące się w produktach nieprzetworzonych są czymś innym niż cukry dodane do pokarmów. To, czy cukier jest tuczący, zależy od źródła i ilości spożywanych kalorii.
Zalecenia względem spożycia cukru
Naturalne cukry w produktach spożywczych, takich jak mleko, owoce i warzywa, różnią się cukrów będących dodatkowym składnikiem pokarmów i potraw. Każdy rodzaj cukru lub syropu dodawanego do żywności, czy to przy stole, czy podczas przygotowywania dań, nazywany jest dodatkiem cukru. Naturalny cukier ma swój udział w minimalnym zalecanym spożyciu węglowodanów w ciągu doby. Natomiast w przypadku cukru dodanego zaleca się ograniczenie jego spożycia do maksymalnie 6 łyżeczek (kobiety) oraz 9 łyżeczek (mężczyźni). Nie ma co jednak popadać w przesadę. O ile jedna łyżeczka cukru białego ma 16 kalorii, miód – powszechnie uważany za zdrowy – ma ich aż 21. Dlatego też osoby będące na diecie redukcyjnej powinny unikać zarówno jednego, jak i drugiego słodzika.
Cukier a przyrost masy ciała
Wiele osób uważa, że po odstawieniu cukru będzie mogła łatwiej schudnąć. Tymczasem eliminacja tego składnika z diety nie rozwiązuje głównego problemu, jakim jest nadpodaż kalorii względem zapotrzebowania organizmu. Wyłącznie doprowadzenie do sytuacji deficytu kalorycznego może skutkować stopniową utratą masy ciała. Natomiast cukier sam w sobie, spożywany z umiarem, nie spowoduje ani przybrania na wadze, ani też utraty zbędnych kilogramów. Zrzucanie winy na cukier jako jedynego winowajcy nadwagi nie jest więc sprawiedliwe. Warto przyjrzeć się dokładniej temu, co spożywamy w ciągu dnia. Zamiłowanie do tłustych, smażonych mięs, białego pieczywa, wysoko przetworzonych gotowych dań oraz alkoholu zwiększającego łaknienie – w tym tkwi przyczyna problemów z nadwagą. Bardzo ważne w utrzymaniu prawidłowej wagi jest unikanie podjadania między posiłkami oraz stosowanie zbilansowanej diety pełnej warzyw i owoców.
Artykuł sponsorowany
Podobne artykuły
Komentarze