30-09-2019, 00:00
Dbając o prawidłową dietę warto kierować zasadą ze znanego przysłowia: „śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, kolację jak żebrak”. Jednak większość z nas rano je niewiele albo wcale, a to może niekorzystnie wpływać na zdrowie i samopoczucie. Sprawdź 5 powodów, dla których warto jeść drugi posiłek, jeszcze przed obiadem.
Regularne jedzenie śniadań to recepta m.in. na utrzymanie prawidłowej wagi. Niestety często jemy je tylko w weekendy. Przyczyną jest szybkie tempo życia i nadmiar obowiązków, a także brak dbałości o właściwą porę spożywania dań. W efekcie uczucie głodu narasta w drugiej połowie dnia i często powoduje napady obżarstwa. Efekt? Podjadamy, jemy o wiele więcej na obiad i kolację, a to sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej oraz permanentnemu uczuciu zmęczenia czy rozdrażnienia. Poranne posiłki powinny więc zaspokoić głód i kontrolować uczucie łaknienia podczas całego dnia. – Na drugie śniadanie chętniej przygotowujemy kanapki. Warto sięgnąć po pieczywo wieloziarniste, warzywa i chudą wędlinę, która jest cennym źródłem białka, żelaza, cynku, fosforu i witamin z grupy B, jak np. wędlina w plastrach. Doskonale sprawdza się, w funkcjonalnych opakowaniach, poporcjowane i świeże, które znacznie pomogą skrócić czas przygotowywania kanapek – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
5 powodów, dla których warto jeść drugie śniadanie:
3 przepisy na pyszne przekąski do pracy:
Finger sandwiches, czyli małe kanapeczki idealne na piknik
Finger sandwiches, czyli małe kanapeczki
Składniki:
Przygotowanie:
Chleb podpiec w tosterze, na każdej kromce ułożyć sałatkę, plaster sera, pozwijane plastry szynki, przełożyć ogórkiem i pomidorem. Następnie przykryć drugą kromką i pokroić na trójkąty. Można złączyć wykałaczką, aby kanapeczki się nie rozpadały.
Kanapki z chleba razowego ze świeżymi warzywami, pesto, salami i serem
Kanapki z chleba razowego ze świeżymi warzywami, pesto, salami i serem
Składniki:
Przygotowanie:
Kromki posmarować cienką warstwą czerwonego pesto, ułożyć sałatę, ser żółty, plastry salami i pomidora. Przykryć drugą kromką.
Tortille z liśćmi szpinaku i schabem Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
Tortille z liśćmi szpinaku i schabem Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
Składniki:
Przygotowanie:
Na podgrzane na suchej patelni tortille położyć plasterki schabu, liście młodego szpinaku, plasterki pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę. Majonez połączyć z jogurtem, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Sos czosnkowy rozprowadzić na warzywach i zwinąć tortille w rożki.
Podobne artykuły
Komentarze