18-10-2019, 00:00
Współczesny eliksir młodości – tak nazywany jest resveratrol, czyli związek, który występuje, między innymi w czerwonym winie. Jego udział w diecie Francuzów, ma wpływ na mniejszą zapadalność na choroby sercowo-naczyniowe. Co jeszcze warto wiedzieć o resveratrolu?
Resveratrol – antyoksydant o wielu właściwościach
Resveratrol to polifenol należący do flawonoidów. Zwiększa się liczba dowodów naukowych potwierdzających, że wykazuje on właściwości kardioprotekcyjne i przeciwzapalne, a ponadto przeciwnowotworowe. Jest to antyoksydant, a jak powszechnie wiadomo, przeciwutleniacze są najskuteczniejszą bronią w walce z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za procesy starzenia się organizmu, jak i rozwój wielu chorób.
Jak to się dzieje, że resveratrol poprawia kondycję układu sercowo-naczyniowego i zmniejsza ryzyko występowania schorzeń kardiologicznych? Antyoksydant ten hamuje agregację płytek krwi – ograniczone zostaje ryzyko tworzenia się zakrzepów. Ponadto zmniejsza się wchłanianie złego cholesterolu – LDL. Resveratrol obniża również ciśnienie krwi. To wszystko sprawia, że ryzyko miażdżycy, zawału czy choroby wieńcowej, jest zdecydowanie mniejsze.
Inne właściwości
Resveratrol odpowiada za stymulację procesu rozkładu komórek tłuszczowych, dlatego może zapobiegać otyłości, ale i zaburzeniom metabolicznym, na przykład cukrzycy. Według naukowców zmniejsza ryzyko rozwoju chorób neurodegradacyjnych oraz wspomaga regulację równowagi energetycznej.
Gdzie znajdujemy resveratrol
Antyoksydant ten występuje nie tylko w czerwonym winie, ale i czerwonych winogronach, żurawinie, czarnej porzeczce, morwie, borówce, orzechach ziemnych, skórce pomidorów i kakao. Mówi się o nim, że to eliksir młodości, ponieważ skutecznie odpiera ataki wspomnianych wolnych rodników.
Jeśli chcemy zadbać głównie o serce i układ krążenia, warto znaleźć miejsce w swoim jadłospisie dla naturalnych źródeł resveratrolu. Największe jego ilości goszczą w skórkach czerwonych winogron, które uprawiane są w cieplejszym klimacie.
Komentarze