03-01-2020, 13:50
Są niezbędne w każdej piekarni i cukierni, niezależnie od skali prowadzonej przez nie działalności. Mowa o nowoczesnych, wykazujących się ponadprzeciętną funkcjonalnością, piecach elektrycznych, służących do wypieku pieczywa tradycyjnego i cukierniczego. Piece mają konstrukcję modułową, dzięki niej możliwe jest dostosowanie pracy urządzenia do bieżących potrzeb. Taka możliwość z kolei znacząco zwiększa efektywność wypieku i co za tym idzie - również ergonomię pracy w piekarni czy cukierni.
Efektywne i łatwe w obsłudze piece elektryczne
Nowoczesne piece elektryczne świetnie sprawdzają się podczas codziennej pracy w piekarni oraz cukierni. Za ich ponadstandardową użyteczność i uniwersalność odpowiada przede wszystkim konstrukcja.
Piece piekarniczo-cukiernicze zbudowane są na zasadzie modułowej, co oznacza, że tego typu urządzenie można rozbudowywać o kolejne moduły, które jednocześnie są elementami autonomicznymi.
Dzięki temu mogą one wykonywać pracę samodzielnie i niezależnie od pozostałych modułów. Jeśli w danym momencie jest zapotrzebowanie na mniejszy wypiek konkretnego rodzaju pieczywa - można w ten proces zaangażować mniejszą liczbę modułów (nawet jeden).
W przypadku zwiększenia zapotrzebowania, wypiek odbywa się w kolejnych modułach nowoczesnego pieca elektrycznego.
Poszczególne jednostki modułowe posiadają swoje układy zaparowania oraz panele sterownicze, dzięki którym można regulować temperaturę grzałek dolnych oraz górnych w każdej komorze wypiekowej - osobno dla każdego pokładu. To rozwiązanie pozwala w jednym czasie i w jednym piecu wypiekać różne rodzaje pieczywa.
Piece w różnych konfiguracjach
Budowa modułowa pieców piekarniczo-cukierniczych to nie jedyny ich atut. Klienci, którzy zdecydowali się na zakup pieców elektrycznych firmy Ibis - polskiego producenta, oferującego szeroki wybór różnego rodzaju maszyn i urządzeń piekarniczych - mogą korzystać również z innych udogodnień.
Piece marki Ibis oferowane są w wielu możliwych konfiguracjach i z różnym wyposażeniem. Można np. zamówić piec z okapem, komorą garowniczą, z podstawą czy też z regałem do odkładania blach.
Piece Ibis mogą mieć zarówno jedną, jak i kilka (do sześciu) komór. Komory te różnią się od siebie pojemnością. Standardowo wysokość komór wynosi 170 mm, ale klient może zamówić piec z komorą wyższą.
Panel sterowniczy pieców Ibis jest jednym z tych elementów, które warte są szczególnej uwagi. Sterowanie wypiekiem za jego pomocą jest bardzo proste i w dużym stopniu intuicyjne dzięki interfejsowi przyjaznemu dla użytkownika. Z jego pomocą można bardzo łatwo zaprogramować dany wypiek, obsługiwać proces, jak również nadzorować pracę pieca.
Jeśli na etapie programowania czy kolejnych dojdzie do jakiejś pomyłki, zostanie to zasygnalizowane kodami błędów oraz sygnałami dźwiękowymi.
W panelu można zapisać aż do dwudziestu różnych programów pieczenia - dodatkowo każdy z nich może posiadać trzy fazy. Zakres regulacji temperatury w piecach Ibis waha się od 0 do 270 stopni Celsjusza. Piece są ponadto wyposażone w niezawodny pulpit sterujący (z funkcją automatycznego dostrajania - PID).
Artykuł sponsorowany
Komentarze