26-06-2020, 05:50
Letnie miesiące to doskonały okres na wykorzystanie świeżych produktów w kuchni. Sezonowe owoce i warzywa mają najwięcej wartości odżywczych oraz zawierają mniej nawozów sztucznych, pestycydów i środków przyspieszających wzrost. Są więc najzdrowsze i najsmaczniejsze. W swoim menu na najbliższy czas warto więc uwzględnić kilka przepisów bogatych w produkty charakterystyczne dla danej pory roku. Matteo Brunetti, ambasador włoskiej kuchni w Polsce, zdradza kilka trików i swoich ulubionych receptur na proste w przygotowaniu oraz przepyszne potrawy z pomidorów, cukinii i truskawek.
Do świeżych warzyw i owoców najlepiej podchodzić z dużą dawką „prostoty”. Najlepiej docenić to, jaki produkt jest i nie poddawać go zbyt dużej obróbce. Dobry składnik sam się obroni i nada naszemu dani niepowtarzalny smak. Czary w kuchni zrobią się same. - Matteo Brunetti
Pomidor jest jednym z moich ulubionych i najbardziej uniwersalnych składników. Te wolno smażone na oliwie z ząbkiem czosnku, przyprawione odrobiną soli i pieprzu można wykorzystać, jako sos do grzanek, makaronów, sałatek, ryb czy mięsa. Co ciekawe, kiedy poddajemy pomidory wolnej obróbce termicznej, wydzielają one polifenoidy. To substancje, które doskonale wpływają na naszą skórę. Jedna porcja takiego sosu, potrafi zdziałać więcej cudów niż niejedna maseczka na twarz!
Poniżej proponuję Wam przepis na pyszną tartę.
Tarta wytrawna z ricotta i pomidorkami
Składniki do ciasta (foremka 24 cm):
Składniki do kremu:
Dekoracja:
Przygotowanie:
W mikserze zblendować wszystkie składniki do ciasta, wyłożyć na blacie, rozwałkować, owinąć folią i chłodzić w lodówce przez godzinę. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki kremu. Wyciągnąć ciasto z lodówki, przełożyć do foremki i obciąć wystające boki. Spód podziurkować widelcem. Wyłożyć kremem i udekorować pokrojonymi na pół pomidorkami. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka dolna), a później 20 minut (grzałka górna).
Sekretem potraw z cukinii jest to, żeby zawsze wybierać te najmniejsze, jakie się da. To one mają najwięcej smaku, mało goryczy i odrobinę słodkości. Co najważniejsze będą też zawierać w sobie mniej wody, a dużo miąszu.
Poniżej jeden z moich ulubionych przepisów z wykorzystaniem cukinii.
Cukinia Gratinata
Składniki:
Przygotowanie:
Pokroić cukinie wzdłuż w grube plastry. Położyć plastry na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Posmarować trochę ricottą. Posypać bułką tartą i polać oliwą. Piec w temperaturze 200 stopni, aż się przyrumienią.
Na całym świecie prawdopodobnie nie istnieje, ani jedna osoba, która nie przepada za truskawkami. W kuchni można stworzyć z tych owoców prawdziwe cuda! Desery, kremy, dżemy, sosy… Mało kto wie jednak, że truskawki, oprócz niezastąpionych walorów smakowych, mogą wybielić zęby i zapobiec osadzaniu się kamienia nazębnego.
Zachęcam Was do spróbowania jej w moim wydaniu.
Mousse truskawkowe
Składniki:
Przygotowanie:
Przełóż żelatynę do miski z zimną wodą na 10 minut. Oczyść truskawki z szypułek, umyj i zblenduj. W rondelki rozgrzej jedną chochelkę musu z truskawek i kiedy będą ciepłe, dodaj żelatynę. Wymieszaj, aż się rozpuści i dodaj pozostałe truskawki. W drugim rondelku rozpuść cukier w wodzie i gotuj, aż brzegi zrobią się lekko żółte. W tym momencie ubij białka w mikserze i wlewaj do nich powoli syrop. Ubijaj białka dopóki masa nie wystygnie. Wymieszaj bezę włoską z truskawkami i ubitą śmietaną. Można podać od razu lub po schłodzeniu w lodówce. Udekoruj miętą, truskawkami i czekoladą.
Podobne artykuły
Komentarze