17-02-2021, 08:55
Dlaczego warto jeść kurczaka? Jak go przygotować, by był miękki i soczysty? Jak długo piec skrzydełka z kurczaka, a ile udko? Ile gotować pierś z kurczaka? Jakie dodatki najlepiej do niego pasują?
W 2019 roku statystyczny Kowalski zjadł 27,5 kg mięsa drobiowego. W ciągu kilku ostatnich lat sięgamy po drób w podobnych ilościach. Dania z kurczaka mają wiele zalet. Dlaczego warto je jeść?
Kurczaka można piec, gotować, smażyć, grillować, z różnymi przyprawami i dodatkami. Pierś, skrzydełka czy udka można przyrządzać na różne sposoby. Pomysły znajdziesz na FotoPrzepis, a także wiele cennych wskazówek jak się z kurczakiem obchodzić, by wyszedł soczysty i smaczny.
Najbardziej lekkostrawną wersją kurczaka jest oczywiście gotowany bądź przygotowany na parze. Prostym, szybkim dodatkiem są warzywa. Problem w tym, ile gotować filety z kurczaka bądź udka w zależności od tego na co stawiamy. Pierś z kurczaka powinna być gotowa w pół godziny od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Oczywiście pierś piersi nierówna dlatego koniecznie sprawdź widelcem czy jest już miękka. Jeśli chodzi o pieczenie kurczaka, popularne w ostatnim czasie są skrzydełka z piekarnika. Szybkie, proste i smaczne danie. Wystarczy oprószyć skrzydełka ulubionymi przypawam bądź włożyć do marynaty i do piekarnika. Kurczak z piekarnika, a dokładnie skrzydełka będą gotowe w około pół godziny, gdy pieczemy je w rękawie.
Czas pieczenia udek wynosi od 45 minut do godziny z kwadransem, w zależności od ich wielkości. Natomiast kurczaka w zależności od sposobu przygotowania. Jeśli zamierzasz piec w rękawie wystarczy nawet godzina. W niższych temperaturach czas wynosi ok. 100 minut.
Zioła, które najlepiej podkreślają naturalny smak drobiu, to delikatny rozmaryn, intensywne ziele angielskie, czosnek, majeranek, pieprz i oczywiście sól. Natomiast najlepiej używać przypraw, które sprawiają, że mięso nam smakuje. Część osób posypuje kurczaka przyprawami, które ma pod ręką. Jedni wolną na ostro, a inni stawiają na delikatność. Poza tym, wiele zależy czy kurczaka będziemy jeść w postaci piersi smażonej, nugetsów- gdzie można bardziej eksperymentować z dodanymi przyprawami, pieczonej czy gotowanej.
Kurczak jest suchy, gdy za długo go pieczemy albo smażymy, dlatego wyczucie tego momentu, gdy jest sprężysty i soczysty to cała sztuka.
Artykuł sponsorowany
Podobne artykuły
Komentarze