jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Jakie meble do kuchni restauracyjnej?

Podstawą każdego lokalu gastronomicznego jest kuchnia. To właśnie od jej układu oraz wyboru wyposażenia zależy komfort pracy kucharzy oraz całego personelu pomocniczego.

Podstawą każdego lokalu gastronomicznego jest kuchnia. To właśnie od jej układu oraz wyboru wyposażenia zależy komfort pracy kucharzy oraz całego personelu pomocniczego. Mało tego – to właśnie od tego, jak pracuje się w kuchni, zależą również przygotowywane i serwowane dania. Oczywiście musimy pamiętać o tym, że zasady projektowania lokalu gastronomicznego odbiegają od tych, które stosujemy podczas urządzania tego pomieszczenia w domu czy w mieszkaniu. Podstawową różnicą będą tutaj meble. Jakie meble do kuchni restauracyjnej najlepiej wybrać? Na jakie meble gastronomiczne powinniśmy zwrócić uwagę? Co jest szczególnie ważne podczas wyboru wyposażenia lokalu gastronomicznego? Oto kilka podpowiedzi.

meble ze stali nierdzewnej

Estetyka i funkcjonalność w lokalu gastronomicznym

O ile w domu czy mieszkaniu zdecydujemy się na drewniane meble, które ozdobią wnętrze naszej kuchni, o tyle nie ma na nie miejsca w lokalu gastronomicznym. W kuchni restauracyjnej powinniśmy wybrać wyposażenie, które będzie odporne na intensywną eksploatację, różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne oraz termiczne, wilgoć, a także takie, które będą łatwe w utrzymaniu czystości. Przede wszystkim zatem należy zwrócić uwagę na meble gastronomiczne, które zostały wykonane z solidnych materiałów – najlepiej ze stali nierdzewnej.

Otóż wspomniane meble ze stali nierdzewnej spełnią wszystkie powyższe warunki. Będą one niezwykle wytrzymałe, co w przypadku mebli kuchennych w lokalu gastronomicznych jest niezwykle ważne. Ponadto na uwagę zasługuje również fakt, że nie wchodzą one w różnego rodzaju reakcje z produktami spożywczymi, co w przypadku przygotowywania dań w restauracji ma ogromne znaczenie. Dodatkowym atutem tego rozwiązania bez wątpienia jest także to, że stal nierdzewna w żaden sposób nie wykazuje wrażliwości na różnego rodzaju silne detergenty oraz preparaty dezynfekujące. Oznacza to, że jeżeli wybierzemy meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej do naszego lokalu, z powodzeniem będziemy mogli w łatwy i prosty sposób zachować higienę pracy w naszej kuchni.

Meble ze stali nierdzewnej do lokalu gastronomicznego

Wybierając meble gastronomiczne powinniśmy zwrócić uwagę na ich estetykę oraz funkcjonalność, o czym już wspomnieliśmy. Na uwagę zasługuje również to, by zapewnić odpowiednio dużo miejsca kucharzom na przygotowywanie dać, ich dekorację, a także wydawanie potraw. Dlatego też, jeżeli wybieramy meble gastronomiczne do naszej kuchni, powinniśmy pamiętać o tym, że szczególnie ważną rolę odgrywają tutaj stoły oraz blaty robocze. Poza powierzchnią przeznaczoną do pracy, warto zadbać o odpowiednią ilość miejsca do przechowywania garnków, misek oraz innych niezbędnych akcesoriów kuchennych. Przydatne okażą się także szafy i regały ze stali nierdzewnej, gdyż to właśnie w nich będziemy mogli przechowywać naczynia kuchenne lub suche produkty spożywcze. Regały zaś zdadzą egzamin w przypadku składania brudnych naczyń. Nie możemy zapominać również o wózkach do transportu przygotowywanych dań oraz stalowych pojemnikach.

No co jeszcze należy zwrócić uwagę?

Zanim zdecydujemy się na to, by kupić konkretne meble gastronomiczne (zazwyczaj będą to meble ze stali nierdzewnej), powinniśmy na początek określić potrzeby naszej restauracji. Należy uwzględnić zarówno wymagania klientów, jak i wziąć pod uwagę możliwie ekonomiczne i energooszczędne rozwiązania. Sprawa ta rzecz jasna dotyczy nie tylko urządzeń związanych z termiczną obróbką czy przechowywaniem żywności, ale kluczowe będzie umeblowanie naszej kuchni. Dobór mebli – również tych mieszczących się na zapleczu kuchennym – powinien być dostosowany do specyfiki lokalu i spełniać najważniejsze kryteria, które sobie założymy. Przede wszystkim powinniśmy uwzględnić wielkość pomieszczeń oraz dopasować meble tak, by zapewniały swobodę poruszania się po kuchni. Niewątpliwie, o czym wspomnieliśmy, najlepszym rozwiązaniem będą meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej, gdyż wykazują się one niezwykłą trwałością i odpornością, co jest niezwykle ważne. Meble gastronomiczne to co prawda spora inwestycja, ale nie warto w tym miejscu szukać przesadnych oszczędności – powinny one wyróżniać się solidnością i zadowoleniem dotychczasowych restauratorów (w przypadku konkretnych marek mebli).

Artykuł sponsorowany


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.