24-01-2023, 06:45
Suszenie to jedna z najzdrowszych metod obróbki żywności. Pozwala na zachowanie w naturalny sposób trwałości żywności. Polega na pozbyciu się wody z produktów, przy jednoczesnym zachowaniu wszystkich witamin i składników odżywczych. Dlaczego jeszcze warto suszyć mięsa, owoce czy warzywa?
Suszenie to proces, który pozwala zachować trwałość żywności w pełni naturalny sposób. Metoda ta jest wykorzystywana przez ludzkość już od setek lat. Polega na usunięciu części wody z produktów poprzez jej odparowanie. Brak odpowiedniej ilości wody sprawia, że drożdże, pleśnie i bakterie nie mogą się rozwijać. To sprawia, że grzyby, mięso, ryby czy warzywa mogą być przechowywane przez długi czas, bez obaw o ich zepsucie. Suszenie odbywa się naturalnie, bez użycia jakichkolwiek konserwantów. Proces ten jest również przyjazny dla środowiska.
Dziś nie ma już potrzeby przeprowadzania żmudnego suszenia, które zajmuje czas i sporo miejsca w domu na stołach, blacie i parapetach. Wystarczy wykorzystać nowoczesny dehydrator, taki jak model https://www.zdroweimarkowe.pl/product-pol-36-Dehydrator-do-zywnosci-Atacama-Cube.html, aby w krótkim czasie i bez zbędnego wysiłku cieszyć się starannie wysuszonymi produktami spożywczymi.
Suszenie to proces bardzo wszechstronny. Nowoczesny dehydrator jest w stanie wysuszyć wszystko, począwszy od mięsa i ryb, przez owoce, warzywa, makaron, aż po zioła, grzyby i owoce morza. Suszone produkty są z kolei powszechnie wykorzystywane w kuchni podczas przyrządzania rozmaitych posiłków. Są szczególnie polecane osobom, dla których ważny jest zdrowy sposób odżywiania. Suszenie w dehydratorze nie wymaga stosowania żadnych substancji konserwujących, jest więc w pełni bezpieczne.
Dehydrator pozwala wysuszyć rozmaite produkty spożywcze, które pozostają nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Suszenie pozwala zminimalizować straty składników odżywczych w surowcach. W tym względzie proces ten jest znacznie wydajniejszy niż np. duszenie, pieczenie, gotowanie czy inne techniki kulinarne. Suszenie pozwala zachować pełną kaloryczność oraz ilość tłuszczu, białka, błonnika, węglowodanów i większości składników mineralnych, a także duże ilości witamin.
Warto też podkreślić pyszny smak suszonych produktów. Dehydrator utrwala smak produktów, a w przypadku niektórych z nich, np. śliwek czy pomidorów, otrzymany smak staje się niepowtarzalny i unikalny. Suszenie może też wzmocnić aromat składników, co jest szczególnie widoczne podczas suszenia ziół.
Artykuł sponsorowany
Komentarze