jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Czym różni się olej kokosowy rafinowany od nierafinowanego?

Olej kokosowy to zdrowy i niezwykle ceniony tłuszcz roślinny. Znajduje on szerokie zastosowanie w kuchni np. podczas smażenia czy pieczenia. Można go podzielić na ten rafinowany i nierafinowany. Czym różnią się oba oleje kokosowe i po który z nich lepiej sięgać?

 

Olej kokosowy to zdrowy i niezwykle ceniony tłuszcz roślinny. Znajduje on szerokie zastosowanie w kuchni np. podczas smażenia czy pieczenia. Można go podzielić na ten rafinowany i nierafinowany. Czym różnią się oba oleje kokosowe i po który z nich lepiej sięgać?

Olej kokosowy rafinowany a nierafinowany - jakie są między nimi różnice?

Olej kokosowy nierafinowany uzyskuje się podczas ekstrakcji mechanicznej miąższu kokosowego. Cały proces odbywa się poprzez mielenie na mokro albo szybkie suszenie. Mielenie odbywa się przez obróbkę termiczną i fermentację mleka kokosowego. W ten sposób krople tłuszczu wytrącają się, po czym łączą w większe grupy, dzięki czemu można je bez trudu odseparować od pozostałego mleka. Jeśli chodzi o suszenie, to jest ono najczęściej używaną techniką. Opiera się ona na mechanicznym wyciskaniu olejku, z wcześniej przesuszonych ziaren kokosowych. Oleje kokosowe nierafinowane określane są także mianem tłoczonych na zimno, gdyż podczas procesu ich pozyskiwania nie wykorzystuje się wysokich temperatur. Ze względu na to, zachowują swoje specyficzne walory smakowe i zapachowe. Warto też dodać, że wyróżniają się zawartością licznych substancji o działaniu prozdrowotnym, takich jak polifenole i tokoferole. Cena takich produktów jest wyższa, co ma związek z niską wydajnością tego procesu oraz sporą ilością oleju resztkowego.

Olej kokosowy

Olej kokosowy rafinowany to tańsza alternatywa dla produktu nierafinowanego. To, czym się wyróżnia, to brak zapachu i smaku. Produkt ten powstaje podczas chemicznej ekstrakcji miąższu kokosa. Najpierw odbywa się suszenie, po czym ekstrahowanie, a następnie podgrzewanie surowca do wysokich temperatur. Do oleju rafinowanego dodaje się wodorotlenek sodu, co ma na celu wydłużenie przydatności produktu do spożycia. Czasem producenci olejów wzbogacają je także innymi chemicznymi rozpuszczalnikami. Skutkuje to eliminacją substancji, takich jak korzystne dla organizmu człowieka fenole i tokoferole. To uniwersalny artykuł spożywczy, gdyż nie wpływa na smak dań.

Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany - który wybrać?

Olej kokosowy nierafinowany jest zdrowszy. Cechuje go ładny zapach kokosa oraz subtelny smak orzecha kokosowego. Wyróżnia się też gęstą konsystencją i znakomicie sprawdza się jako dodatek do wypieków, jak i składnik kosmetyków. Olej kokosowy rafinowany to produkt gorszej jakości, bez smaku i zapachu, a więc znajduje bardziej wszechstronne zastosowanie. Jeśli chodzi o właściwości prozdrowotne, o wiele lepszym wyborem będzie olej nierafinowany.

Artykuł sponsorowany


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.