jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Przetarg

Dostawa żywności do kuchni Szpitala Praskiego p.w. Przemienienia Pańskiego Sp. z o.o.

19-06-2018, 00:00

Dane kontaktowe

Szpital Praski p.w. Przemienienia Pańskiego Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Al. Solidarności 67,03-401 Warszawa
tel. 22 555 11 54
fax. 22 619 69 43
e-mail: [email protected] , [email protected]
http:// http://www.szpitalpraski.pl/

Kontaktując się z firmą powiedz, że zdobyłeś o niej informacje dzięki portalowi elektryka.org!
Dziękujemy!
Szczegóły przetargu


Ogłoszenie nr 575658-N-2018 z dnia 2018-06-19 r.

Szpital Praski p.w. Przemienienia Pańskiego Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością: Dostawa żywności do kuchni Szpitala Praskiego p.w. Przemienienia Pańskiego Sp. z o.o.
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - Dostawy
Zamieszczanie ogłoszenia: Zamieszczanie obowiązkowe
Ogłoszenie dotyczy: Zamówienia publicznego
Zamówienie dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej
Nie

Nazwa projektu lub programu
O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie zakłady pracy chronionej oraz wykonawcy, których działalność, lub działalność ich wyodrębnionych organizacyjnie jednostek, które będą realizowały zamówienie, obejmuje społeczną i zawodową integrację osób będących członkami grup społecznie marginalizowanych
Nie

Należy podać minimalny procentowy wskaźnik zatrudnienia osób należących do jednej lub więcej kategorii, o których mowa w art. 22 ust. 2 ustawy Pzp, nie mniejszy niż 30%, osób zatrudnionych przez zakłady pracy chronionej lub wykonawców albo ich jednostki (w %)
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
Postępowanie przeprowadza centralny zamawiający
Nie
Postępowanie przeprowadza podmiot, któremu zamawiający powierzył/powierzyli przeprowadzenie postępowania
Nie
Informacje na temat podmiotu któremu zamawiający powierzył/powierzyli prowadzenie postępowania:
Postępowanie jest przeprowadzane wspólnie przez zamawiających
Nie

Jeżeli tak, należy wymienić zamawiających, którzy wspólnie przeprowadzają postępowanie oraz podać adresy ich siedzib, krajowe numery identyfikacyjne oraz osoby do kontaktów wraz z danymi do kontaktów:

Postępowanie jest przeprowadzane wspólnie z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej
Nie
W przypadku przeprowadzania postępowania wspólnie z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej - mające zastosowanie krajowe prawo zamówień publicznych:
Informacje dodatkowe:
I. 1) NAZWA I ADRES: Szpital Praski p.w. Przemienienia Pańskiego Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, krajowy numer identyfikacyjny 01229882300000, ul. Al. Solidarności  67 , 03-401   Warszawa, woj. mazowieckie, państwo Polska, tel. 22 555 11 54, e-mail [email protected] , [email protected], faks 22 619 69 43.
Adres strony internetowej (URL): http://www.szpitalpraski.pl/
Adres profilu nabywcy:
Adres strony internetowej pod którym można uzyskać dostęp do narzędzi i urządzeń lub formatów plików, które nie są ogólnie dostępne
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Podmiot prawa publicznego
I.3) WSPÓLNE UDZIELANIE ZAMÓWIENIA (jeżeli dotyczy):
Podział obowiązków między zamawiającymi w przypadku wspólnego przeprowadzania postępowania, w tym w przypadku wspólnego przeprowadzania postępowania z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej (który z zamawiających jest odpowiedzialny za przeprowadzenie postępowania, czy i w jakim zakresie za przeprowadzenie postępowania odpowiadają pozostali zamawiający, czy zamówienie będzie udzielane przez każdego z zamawiających indywidualnie, czy zamówienie zostanie udzielone w imieniu i na rzecz pozostałych zamawiających):
I.4) KOMUNIKACJA:
Nieograniczony, pełny i bezpośredni dostęp do dokumentów z postępowania można uzyskać pod adresem (URL)
Nie
http://przetargi.ipzp.pl/praski/; www.szpitalpraski.pl

Adres strony internetowej, na której zamieszczona będzie specyfikacja istotnych warunków zamówienia
Nie
http://przetargi.ipzp.pl/praski/; www.szpitalpraski.pl

Dostęp do dokumentów z postępowania jest ograniczony - więcej informacji można uzyskać pod adresem
Nie

Oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu należy przesyłać:
Elektronicznie
Nie
adres

Dopuszczone jest przesłanie ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu w inny sposób:
Nie
Inny sposób:

Wymagane jest przesłanie ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu w inny sposób:
Nie
Inny sposób:

Adres:

Komunikacja elektroniczna wymaga korzystania z narzędzi i urządzeń lub formatów plików, które nie są ogólnie dostępne
Nie
Nieograniczony, pełny, bezpośredni i bezpłatny dostęp do tych narzędzi można uzyskać pod adresem: (URL)
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dostawa żywności do kuchni Szpitala Praskiego p.w. Przemienienia Pańskiego Sp. z o.o.
Numer referencyjny: ZP/25/Żywność 2/2018/BZP
Przed wszczęciem postępowania o udzielenie zamówienia przeprowadzono dialog techniczny
Nie

II.2) Rodzaj zamówienia: Dostawy
II.3) Informacja o możliwości składania ofert częściowych
Zamówienie podzielone jest na części:
Tak
Oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu można składać w odniesieniu do:
wszystkich części
Zamawiający zastrzega sobie prawo do udzielenia łącznie następujących części lub grup części:

Maksymalna liczba części zamówienia, na które może zostać udzielone zamówienie jednemu wykonawcy:



II.4) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań ) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane: 1. Zamówienie zostało podzielone na następujące części:1.1. Wędliny a) Zamawiający wymaga aby dostarczane artykuły spełniały odpowiednie wymogi jakościowe dla żywienia w warunkach szpitalnych, w tym spełniały warunki sanitarne ich pozyskiwania, produkcji, przetwarzania, składowania, transportu oraz sprzedaży bezpośredniej. Ponadto, powinny cechować się wysokimi walorami smakowymi. Dostarczane wędliny muszą być świeże, schłodzone, ale nie mrożone, z odpowiednim terminem przydatności do spożycia (min. 14 dni od daty dostawy), według obowiązujących norm. Nie dopuszcza się dostaw wędlin rozmrażanych.b) Wędlina w czasie krojenia nie może zmieniać koloru.c) Producent/wytwórca oferowanych wyrobów winien posiadać aktualny certyfikat systemu HACCP oraz HDI lub potwierdzenie wdrażania systemu HACCP i HDI wystawione przez organy uprawnione do urzędowej kontroli żywności.d) Przez cały okres realizacji zamówienia Wykonawca musi posiadać decyzje właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej lub Państwowej Inspekcji Sanitarnej dotyczącej możliwości produkcji lub obrotu danego produktu spożywczego.e) Zamawiający wymaga, aby wędliny były dostarczane w zamkniętych, plombowanych lub metkowanych opakowaniach bądź w pojemnikach plastikowych z pokrywami, posiadającymi atesty. Pojemniki mają być czyste i nieuszkodzone.f) Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania przedmiotu zamówienia do siedziby Zamawiającego własnym transportem, na własny koszt i ryzyko, przy zachowaniu odpowiednich reżimów sanitarnych, wymaganych dla przewozu żywności zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. 2017 poz. 149) oraz innymi aktualnie obowiązującymi przepisami prawa w zakresie przedmiotu zamówienia.g) Zamawiający wymaga aby do każdej partii dostawy Wykonawca dołączył następujące informacje w języku polskim: nazwa i waga dostarczanego wyrobu, data produkcji i przydatności do spożycia lub minimalnej trwałości, informację o warunkach przechowywania oraz producencie towaru. 1.2. Mrożonkia) Zamawiający wymaga aby dostarczone artykuły spełniały odpowiednie wymogi jakościowe dla żywienia w warunkach szpitalnych, w tym spełniać warunki sanitarne ich pozyskiwania, produkcji, przetwarzania, składowania, transportu oraz sprzedaży bezpośredniej. Ponadto, powinno cechować się wysokimi walorami smakowymi. Dostarczane produkty muszą być mrożone, z odpowiednim terminem przydatności do spożycia (min. 60 dni od daty dostawy), według obowiązujących norm.b) Producent/wytwórca oferowanych wyrobów winien posiadać aktualny certyfikat systemu HACCP lub potwierdzenie wdrożenia systemu HACCP wystawione przez organy uprawnione do urzędowej kontroli żywności.c) Przez cały okres realizacji zamówienia Wykonawca musi posiadać decyzje właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej lub Państwowej Inspekcji Sanitarnej dotyczącej możliwości produkcji lub obrotu danego produktu spożywczego.d) Zamawiający wymaga, aby żywność była dostarczana w zamkniętych, plombowanych lub metkowanych opakowaniach bądź w pojemnikach plastikowych z pokrywami, posiadającymi atesty. Pojemniki mają być czyste i nieuszkodzone.e) Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania przedmiotu umowy do siedziby Zamawiającego własnym transportem, na własny koszt i ryzyko, przy zachowaniu odpowiednich reżimów sanitarnych, wymaganych dla przewozu żywności zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. 2017 poz. 149) oraz innymi aktualnie obowiązującymi przepisami prawa w zakresie przedmiotu zamówienia.f) Zamawiający wymaga aby do każdej partii dostawy Wykonawca dołączył następujące informacje w języku polskim: nazwa i waga dostarczanego wyrobu, data produkcji i przydatności do spożycia lub minimalnej trwałości, informację o warunkach przechowywania oraz producencie towaru.1.3. Warzywa i owoce a) Zamawiający wymaga aby dostarczane artykuły spełniały odpowiednie wymogi jakościowe dla żywienia w warunkach szpitalnych, w tym spełniać warunki sanitarne ich pozyskiwania, produkcji, przetwarzania, składowania, transportu oraz sprzedaży bezpośredniej. Ponadto, powinno cechować się wysokimi walorami smakowymi.b) Artykuły żywnościowe dostarczane do Zamawiającego muszą być świeże, I gatunku. c) Ceny jednostkowe w Formularzu cenowym należy podać w oparciu o ceny minimalne Ceduły Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego S.A. Bronisze wg kursów z dnia 26.06.2018r. Produkty, które nie będą występowały w Tabeli notowań z tego dnia Wykonawca wyceni wg swojego cennika. Realizacja umowy będzie się odbywała wg kursów na dzień dostawy poszczególnych produktów, powiększonych o marżę Wykonawcy.d) Jeżeli w Cedule występują produkty o różnych cenach (np. jabłko) Wykonawca do wyceny przyjmie minimalną cenę najtańszego w danym dniu produktu.e) Marża Wykonawcy nie może być niższa niż 0,01%. W przypadku zaoferowania zerowej marży, oferta zostanie odrzucona bez dalszej oceny.f) Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania przedmiotu umowy do siedziby Zamawiającego własnym transportem, na własny koszt i ryzyko, przy zachowaniu odpowiednich reżimów sanitarnych, wymaganych dla przewozu żywności zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. 2017 poz. 149) oraz innymi aktualnie obowiązującymi przepisami prawa w zakresie przedmiotu zamówienia.2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia określa formularz asortymentowo-cenowy, stanowiący Załącznik nr 2 do SIWZ (w zależności od potrzeb będą to Załączniki 2.1.-2.3.)3. Zamawiający informuje, że ilości podane w Załączniku nr 2 są jedynie ilościami orientacyjnymi i mogą ulec zmianie w czasie trwania umowy. Zapotrzebowanie na poszczególne pozycje asortymentowe jest ściśle uzależnione od obłożenia poszczególnych oddziałów Szpitala, rodzaju jego pacjentów i stosowanych diet. 4. Każdy Wykonawca może złożyć ofertę, zgodnie z własnym wyborem, na jedną bądź więcej, wskazanych powyżej, części zamówienia. 5. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert wariantowych.6. Zamawiający nie przewiduje zastosowania aukcji elektronicznej przy wyborze oferty najkorzystniejszej.7. Zamówienie realizowane będzie na zasadach, określonych w Projekcie umowy, stanowiącym Załącznik nr 4 do SIWZ.

II.5) Główny kod CPV: 15300000-1
Dodatkowe kody CPV:
Kod CPV
15131130-5
15896000-5
03221000-6
03212100-1


II.6) Całkowita wartość zamówienia (jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:

(w przypadku umów ramowych lub dynamicznego systemu zakupów - szacunkowa całkowita maksymalna wartość w całym okresie obowiązywania umowy ramowej lub dynamicznego systemu zakupów)

II.7) Czy przewiduje się udzielenie zamówień, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 i 7 lub w art. 134 ust. 6 pkt 3 ustawy Pzp: Nie
Określenie przedmiotu, wielkości lub zakresu oraz warunków na jakich zostaną udzielone zamówienia, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 lub w art. 134 ust. 6 pkt 3 ustawy Pzp:
II.8) Okres, w którym realizowane będzie zamówienie lub okres, na który została zawarta umowa ramowa lub okres, na który został ustanowiony dynamiczny system zakupów:
miesiącach:  12   lub dniach:
lub
data rozpoczęcia:   lub zakończenia:

II.9) Informacje dodatkowe:
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.1) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU
III.1.1) Kompetencje lub uprawnienia do prowadzenia określonej działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów
Określenie warunków: Zamawiający nie stawia szczególnych wymagań w zakresie spełniania tego warunku
Informacje dodatkowe
III.1.2) Sytuacja finansowa lub ekonomiczna
Określenie warunków: Zamawiający nie stawia szczególnych wymagań w zakresie spełniania tego warunku
Informacje dodatkowe
III.1.3) Zdolność techniczna lub zawodowa
Określenie warunków: Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub należycie wykonuje (w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych):Dot. Części 1 - co najmniej 2 dostawy wędlin, o wartości nie niższej niż 150 000 zł brutto każda;Dot. Części 2 - co najmniej 2 dostawy mrożonek, o wartości nie niższej niż 20 000 zł brutto każda;Dot. Części 3 - co najmniej 2 dostawy warzyw i/lub owoców, o wartości nie niższej niż 160 000 zł brutto każda. W przypadku Wykonawców składających ofertę na więcej niż jedną cześć, w celu potwierdzenia wykazania ww. warunku Zamawiający wymaga wykazania spełniania warunków, indywidualnie określonych dla poszczególnych części. !!!UWAGA!!!Jeżeli wartość wykonanych, wykonywanych dostaw wskazanych w złożonych dokumentach została wyrażona w walucie innej niż złoty, Zamawiający przeliczy jej wartość według średniego kursu walut Narodowego Banku Polskiego NBP, ogłoszonego dla danej waluty z dnia zamieszczenia ogłoszenia o zamówieniu w Biuletynie Zamówień Publicznych a jeżeli w tym dniu nie ogłoszono takiego kursu, zastosowanie znajdzie kurs średni walut NBP ogłoszony dla danej waluty w najbliższym dniu poprzedzającym dzień zamieszczenia ogłoszenia o zamówieniu w Biuletynie Zamówień Publicznych. Podana kwota wykonanego zamówienia powinna stanowić równowartość w złotych kwoty wymaganej w powyższym warunku.
Zamawiający wymaga od wykonawców wskazania w ofercie lub we wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu imion i nazwisk osób wykonujących czynności przy realizacji zamówienia wraz z informacją o kwalifikacjach zawodowych lub doświadczeniu tych osób: Nie
Informacje dodatkowe: 1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy:1.1 . nie podlegają wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 pkt 13-23 oraz art. 24 ust. 5 pkt 1 ustawy Pzp.1.2 . spełniają warunki udziału w postępowaniu dotyczące:1.2.1. kompetencji lub uprawnień do prowadzenia określonej działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów Zamawiający nie stawia szczególnych wymagań w zakresie spełniania tego warunku.1.2.2. sytuacji ekonomicznej lub finansowejZamawiający nie stawia szczególnych wymagań w zakresie spełniania tego warunku.1.2.3. zdolności technicznej lub zawodowejZamawiający uzna warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub należycie wykonuje (w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych):Dot. Części 1 - co najmniej 2 dostawy wędlin, o wartości nie niższej niż 150 000 zł brutto każda;Dot. Części 2 - co najmniej 2 dostawy mrożonek, o wartości nie niższej niż 20 000 zł brutto każda;Dot. Części 3 - co najmniej 2 dostawy warzyw i/lub owoców, o wartości nie niższej niż 160 000 zł brutto każda. W przypadku Wykonawców składających ofertę na więcej niż jedną cześć, w celu potwierdzenia wykazania ww. warunku Zamawiający wymaga wykazania spełniania warunków, indywidualnie określonych dla poszczególnych części. !!!UWAGA!!!Jeżeli wartość wykonanych, wykonywanych dostaw wskazanych w złożonych dokumentach została wyrażona w walucie innej niż złoty, Zamawiający przeliczy jej wartość według średniego kursu walut Narodowego Banku Polskiego NBP, ogłoszonego dla danej waluty z dnia zamieszczenia ogłoszenia o zamówieniu w Biuletynie Zamówień Publicznych a jeżeli w tym dniu nie ogłoszono takiego kursu, zastosowanie znajdzie kurs średni walut NBP ogłoszony dla danej waluty w najbliższym dniu poprzedzającym dzień zamieszczenia ogłoszenia o zamówieniu w Biuletynie Zamówień Publicznych. Podana kwota wykonanego zamówienia powinna stanowić równowartość w złotych kwoty wymaganej w powyższym warunku.1.3. oferują przedmiot zamówienia spełniający wymagania określone przez Zamawiającego.2. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, warunki określone w pkt 1.2. mogą oni spełniać łącznie, natomiast brak podstaw wykluczenia, o którym mowa w pkt 1.1. musi wykazać każdy z Wykonawców. 3. Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu nastąpi na podstawie dokumentów wymienionych w rozdziale VII.4. Zamawiający, zgodnie z art. 24aa ustawy Pzp, najpierw dokona oceny ofert, a następnie zbada, czy Wykonawca, którego oferta została oceniona jako najkorzystniejsza, nie podlega wykluczeniu oraz spełnia warunki udziału w postępowaniu.5. Wykonawca może w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w pkt 1.2. SIWZ w stosownych sytuacjach oraz w odniesieniu do konkretnego zamówienia lub jego części, polegać na zdolnościach technicznych lub zawodowych lub sytuacji finansowej lub ekonomicznej innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nim stosunków prawnych.6. Zamawiający jednocześnie informuje, iż ,,stosowna sytuacja", o której mowa w ust. 5 wystąpi wyłącznie w przypadku kiedy:6.1. Wykonawca, który polega na zdolnościach lub sytuacji innych podmiotów, musi udowodnić zamawiającemu, że realizując zamówienie, będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów, w szczególności przedstawiając zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia,6.2. Zamawiający oceni, czy udostępniane wykonawcy przez inne podmioty zdolności techniczne lub zawodowe lub ich sytuacja finansowa lub ekonomiczna, pozwalają na wykazanie przez wykonawcę spełniania warunków udziału w postępowaniu oraz bada, czy nie zachodzą wobec tego podmiotu podstawy wykluczenia, w art. 24 ust. 1 pkt 13)-22) i ust. 5 pkt 1) ustawy Pzp. 6.3. w odniesieniu do warunków dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia, wykonawcy mogą polegać na zdolnościach innych podmiotów, jeśli podmioty te zrealizują usługi, do realizacji których te zdolności są wymagane.7. W celu oceny, czy Wykonawca polegając na zdolnościach (technicznych lub zawodowych) lub sytuacji (finansowej lub ekonomicznej) innych podmiotów na zasadach określonych 22 a ustawy Pzp, będzie dysponował niezbędnymi zasobami w stopniu umożliwiającym należyte wykonanie zamówienia publicznego oraz oceny, czy stosunek łączący wykonawcę z tymi podmiotami gwarantuje rzeczywisty dostęp do ich zasobów składa wraz z ofertą dokumenty, które określają w szczególności:7.1. zakres dostępnych wykonawcy zasobów innego podmiotu,7.2. sposobu wykorzystania zasobów innego podmiotu przez wykonawcę przy wykonywaniu zamówienia publicznego,7.3. zakresu i okresu udziału innego podmiotu przy wykonywaniu zamówienia publicznego,7.4. czy podmioty, na zdolności których Wykonawca polega w odniesieniu do warunków udziału w postępowaniu dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia zrealizują usługi, których wskazane zdolności dotyczą.8. Zamawiający publikuje pomocniczo Wzór zobowiązania podmiotu trzeciego do oddania do dyspozycji zasobów w trakcie realizacji zamówienia (Załącznik nr 5 do SIWZ).9. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia (Konsorcjum lub Spółka Cywilna) warunki udziału w postępowaniu mogą spełniać łącznie. Żaden z Wykonawców występujących wspólnie nie może podlegać wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 pkt 13)-22) i ust. 5 pkt 1) ustawy Pzp.
III.2) PODSTAWY WYKLUCZENIA
III.2.1) Podstawy wykluczenia określone w art. 24 ust. 1 ustawy Pzp
III.2.2) Zamawiający przewiduje wykluczenie wykonawcy na podstawie art. 24 ust. 5 ustawy Pzp Tak Zamawiający przewiduje następujące fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak (podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 1 ustawy Pzp)







III.3) WYKAZ OŚWIADCZEŃ SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W CELU WSTĘPNEGO POTWIERDZENIA, ŻE NIE PODLEGA ON WYKLUCZENIU ORAZ SPEŁNIA WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ SPEŁNIA KRYTERIA SELEKCJI
Oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu oraz spełnianiu warunków udziału w postępowaniu
Tak
Oświadczenie o spełnianiu kryteriów selekcji
Nie
III.4) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW , SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 3 USTAWY PZP:
a) odpisu z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w zakresie art. 24 ust. 5 pkt 1) ustawy. b) 8. Wykonawca w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5 ustawy, przekaże Zamawiającemu oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23) ustawy. Wraz ze złożeniem oświadczenia, wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym Wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia, zgodnie z wzorem stanowiącym Załącznik nr 7 do SIWZ.
III.5) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 1 USTAWY PZP
III.5.1) W ZAKRESIE SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU:
6.1. W celu potwierdzenia spełniania przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu:a) dotyczących zdolności technicznej lub zawodowej następujących dokumentów: - wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych dostaw, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów określających, czy te dostawy zostały wykonane lub są wykonywane należycie przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego dostawy były wykonywane, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów - oświadczenie Wykonawcy; w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie powinny być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert. Wzór wykazu stanowi Załącznik nr 6 do SIWZ.
III.5.2) W ZAKRESIE KRYTERIÓW SELEKCJI:
III.6) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 2 USTAWY PZP
W celu potwierdzenia, że oferowane dostawy odpowiadają wymaganiom określonym przez Zamawiającego, Zamawiający wezwie wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, w wyznaczonym terminie, jednak nie krótszym niż 5 dni, terminie aktualnych na dzień złożenia następujących oświadczeń lub dokumentów:1. Aktualnej decyzji o spełnianiu wymagań w zakresie higieny i kontroli produktów pochodzenia zwierzęcego wydaną przez właściwy terytorialnie organ Inspekcji Weterynaryjnej zgodnie z ustawą z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (tj. Dz.U. 2017 poz. 242 z późn. zmianami) lub decyzję właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej w sprawie zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzenia, przedłużenia warunkowego zatwierdzenia zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. 2017 poz. 149 z późn. zm.) - jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień- dotyczy część nr 1;2. Aktualną decyzję o zatwierdzeniu i wpisaniu zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli żywności Państwowej Inspekcji Sanitarnej -dotyczy część nr 2 i 3;3. Oświadczenia Wykonawcy, że posiada aktualny certyfikat systemu HACCP lub potwierdzenie jego wdrożenia, a także oświadczenie, iż na każde żądanie Zamawiającego przedstawi dokumenty potwierdzające to oświadczenie (zaleca się sporządzić oświadczenie wg wzoru na Załącznik nr 8a do SIWZ). - dotyczy części nr 1, 2 i 3;4. Oświadczenia Wykonawcy, że posiada atesty (HDI) na dostarczane produkty lub potwierdzenie jego wdrożenia, a także oświadczenie, iż na każde żądanie Zamawiającego przedstawi dokumenty potwierdzające to oświadczenie (zaleca się sporządzić oświadczenie wg wzoru na Załącznik nr 8b do SIWZ) - dotyczy części nr 1;5. Kopii etykiet każdego produktu (każdej pozycji) uwzględniająca wszelkie wymagania określone w SIWZ (nazwę produktu, nazwę i adres producenta lub importera, skład produktu, datę przydatności do spożycia, informację o sposobie przechowywania)- dotyczy części nr 1;6. Oświadczenia Wykonawcy potwierdzające, że transport oferowanych artykułów żywnościowych odpowiada wymaganiom sanitarnym dotyczącym środków transportu (zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia) (wg wzoru na Załącznik nr 9 do SIWZ)- dotyczy części nr 1, 2 i 3.7. Zamawiający wymaga, aby w/w dokumenty potwierdzające zgodność z wymaganiami określonymi przez zamawiającego były odpowiednio oznaczone, tj. Wykonawcy powinni w prawym górnym rogu każdego dokumentu oznaczyć, której pozycji Formularza cenowego dotyczy dokument.
III.7) INNE DOKUMENTY NIE WYMIENIONE W pkt III.3) - III.6)
WYKAZ OŚWIADCZEŃ I DOKUMENTÓW JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY 1. W celu potwierdzenia wstępnego spełniania warunków udziału w postępowaniu oraz w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia Wykonawca składa Oświadczenie, zgodnie z wzorem, stanowiącym Załącznik nr 3. 2. Wykonawca, który powołuje się na zasoby innych podmiotów, w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia oraz spełniania, w zakresie, w jakim powołuje się na ich zasoby, warunków udziału w postępowaniu składa także ww. oświadczenia dotyczące tych podmiotów -podpisane przez te podmioty.3. Wykonawca, który zamierza powierzyć wykonanie części zamówienia podwykonawcom, w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia z udziału w postępowaniu składa oświadczenia, o których mowa w pkt. 1 dotyczące podwykonawców. 4. W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez wykonawców, oświadczenie, o którym mowa w pkt. 1, składa każdy z wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie. Oświadczenia te potwierdzają spełnianie warunków udziału w postępowaniu oraz brak podstaw wykluczenia w zakresie, w którym każdy z wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu oraz brak podstaw wykluczenia. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia, ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu albo do reprezentowania ich w postępowaniu i zawarcia umowy. Stosowne pełnomocnictwo w oryginale lub w postaci kopii poświadczonej notarialnie należy dołączyć do oferty.5. Każdy z podmiotów, o których mowa w pkt. 2 - 4 składa oświadczenie dotyczące spełniania warunków udziału w postępowaniu i braku podstaw wykluczenia należycie wypełniony i podpisany przez dane podmioty. 6. Zamawiający przed udzieleniem zamówienia, wezwie Wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym, nie krótszym niż 5 dni, terminie aktualnych na dzień złożenia następujących oświadczeń lub dokumentów:6.1. W celu potwierdzenia spełniania przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu:a) dotyczących zdolności technicznej lub zawodowej następujących dokumentów: - wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych dostaw, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów określających, czy te dostawy zostały wykonane lub są wykonywane należycie przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego dostawy były wykonywane, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów - oświadczenie Wykonawcy; w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie powinny być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert. Wzór wykazu stanowi Załącznik nr 6 do SIWZ;6.2 W celu potwierdzenia braku podstaw wykluczenia wykonawcy z udziału w postępowaniu Zamawiający żąda następujących dokumentów: a) odpisu z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w zakresie art. 24 ust. 5 pkt 1) ustawy. 7. Zamawiający żąda od Wykonawcy, który polega na zdolnościach lub sytuacji innych podmiotów na zasadach określonych w art. 22a ustawy, przedstawienia w odniesieniu do tych podmiotów dokumentów, o których mowa w ust. 6 pkt. 6.2. 8. Wykonawca w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5 ustawy, przekaże Zamawiającemu oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23) ustawy. Wraz ze złożeniem oświadczenia, wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym Wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia, zgodnie z wzorem stanowiącym Załącznik nr 7 do SIWZ.9. Jeżeli Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej, zamiast dokumentów, o których mowa w ust. 6 pkt 6.2. składa dokument lub dokumenty wystawione w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzające, że nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości.10. Dokument, o których mowa w pkt. 9 powinien być wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert. 11. Jeżeli w kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania lub kraju, w którym miejsce zamieszkania mają osoby, których dokument dotyczy, nie wydaje się dokumentu, o którym mowa w pkt. 9, zastępuje się je dokumentem zawierającym odpowiednio oświadczenie Wykonawcy, ze wskazaniem osoby albo osób uprawnionych do jego reprezentacji, lub oświadczeniem osoby, której dokument miał dotyczyć złożone przed notariuszem łub przed organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego, właściwym ze względu na siedzibę lub miejsce zamieszkania wykonawcy lub miejsce zamieszkania tej osoby. Postanowienia ust. 10 znajdują odpowiednie zastosowanie.12. Forma dokumentów: Oświadczenia, składane przez Wykonawcę i inne podmioty, na zdolnościach których polega Wykonawca, składane są w oryginale. Za oryginał uważa się oświadczenie złożone w formie pisemnej podpisane własnoręcznym podpisem. Dokumenty, inne niż oświadczenia, składane są w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem. Poświadczenia za zgodność z oryginałem dokonywane są w formie pisemnej przez Wykonawcę albo podmiot, na którego zdolnościach polega Wykonawca albo Wykonawcę wspólnie ubiegającego się o udzielenie zamówienia publicznego - odpowiednio w zakresie dokumentów, które każdego z nich dotyczą.13. Wykonawca nie jest obowiązany do złożenia odpowiednich oświadczeń lub dokumentów, jeżeli:13.1. Zamawiający może je uzyskać za pomocą bezpłatnych i ogólnodostępnych baz danych, w szczególności rejestrów publicznych w rozumieniu ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne.W takim przypadku, Zamawiający żąda od Wykonawcy przedstawienia tłumaczenia na język polski wskazanych przez Wykonawcę i pobranych samodzielnie przez Zamawiającego dokumentów;13.2. Zamawiający posiada aktualne oświadczenia lub dokumenty dotyczące tego Wykonawcy;13.3. Uwaga: Jeżeli Wykonawca powołuje się na oświadczenia lub dokumenty, będące w posiadaniu Zamawiającego, potwierdzające okoliczności, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt 1 i 3 Ustawy, zaleca się wskazanie w ofercie informacji czy Zamawiający jest w posiadaniu oświadczeń lub dokumentów dotyczących Wykonawcy (z podaniem numeru i nazwy postępowania Zamawiającego, w którym powyższe dokumenty zostały złożone) lub wskazanie nazwy ogólnodostępnych baz danych, w szczególności rejestrów publicznych w rozumieniu ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne (ze wskazaniem adresu internetowego, wydającego urzędu lub organu, z dokładnymi danymi referencyjnymi dokumentacji).14. W celu potwierdzenia, że oferowane dostawy odpowiadają wymaganiom określonym przez Zamawiającego, Zamawiający wezwie wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, w wyznaczonym terminie, jednak nie krótszym niż 5 dni, terminie aktualnych na dzień złożenia następujących oświadczeń lub dokumentów:14.1. Aktualnej decyzji o spełnianiu wymagań w zakresie higieny i kontroli produktów pochodzenia zwierzęcego wydaną przez właściwy terytorialnie organ Inspekcji Weterynaryjnej zgodnie z ustawą z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (tj. Dz.U. 2017 poz. 242 z późn. zmianami) lub decyzję właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej w sprawie zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzenia, przedłużenia warunkowego zatwierdzenia zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. 2017 poz. 149 z późn. zm.) - jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień- dotyczy część nr 1;14.2. Aktualną decyzję o zatwierdzeniu i wpisaniu zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli żywności Państwowej Inspekcji Sanitarnej -dotyczy część nr 2 i 3;14.3. Oświadczenia Wykonawcy, że posiada aktualny certyfikat systemu HACCP lub potwierdzenie jego wdrożenia, a także oświadczenie, iż na każde żądanie Zamawiającego przedstawi dokumenty potwierdzające to oświadczenie (zaleca się sporządzić oświadczenie wg wzoru na Załącznik nr 8a do SIWZ). - dotyczy części nr 1, 2 i 3;14.4. Oświadczenia Wykonawcy, że posiada atesty (HDI) na dostarczane produkty lub potwierdzenie jego wdrożenia, a także oświadczenie, iż na każde żądanie Zamawiającego przedstawi dokumenty potwierdzające to oświadczenie (zaleca się sporządzić oświadczenie wg wzoru na Załącznik nr 8b do SIWZ) - dotyczy części nr 1;14.5. Kopii etykiet każdego produktu (każdej pozycji) uwzględniająca wszelkie wymagania określone w SIWZ (nazwę produktu, nazwę i adres producenta lub importera, skład produktu, datę przydatności do spożycia, informację o sposobie przechowywania)- dotyczy części nr 1;14.6. Oświadczenia Wykonawcy potwierdzające, że transport oferowanych artykułów żywnościowych odpowiada wymaganiom sanitarnym dotyczącym środków transportu (zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia) (wg wzoru na Załącznik nr 9 do SIWZ)- dotyczy części nr 1, 2 i 3.14.7. Zamawiający wymaga, aby w/w dokumenty potwierdzające zgodność z wymaganiami określonymi przez zamawiającego były odpowiednio oznaczone, tj. Wykonawcy powinni w prawym górnym rogu każdego dokumentu oznaczyć, której pozycji Formularza cenowego dotyczy dokument.
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) OPIS
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: Przetarg nieograniczony
IV.1.2) Zamawiający żąda wniesienia wadium:
Tak
Informacja na temat wadium
WYMAGANIA DOTYCZĄCE WADIUM1. Zamawiający wymaga od Wykonawcy wniesienia wadium w wysokości: Cześć 1 -4 400,00 zł (słownie: cztery tysiące czterysta zł 00/100)Część 2 - 800,00 zł (słownie: osiemset zł 00/100)Część 3 - 4 500,00 zł (słownie: cztery tysiące pięćset zł 00/100)Wadium za całość przedmiotu zamówienia wynosi: 9 700,00 PLN2. Wadium musi być skutecznie wniesione przed upływem terminu do składania ofert.3. Wadium może być wniesione w następujących formach:1) w pieniądzu przelewem na rachunek Zamawiającego w Banku Gospodarstwa Krajowego I Oddział w Warszawie, nr konta: 96 1130 1017 0020 0760 6720 0002;2) poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo - kredytowej, z tym, że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym,3) gwarancjach bankowych, 4) gwarancjach ubezpieczeniowych,5) poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (Dz.U. Nr 109, poz. 1158; ze zm.).4. W przypadku Wykonawców ubiegających się wspólnie o udzielenie zamówienia dokument, potwierdzający wniesienie wadium w jednej z form wymienionych w ust. 3 pkt 2 - 5) SIWZ może zostać wystawiony na jednego z Wykonawców.5. Jeżeli wadium zostanie wniesione w pieniądzu przelewem, na poleceniu przelewu należy wpisać: ,,Wadium - postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego nr ZP/25/Żywność 2/2018/BZP". Zamawiający zaleca załączenia do oferty kopii dokumentu potwierdzającego dokonanie przelewu wadium. 6. W pozostałych przypadkach, o których mowa w ust. 3 pkt 2) - 5) SIWZ, wymagane jest dostarczenie Zamawiającemu oryginału dokumentu wystawionego na rzecz Zamawiającego (Szpital Praski p.w. Przemienienia Pańskiego w Warszawie, Al. Solidarności 67, 03-401 Warszawa) i złożenie tego dokumentu w siedzibie Zamawiającego - Al. Solidarności 67, budynek D pokój nr D/03 - Sekretariat Zarządu), z dopiskiem: ,,Wadium - postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego nr ZP/25/Żywność 2/2018/BZP". Zaleca się aby oryginał dokumentu załączyć do oferty w osobnej kopercie a kopię dokumentu dołączyć do oferty. 7. Dokumenty muszą zachowywać ważność przez cały okres, w którym Wykonawca jest związany ofertą. Okoliczności i zasady zwrotu wadium, jego przepadku oraz zasady jego zaliczenia na poczet zabezpieczenia należytego wykonania umowy określa ustawa Pzp.8. W ofercie należy podać numer konta (w przypadku wadium wniesionego w pieniądzu) lub adres (w pozostałych przypadkach), na jakie Zamawiający dokona zwrotu wadium.

IV.1.3) Przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia:
Nie
Należy podać informacje na temat udzielania zaliczek:

IV.1.4) Wymaga się złożenia ofert w postaci katalogów elektronicznych lub dołączenia do ofert katalogów elektronicznych:
Nie
Dopuszcza się złożenie ofert w postaci katalogów elektronicznych lub dołączenia do ofert katalogów elektronicznych:
Nie
Informacje dodatkowe:

IV.1.5.) Wymaga się złożenia oferty wariantowej:
Nie
Dopuszcza się złożenie oferty wariantowej
Nie
Złożenie oferty wariantowej dopuszcza się tylko z jednoczesnym złożeniem oferty zasadniczej:

IV.1.6) Przewidywana liczba wykonawców, którzy zostaną zaproszeni do udziału w postępowaniu
(przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem, dialog konkurencyjny, partnerstwo innowacyjne)
Liczba wykonawców  
Przewidywana minimalna liczba wykonawców
Maksymalna liczba wykonawców  
Kryteria selekcji wykonawców:

IV.1.7) Informacje na temat umowy ramowej lub dynamicznego systemu zakupów:
Umowa ramowa będzie zawarta:

Czy przewiduje się ograniczenie liczby uczestników umowy ramowej:

Przewidziana maksymalna liczba uczestników umowy ramowej:

Informacje dodatkowe:

Zamówienie obejmuje ustanowienie dynamicznego systemu zakupów:

Adres strony internetowej, na której będą zamieszczone dodatkowe informacje dotyczące dynamicznego systemu zakupów:

Informacje dodatkowe:

W ramach umowy ramowej/dynamicznego systemu zakupów dopuszcza się złożenie ofert w formie katalogów elektronicznych:

Przewiduje się pobranie ze złożonych katalogów elektronicznych informacji potrzebnych do sporządzenia ofert w ramach umowy ramowej/dynamicznego systemu zakupów:

IV.1.8) Aukcja elektroniczna
Przewidziane jest przeprowadzenie aukcji elektronicznej (przetarg nieograniczony, przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem) Nie
Należy podać adres strony internetowej, na której aukcja będzie prowadzona:

Należy wskazać elementy, których wartości będą przedmiotem aukcji elektronicznej:
Przewiduje się ograniczenia co do przedstawionych wartości, wynikające z opisu przedmiotu zamówienia:

Należy podać, które informacje zostaną udostępnione wykonawcom w trakcie aukcji elektronicznej oraz jaki będzie termin ich udostępnienia:
Informacje dotyczące przebiegu aukcji elektronicznej:
Jaki jest przewidziany sposób postępowania w toku aukcji elektronicznej i jakie będą warunki, na jakich wykonawcy będą mogli licytować (minimalne wysokości postąpień):
Informacje dotyczące wykorzystywanego sprzętu elektronicznego, rozwiązań i specyfikacji technicznych w zakresie połączeń:
Wymagania dotyczące rejestracji i identyfikacji wykonawców w aukcji elektronicznej:
Informacje o liczbie etapów aukcji elektronicznej i czasie ich trwania:

Czas trwania:

Czy wykonawcy, którzy nie złożyli nowych postąpień, zostaną zakwalifikowani do następnego etapu:
Warunki zamknięcia aukcji elektronicznej:

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert:
IV.2.2) Kryteria
KryteriaZnaczenie
Oferowana cena 100,00

IV.2.3) Zastosowanie procedury, o której mowa w art. 24aa ust. 1 ustawy Pzp (przetarg nieograniczony)
Tak
IV.3) Negocjacje z ogłoszeniem, dialog konkurencyjny, partnerstwo innowacyjne
IV.3.1) Informacje na temat negocjacji z ogłoszeniem
Minimalne wymagania, które muszą spełniać wszystkie oferty:

Przewidziane jest zastrzeżenie prawa do udzielenia zamówienia na podstawie ofert wstępnych bez przeprowadzenia negocjacji
Przewidziany jest podział negocjacji na etapy w celu ograniczenia liczby ofert:
Należy podać informacje na temat etapów negocjacji (w tym liczbę etapów):

Informacje dodatkowe


IV.3.2) Informacje na temat dialogu konkurencyjnego
Opis potrzeb i wymagań zamawiającego lub informacja o sposobie uzyskania tego opisu:

Informacja o wysokości nagród dla wykonawców, którzy podczas dialogu konkurencyjnego przedstawili rozwiązania stanowiące podstawę do składania ofert, jeżeli zamawiający przewiduje nagrody:

Wstępny harmonogram postępowania:

Podział dialogu na etapy w celu ograniczenia liczby rozwiązań:
Należy podać informacje na temat etapów dialogu:


Informacje dodatkowe:

IV.3.3) Informacje na temat partnerstwa innowacyjnego
Elementy opisu przedmiotu zamówienia definiujące minimalne wymagania, którym muszą odpowiadać wszystkie oferty:

Podział negocjacji na etapy w celu ograniczeniu liczby ofert podlegających negocjacjom poprzez zastosowanie kryteriów oceny ofert wskazanych w specyfikacji istotnych warunków zamówienia:

Informacje dodatkowe:

IV.4) Licytacja elektroniczna
Adres strony internetowej, na której będzie prowadzona licytacja elektroniczna:
Adres strony internetowej, na której jest dostępny opis przedmiotu zamówienia w licytacji elektronicznej:
Wymagania dotyczące rejestracji i identyfikacji wykonawców w licytacji elektronicznej, w tym wymagania techniczne urządzeń informatycznych:
Sposób postępowania w toku licytacji elektronicznej, w tym określenie minimalnych wysokości postąpień:
Informacje o liczbie etapów licytacji elektronicznej i czasie ich trwania:
Czas trwania:

Wykonawcy, którzy nie złożyli nowych postąpień, zostaną zakwalifikowani do następnego etapu:
Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w licytacji elektronicznej:
Data: godzina:
Termin otwarcia licytacji elektronicznej:
Termin i warunki zamknięcia licytacji elektronicznej:

Istotne dla stron postanowienia, które zostaną wprowadzone do treści zawieranej umowy w sprawie zamówienia publicznego, albo ogólne warunki umowy, albo wzór umowy:

Wymagania dotyczące zabezpieczenia należytego wykonania umowy:

Informacje dodatkowe:
IV.5) ZMIANA UMOWY
Przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: Tak
Należy wskazać zakres, charakter zmian oraz warunki wprowadzenia zmian:
cz. 1 i 2ZMIANA I ODSTĄPIENIE OD UMOWY1. Zmiana umowy wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności.2. Zamawiający zgodnie z art. 144 ustawy Prawo zamówień publicznych przewiduje zmiany postanowień Umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie, której dokonano wyboru Wykonawcy w poniższym zakresie:1) zwiększenie lub zmniejszenie ilości asortymentu, będącego przedmiotem Umowy i wyszczególnionego w Załączniku nr 1 do Umowy, bez konieczności zmiany wartości przedmiotu Umowy, o której mowa w § 2 ust. 1 Umowy,2) zakupu towaru o tych samych parametrach lecz niższej cenie jeżeli nastąpi zmiana ceny producenta lub zostanie dopuszczony nowy, równoważny produkt o niższej cenie,3) wydłużenia terminu realizacji Umowy, o którym mowa w § 3 ust.1 Umowy, z chwilą niewykorzystania przez Zamawiającego wartości Umowy, o której mowa w § 2 ust. 1 Umowy,4) zmiany terminu realizacji Umowy, jej wartości oraz zwiększenie ilości przedmiotu Umowy, w przypadku wystąpienia okoliczności powyższe uzasadniających niezależnych od Wykonawcy i Zamawiającego,5) zmiany ilości przedmiotu Umowy pomiędzy poszczególnymi pozycjami przedmiotu zamówienia, określonymi w Załączniku nr 1 do Umowy.6) zmiany wynikające ze zmiany przepisów prawnych związanych z Umową, zgodnie z terminem obowiązywania w/w przepisów.7) zmiany cen jednostkowych oraz wartości brutto umowy w przypadku zmiany:a) stawki podatku od towarów i usług;b) wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę albo wysokości minimalnej stawki godzinowej, ustalonych na podstawie przepisów ustawy z dnia 10 października 2002r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę;c) zasad podlegania ubezpieczeniom społecznym lub ubezpieczeniu zdrowotnemu lub wysokości stawki składki na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne; - jeżeli zmiany te będą miały wpływ na koszty wykonania zamówienia przez Wykonawcę.3. W razie zaistnienia istotnej zmiany okoliczności, powodującej, że wykonanie Umowy nie leży w interesie publicznym, czego nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy, Zamawiający może odstąpić od umowy w terminie 30 dni od powzięcia wiadomości o tych okolicznościach. W takim wypadku Wykonawca może żądać jedynie wynagrodzenia należnego mu z tytułu wykonania części Umowy.4. Ustala się następujące zasady zmiany wysokości wynagrodzenia należnego Wykonawcy w przypadku dokonywania zmian określonych w ust. 2 pkt 7):1) Wykonawca zobowiązany jest zawiadomić Zamawiającego na piśmie o zaistnieniu okoliczności, o których mowa w ust. 2 pkt 7) niniejszej umowy - w terminie 14 dni od dnia ich wystąpienia oraz przedstawić w tym terminie szczegółową kalkulację wzrostu kosztów wykonania zamówienia objętego niniejszą umową wraz z dokumentami potwierdzającymi powyższe okoliczności. Zamawiający może żądać od Wykonawcy przedstawienia dodatkowych dokumentów potwierdzających wystąpienie okoliczności określonych w art. 142 ust. 5 ustawy Prawo zamówień publicznych oraz ich rzeczywistego wpływu na wzrost kosztów wykonania zamówienia. 2) obowiązek udowodnienia wpływu w/w zmian przepisów prawa na koszty wykonania zamówienia objętego niniejszą umową obciąża Wykonawcę.3) okoliczności powoływane przez Wykonawcę muszą pozostawać w ścisłym związku z zakresem obowiązków Wykonawcy wynikających z wykonania zamówienia objętego niniejszą umową.4) zmiana wynagrodzenia należnego Wykonawcy może nastąpić wyłącznie na podstawie pisemnego aneksu do umowy pod rygorem nieważności. Brak zgody Zamawiającego na zmianę wynagrodzenia Wykonawcy nie stanowi podstawy do rozwiązania niniejszej umowy.5. Zamawiający zastrzega, że Wykonawca nie może przenosić wierzytelności (przelew) ani żadnych innych praw i obowiązków wynikających z niniejszej Umowy na osoby trzecie, bez zgody Zamawiającego wyrażonej pod rygorem nieważności na piśmie. 6. Zamawiającemu przysługuje prawo rozwiązania umowy bez uprzedniego wypowiedzenia z zachowaniem uprawnienia do naliczenia kar umownych, o których mowa w § 6 ust. 2 Umowy, jeżeli Wykonawca dopuszcza się naruszenia obowiązków wynikających z umowy w szczególności, gdy: 1) Wykonawca opóźnia się z wykonaniem zobowiązania w terminach określonych w § 3 ust. 2 lub 3 Umowy,2) w przypadku co najmniej trzykrotnych braków w dostawach ilościowych lub wad jakościowych dostarczanego przez Wykonawcę przedmiotu Umowy, 3) w przypadku co najmniej trzykrotnego uchybienia przez Wykonawcę terminom, o których mowa § 5 ust. 4 lub 6 Umowy.7. W przypadku gdy Wykonawca nie wykonuje zobowiązania w terminach określonych w § 3 ust. 2 lub 3 Umowy, Zamawiający może odstąpić od Umowy i naliczyć kary umowne określone w § 6 ust. 2 UmowyCz. 3ZMIANA I ODSTĄPIENIE OD UMOWY1. Zmiana umowy wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności.2. Zamawiający zgodnie z art. 144 ustawy Prawo zamówień publicznych przewiduje zmiany postanowień Umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie, której dokonano wyboru Wykonawcy w poniższym zakresie:1) zwiększenie lub zmniejszenie ilości asortymentu, będącego przedmiotem Umowy i wyszczególnionego w Załączniku nr 1 do Umowy, bez konieczności zmiany wartości przedmiotu Umowy, o której mowa w § 2 ust. 1 Umowy,2) zakupu towaru o tych samych parametrach lecz niższej cenie jeżeli nastąpi zmiana ceny producenta lub zostanie dopuszczony nowy, równoważny produkt o niższej cenie,3) wydłużenia terminu realizacji Umowy, o którym mowa w § 3 ust.1 Umowy, z chwilą niewykorzystania przez Zamawiającego wartości Umowy, o której mowa w § 2 ust. 1 Umowy,4) zmiany terminu realizacji Umowy, jej wartości oraz zwiększenie ilości przedmiotu Umowy, w przypadku wystąpienia okoliczności powyższe uzasadniających niezależnych od Wykonawcy i Zamawiającego,5) zmiany ilości przedmiotu Umowy pomiędzy poszczególnymi pozycjami przedmiotu zamówienia, określonymi w Załączniku nr 1 do Umowy.6) zmiany wynikające ze zmiany przepisów prawnych związanych z Umową, zgodnie z terminem obowiązywania w/w przepisów.7) zmiany cen jednostkowych oraz wartości brutto umowy w przypadku zmiany:a. stawki podatku od towarów i usług;b. wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę albo wysokości minimalnej stawki godzinowej, ustalonych na podstawie przepisów ustawy z dnia 10 października 2002r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę;c. zasad podlegania ubezpieczeniom społecznym lub ubezpieczeniu zdrowotnemu lub wysokości stawki składki na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne; - jeżeli zmiany te będą miały wpływ na koszty wykonania zamówienia przez Wykonawcę.3. W razie zaistnienia istotnej zmiany okoliczności, powodującej, że wykonanie Umowy nie leży w interesie publicznym, czego nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy, Zamawiający może odstąpić od umowy w terminie 30 dni od powzięcia wiadomości o tych okolicznościach. W takim wypadku Wykonawca może żądać jedynie wynagrodzenia należnego mu z tytułu wykonania części Umowy.4. Ustala się następujące zasady zmiany wysokości wynagrodzenia należnego Wykonawcy w przypadku dokonywania zmian określonych w ust. 2 pkt 7):1) Wykonawca zobowiązany jest zawiadomić Zamawiającego na piśmie o zaistnieniu okoliczności, o których mowa w ust. 2 pkt 7) niniejszej umowy - w terminie 14 dni od dnia ich wystąpienia oraz przedstawić w tym terminie szczegółową kalkulację wzrostu kosztów wykonania zamówienia objętego niniejszą umową wraz z dokumentami potwierdzającymi powyższe okoliczności. Zamawiający może żądać od Wykonawcy przedstawienia dodatkowych dokumentów potwierdzających wystąpienie okoliczności określonych w art. 142 ust. 5 ustawy Prawo zamówień publicznych oraz ich rzeczywistego wpływu na wzrost kosztów wykonania zamówienia. 2) obowiązek udowodnienia wpływu w/w zmian przepisów prawa na koszty wykonania zamówienia objętego niniejszą umową obciąża Wykonawcę.3) okoliczności powoływane przez Wykonawcę muszą pozostawać w ścisłym związku z zakresem obowiązków Wykonawcy wynikających z wykonania zamówienia objętego niniejszą umową.4) zmiana wynagrodzenia należnego Wykonawcy może nastąpić wyłącznie na podstawie pisemnego aneksu do umowy pod rygorem nieważności.5) brak zgody Zamawiającego na zmianę wynagrodzenia Wykonawcy nie stanowi podstawy do rozwiązania niniejszej umowy.5. Zamawiający zastrzega, że Wykonawca nie może przenosić wierzytelności (przelew) lub innych praw i obowiązków wynikających z Umowy na osoby trzecie, bez zgody Zamawiającego wyrażonej pod rygorem nieważności na piśmie. 6. Zamawiającemu przysługuje prawo rozwiązania umowy bez uprzedniego wypowiedzenia z zachowaniem uprawnienia do naliczenia kar umownych, o których mowa w § 6 ust. 2 Umowy, jeżeli Wykonawca dopuszcza się rażącego naruszenia obowiązków wynikających z umowy w szczególności, gdy: 1) Wykonawca opóźnia się z wykonaniem zobowiązania w terminach określonych w § 3 ust. 2 lub 3 Umowy,2) w przypadku co najmniej trzykrotnych braków w dostawach ilościowych lub wad jakościowych dostarczanego przez Wykonawcę przedmiotu Umowy, 3) w przypadku co najmniej trzykrotnego uchybienia przez Wykonawcę terminom, o których mowa § 5 ust. 4 lub 6 Umowy.7. W przypadku gdy Wykonawca nie wykonuje zobowiązania w terminach określonych w § 3 ust. 2 lub 3 Umowy, Zamawiający może odstąpić od Umowy i naliczyć kary umowne określone w § 6 ust. 2 Umowy.
IV.6) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.6.1) Sposób udostępniania informacji o charakterze poufnym (jeżeli dotyczy):

Środki służące ochronie informacji o charakterze poufnym

IV.6.2) Termin składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu:
Data: 2018-06-28, godzina: 10:30,
Skrócenie terminu składania wniosków, ze względu na pilną potrzebę udzielenia zamówienia (przetarg nieograniczony, przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem):
Nie
Wskazać powody:

Język lub języki, w jakich mogą być sporządzane oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu
>
IV.6.3) Termin związania ofertą: do: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)
IV.6.4) Przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: Nie
IV.6.5) Przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, jeżeli środki służące sfinansowaniu zamówień na badania naukowe lub prace rozwojowe, które zamawiający zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia, nie zostały mu przyznane Nie
IV.6.6) Informacje dodatkowe:
ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH


Część nr: 1Nazwa: wędliny
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:Wędliny a) Zamawiający wymaga aby dostarczane artykuły spełniały odpowiednie wymogi jakościowe dla żywienia w warunkach szpitalnych, w tym spełniały warunki sanitarne ich pozyskiwania, produkcji, przetwarzania, składowania, transportu oraz sprzedaży bezpośredniej. Ponadto, powinny cechować się wysokimi walorami smakowymi. Dostarczane wędliny muszą być świeże, schłodzone, ale nie mrożone, z odpowiednim terminem przydatności do spożycia (min. 14 dni od daty dostawy), według obowiązujących norm. Nie dopuszcza się dostaw wędlin rozmrażanych.b) Wędlina w czasie krojenia nie może zmieniać koloru.c) Producent/wytwórca oferowanych wyrobów winien posiadać aktualny certyfikat systemu HACCP oraz HDI lub potwierdzenie wdrażania systemu HACCP i HDI wystawione przez organy uprawnione do urzędowej kontroli żywności.d) Przez cały okres realizacji zamówienia Wykonawca musi posiadać decyzje właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej lub Państwowej Inspekcji Sanitarnej dotyczącej możliwości produkcji lub obrotu danego produktu spożywczego.e) Zamawiający wymaga, aby wędliny były dostarczane w zamkniętych, plombowanych lub metkowanych opakowaniach bądź w pojemnikach plastikowych z pokrywami, posiadającymi atesty. Pojemniki mają być czyste i nieuszkodzone.f) Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania przedmiotu zamówienia do siedziby Zamawiającego własnym transportem, na własny koszt i ryzyko, przy zachowaniu odpowiednich reżimów sanitarnych, wymaganych dla przewozu żywności zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. 2017 poz. 149) oraz innymi aktualnie obowiązującymi przepisami prawa w zakresie przedmiotu zamówienia.g) Zamawiający wymaga aby do każdej partii dostawy Wykonawca dołączył następujące informacje w języku polskim: nazwa i waga dostarczanego wyrobu, data produkcji i przydatności do spożycia lub minimalnej trwałości, informację o warunkach przechowywania oraz producencie towaru.
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 15131130-5,

3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:

4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach: 12
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia:
5) Kryteria oceny ofert:
KryteriumZnaczenie
oferowana cena 100,00

6) INFORMACJE DODATKOWE:


Część nr: 2Nazwa: mrożonki
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:Mrożonkia) Zamawiający wymaga aby dostarczone artykuły spełniały odpowiednie wymogi jakościowe dla żywienia w warunkach szpitalnych, w tym spełniać warunki sanitarne ich pozyskiwania, produkcji, przetwarzania, składowania, transportu oraz sprzedaży bezpośredniej. Ponadto, powinno cechować się wysokimi walorami smakowymi. Dostarczane produkty muszą być mrożone, z odpowiednim terminem przydatności do spożycia (min. 60 dni od daty dostawy), według obowiązujących norm.b) Producent/wytwórca oferowanych wyrobów winien posiadać aktualny certyfikat systemu HACCP lub potwierdzenie wdrożenia systemu HACCP wystawione przez organy uprawnione do urzędowej kontroli żywności.c) Przez cały okres realizacji zamówienia Wykonawca musi posiadać decyzje właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej lub Państwowej Inspekcji Sanitarnej dotyczącej możliwości produkcji lub obrotu danego produktu spożywczego.d) Zamawiający wymaga, aby żywność była dostarczana w zamkniętych, plombowanych lub metkowanych opakowaniach bądź w pojemnikach plastikowych z pokrywami, posiadającymi atesty. Pojemniki mają być czyste i nieuszkodzone.e) Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania przedmiotu umowy do siedziby Zamawiającego własnym transportem, na własny koszt i ryzyko, przy zachowaniu odpowiednich reżimów sanitarnych, wymaganych dla przewozu żywności zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. 2017 poz. 149) oraz innymi aktualnie obowiązującymi przepisami prawa w zakresie przedmiotu zamówienia.f) Zamawiający wymaga aby do każdej partii dostawy Wykonawca dołączył następujące informacje w języku polskim: nazwa i waga dostarczanego wyrobu, data produkcji i przydatności do spożycia lub minimalnej trwałości, informację o warunkach przechowywania oraz producencie towaru.
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 15800000-6,

3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:

4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach: 12
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia:
5) Kryteria oceny ofert:
KryteriumZnaczenie
oferowana cena 100,00

6) INFORMACJE DODATKOWE:


Część nr: 3Nazwa: warzywa i owoce
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:Warzywa i owoce a) Zamawiający wymaga aby dostarczane artykuły spełniały odpowiednie wymogi jakościowe dla żywienia w warunkach szpitalnych, w tym spełniać warunki sanitarne ich pozyskiwania, produkcji, przetwarzania, składowania, transportu oraz sprzedaży bezpośredniej. Ponadto, powinno cechować się wysokimi walorami smakowymi.b) Artykuły żywnościowe dostarczane do Zamawiającego muszą być świeże, I gatunku. c) Ceny jednostkowe w Formularzu cenowym należy podać w oparciu o ceny minimalne Ceduły Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego S.A. Bronisze wg kursów z dnia 26.06.2018r. Produkty, które nie będą występowały w Tabeli notowań z tego dnia Wykonawca wyceni wg swojego cennika. Realizacja umowy będzie się odbywała wg kursów na dzień dostawy poszczególnych produktów, powiększonych o marżę Wykonawcy.d) Jeżeli w Cedule występują produkty o różnych cenach (np. jabłko) Wykonawca do wyceny przyjmie minimalną cenę najtańszego w danym dniu produktu.e) Marża Wykonawcy nie może być niższa niż 0,01%. W przypadku zaoferowania zerowej marży, oferta zostanie odrzucona bez dalszej oceny.f) Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania przedmiotu umowy do siedziby Zamawiającego własnym transportem, na własny koszt i ryzyko, przy zachowaniu odpowiednich reżimów sanitarnych, wymaganych dla przewozu żywności zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. 2017 poz. 149) oraz innymi aktualnie obowiązującymi przepisami prawa w zakresie przedmiotu zamówienia.
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 15300000-1,

3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:

4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach: 12
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia:
5) Kryteria oceny ofert:
KryteriumZnaczenie
oferowana cena 100,00

6) INFORMACJE DODATKOWE: