jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Wielkanocna babka kokosowa

Piaskowe, cytrynowe, kakaowe, a może kokosowa? Ile gustów tyle pomysłów na babkę wielkanocną. A gdyby, tak  tradycyjną babkę wzmocnić smakiem truskawek?  

Piaskowe, cytrynowe, kakaowe, a może kokosowa? Ile gustów tyle pomysłów na babkę wielkanocną. A gdyby, tak  tradycyjną babkę wzmocnić smakiem truskawek?

Wielkanocna babka kokosowa
Wielkanocna babka kokosowa z nutą truskawkową
Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.

Składniki (forma z kominem o średnicy 25–27 cm):

  • 5 jajek
  • 170 ml oleju Rapso
  • 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych Kresto
  • szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy lub pestki z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju do posmarowania formy
  • bułka tarta, otręby owsiane lub mielone orzechy do wysypania formy (np. BackMit)

Składniki  lukier:

  • cukier puder
    sok z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 1kropelka różowego barwnika spożywczego (opcjonalnie)
  • maliny

Składniki polewa:

  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:

  1. Jajka przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier, cukier waniliowy lub ziarenka wanilii i miksujemy do momentu uzyskania białego kremu o jednolitej konsystencji (10–12 minut).
  2. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 165°C (góra-dół, bez termo obiegu), smarujemy formę olejem i wysypujemy posypką.
  3. Do drugiej miski przesypujemy mąkę (przesiewamy), wiórki kokosowe, dodajemy proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Do ubitej masy jajecznej dodajemy mieszankę mąki oraz olej i wszystko delikatnie  dokładnie mieszamy szpatułką (najlepiej silikonową).
  5. Wykładamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy ok. 35–40 minut, sprawdzając stan upieczenia patyczkiem.
  6. Upieczone ciasto studzimy na kratce.
  7. Przygotowujemy lukier (łączymy i dokładnie mieszamy wszystkie składniki), polewamy nim babkę, a po zastygnięciu posypujemy cukrem pudrem oraz ozdabiamy np. malinami.
  8. Przygotowujemy polewę. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do garnka wraz z cukrem i 2 łyżkami wody. Gotujemy 5–7 minut. Przygotowaną polewą polewamy ciasto ułożone już na talerzach.