Artykuł Dodaj artykuł

Wielkanocna babka kokosowa

Piaskowe, cytrynowe, kakaowe, a może kokosowa? Ile gustów tyle pomysłów na babkę wielkanocną. A gdyby, tak  tradycyjną babkę wzmocnić smakiem truskawek?  

Piaskowe, cytrynowe, kakaowe, a może kokosowa? Ile gustów tyle pomysłów na babkę wielkanocną. A gdyby, tak  tradycyjną babkę wzmocnić smakiem truskawek?

Wielkanocna babka kokosowa
Wielkanocna babka kokosowa z nutą truskawkową
Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.

Składniki (forma z kominem o średnicy 25–27 cm):

  • 5 jajek
  • 170 ml oleju Rapso
  • 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych Kresto
  • szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy lub pestki z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju do posmarowania formy
  • bułka tarta, otręby owsiane lub mielone orzechy do wysypania formy (np. BackMit)

Składniki  lukier:

  • cukier puder
    sok z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 1kropelka różowego barwnika spożywczego (opcjonalnie)
  • maliny

Składniki polewa:

  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:

  1. Jajka przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier, cukier waniliowy lub ziarenka wanilii i miksujemy do momentu uzyskania białego kremu o jednolitej konsystencji (10–12 minut).
  2. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 165°C (góra-dół, bez termo obiegu), smarujemy formę olejem i wysypujemy posypką.
  3. Do drugiej miski przesypujemy mąkę (przesiewamy), wiórki kokosowe, dodajemy proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Do ubitej masy jajecznej dodajemy mieszankę mąki oraz olej i wszystko delikatnie  dokładnie mieszamy szpatułką (najlepiej silikonową).
  5. Wykładamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy ok. 35–40 minut, sprawdzając stan upieczenia patyczkiem.
  6. Upieczone ciasto studzimy na kratce.
  7. Przygotowujemy lukier (łączymy i dokładnie mieszamy wszystkie składniki), polewamy nim babkę, a po zastygnięciu posypujemy cukrem pudrem oraz ozdabiamy np. malinami.
  8. Przygotowujemy polewę. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do garnka wraz z cukrem i 2 łyżkami wody. Gotujemy 5–7 minut. Przygotowaną polewą polewamy ciasto ułożone już na talerzach. 

Podobne artykuły