Artykuł Dodaj artykuł

Semifreddo truskawkowe z migdałami w słupkach

18-07-2019, 02:00

Lody to remedium na letnie upały i jedne z ulubionych potraw w tym okresie. Zamiast klasycznych lodów można pokusić się jednak o przygotowanie lodowego deseru rodem z Włoch. Semifreddo na bazie owoców i serka mascarpone o półtwardej konsystencji z pewnością nie tylko schłodzi, ale i zadowoli nasze podniebienia.

Semifreddo truskawkowe z migdałami w słupkach
Lodowy raj w owocowym wydaniu
Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.

Składniki:

  • 2 puszki truskawek w syropie Happy Frucht
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany 36%
  • Migdały w słupkach Kresto
  • Sezonowe owoce

Wykonanie:

  1. Truskawki z puszek wraz z syropem przelewamy do miski i dokładnie blendujemy.
  2. Serek mascarpone oraz kremówkę wrzucamy do miski i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy mus truskawkowy i wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Przygotowany krem przelewamy do foremki posypujemy migdałami i ozdabiamy wybranymi owocami.
  4. Foremkę wstawiamy do zamrażarki i schładzamy przez 3–4 godziny. Po tym czasie lodowy deser jest gotowy do spożycia. Jeśli zamrozimy go mocniej, wówczas trzeba wyciągnąć go na ok. 1 godzinę przed podaniem.

Podobne artykuły