Artykuł Dodaj artykuł

Chleb żytnio-pszenny z makiem

22-07-2019, 02:00

Świeże, chrupiące pieczywo podane z masłem, warzywami, serem czy też domowym dżemem, to bez wątpienia sposób na smaczne śniadanie. A jak uzyskać takie frykasy od ręki? Podpowiadamy, jak przygotować w domowym zaciszu chleb własnej roboty, który będzie kusił smakiem i zapachem, a przy tym dostarczał dawkę zdrowej energii. 

Chleb żytnio-pszenny z makiem

Składniki (4-6 porcji):

  • 200 g mąki żytniej typu 720
  • 350 g mąki pszennej typu 450–650
  • 7 g drożdży suszonych instant
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  •  łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki maku Kresto
  • 3 łyżki mielonych migdałów BackMit (plus do wysypania foremki)
  • 450 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego Rapso (plus do wysmarowania foremki)

Wykonanie:

  1. Wszystkie suche składniki przesypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę, 2 łyżki oleju i  wyrabiamy przez kilka minut. Uzyskane w ten sposób ciasto powinno mieć luźną konsystencję.
  2. Ciasto smarujemy 1 łyżką oleju, przykrywamy i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie zwilżonymi rękoma ponownie wyrabiamy ciasto.
  3. Foremkę do pieczenia (średnich rozmiarów prostokąt) smarujemy olejem, wysypujemy mąką migdałową i wykładamy do środka ciasto. Foremkę z ciastem przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. W zależności od temperatury trwa to ok. 30–60 minut.
  4. Wyrośnięte ciasto delikatnie smarujemy olejem i posypujemy makiem. Tak przygotowaną formę ostrożnie wkładamy do rozgrzanego do 220°C piekarnika i pieczemy ok. 30–40 minut.
  5. Upieczony chleb studzimy na kratce.

Podobne artykuły