29-08-2019, 00:00
Osoby cierpiące na cukrzycę muszą restrykcyjnie pilnować swojej diety. Nie wszystkie posiłki są zakazane, niektóre są wręcz wskazane. Jeżeli stwierdzono u Ciebie tę dolegliwość, musisz odpowiednio ułożyć swoją dietę, by uniknąć komplikacji zdrowotnych. Jednym z produktów, które należy jeść przy cukrzycy są – owoce. Jednak nie wszystkie. Zobacz listę owoców zalecanych przy hiperglikemii.
Owoce zawierają spore ilości cukrów, dlatego należy unikać jedzenia ich w nadmiarze. Mają sporo wartości odżywczych, dlatego nie wolno z nich całkowicie rezygnować. Ważne jest jednak, aby spożywać je jako uzupełnienie posiłków. Równie istotną kwestią jest to, żeby nie spożywać owoców po godzinie 18.
Jakie owoce jeść mając cukrzycę?
Wybieramy te owoce, które mają niską zawartość cukrów. Należy również regularnie badać, czy dany owoc, który z początku był wartościowy i nie sprawiał problemów, nagle nie stał się niekorzystny. Wtedy należy go niezwłocznie wyeliminować. Po każdym posiłku powinniśmy sprawdzać, czy dany owoc nie podniósł poziomu cukru we krwi. Najlepiej w tym celu notować wyniki, by móc je porównać i od razu zadziałać.
Fruktoza w owocach – czy bezpieczna?
Nie od dziś wiadomo, że owoce zwierają fruktozę. W niewielkich ilościach nie zaszkodzi cukrzykowi, ma wręcz pozytywne działanie na organizm. Znajdziemy ją jeszcze w miodzie, niektórych warzywach. Niestety, jest powszechnie dodawana również do innych produktów, takich jak ciasta, słodkie napoje czy słodycze. Te produkty niestety należy wyeliminować z diety.
Osoba cierpiąca na cukrzyce musi liczyć się z tym, żeby za każdym razem czytać skład produktów i badać zawartość fruktozy. Inaczej ryzykuje chorobami układu sercowo-naczyniowego i wieloma nieprzyjemnymi schorzeniami. Najlepiej sięgać po produkty oznakowane słowem BIO. Wtedy wiemy, że niepotrzebne konserwanty i ulepszacze smaków nie są dodane do produktów i tym samym, zmniejszamy ryzyko chorób.
Lista owoców dla cukrzyka
Warto sięgać po owoce z tak zwanej „zdrowej półki” czyli owoce BIO. Dzięki temu wiemy, że nie zostały potraktowane szkodliwymi pestycydami, które są niezdrowe dla organizmu.
Ważne: Owoce również zawierają cukry, dlatego nie spożywaj większej ilości niż 200-300 gramów dziennie. Najlepiej zaopatrzyć się w elektroniczną wagę i na bieżąco sprawdzać każdą porcję.
Owoce, na których spożywanie należy szczególnie uważać
Wysoka zawartość fruktozy może mieć bardzo szkodliwy wpływ na organizm, a zwłaszcza w przypadku osoby chorej na cukrzycę. Dlatego zalecamy bardzo ostrożne spożywanie takich produktów jak: banany, czarna porzeczka, daktyle, śliwki suszone, owoce w syropach, winogrona, morele suszone. BIO produkty są oczywiście o wiele zdrowsze niż tradycyjne, dlatego jeżeli już chcemy się zdecydować, na któryś z wymienionych produktów w tej liście, warto zakupić go w sklepie ze zdrową żywnością.
Artykuł sponsorowany
Podobne artykuły
Komentarze