google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 20.05.2019
    1 USD
    3.8543
    -0.0002
    1 EUR
    4.2995
    -0.0077
    1 CHF
    3.8189
    -0.0007
    1 GBP
    4.9117
    -0.0156
    1 RUB
    0.0597
    0
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • 12 przedświątecznych wskazówek kulinarnych

    12 przedświątecznych wskazówek kulinarnych Doceń polskieŚwięta za pasem. Zanim zasiądziemy z najbliższymi przy świątecznym stole trzeba przygotować to, co będziemy wspólnie spożywać. Co zrobić, by barszcz nie stracił koloru? Jak zyskać pewność, że pierogi będą udane? O czym trzeba pamiętać kupując karpia? W jaki sposób gotować łazanki? Co zrobić, by sałatka warzywna była nie tylko smaczna, ale i zdrowa?

    Na te i inne pytania odpowiada mistrz kuchni Mirek Drewniak oraz producenci żywności nagrodzeni znakiem „Doceń polskie”. Sprawdź, jak zapewnić sobie kulinarny sukces!

    Tradycyjna lub nieco ekstrawagancka, „składkowa”, a może przygotowywana w całości przez jedną osobę - niezależnie od tego jak wygląda, Wieczerza Wigilijna, wszyscy chcemy, aby tworzące ją potrawy były wyjątkowe. Doświadczony mistrz kuchni i producenci żywności - laureaci programu  „Doceń polskie” dzielą się wiedzą i doświadczeniem. Dzięki tym radom unikniesz kulinarnej wpadki!

    1. Rady Mistrza kuchni Mirka Drewniaka

    - Wieczerza wigilijna to znacznie więcej niż po prostu wspólny posiłek z najbliższymi. Tego szczególnego dnia każdy chce podać wyjątkowe dania. Wszystkie prace w kuchni trzeba odpowiednio rozplanować, a do samego gotowania podchodzić z sercem, wtedy mamy większe szanse na sukces - mówi Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Mirek Drewniak jest jednocześnie przewodniczącym Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, którego celem jest propagowanie rodzimych artykułów żywnościowych wysokiej jakości. To właśnie zasiadający w Loży specjaliści z branży spożywczej decydują o przyznaniu certyfikatów „Doceń polskie”.

    O czym jeszcze warto pamiętać? - Bardzo aromatyczne produkty, takie jak suszone grzyby powinny być gotowane osobno, a następnie dodawane do barszczu lub kapusty. Inaczej mogą one zdominować smak potrawy - podpowiada mistrz kuchni.

    Mirek Drewniak radzi także jak należy postępować z niekoronowanym królem wigilijnej wieczerzy. - Podstawą każdego dania są składniki najwyższej jakości. Starajmy się wybrać dobrego karpia, ze sprawdzonego źródła. Biorąc pod uwagę, że ta ryba ma specjalne miejsce na wigilijnym stole, naprawdę nie należy kupować jej w przypadkowych miejscach - przypomina M. Drewniak. Wydawać by się mogło, że to oczywiste wskazówki, ale w ferworze przedświątecznych sprawunków łatwo dajemy się ponieść promocjom i specjalnym okazjom.

    - Karpia zawsze trzeba zamarynować; przez minimum 3 dni dzwonka powinny „przegryźć się” z plasterkami cebuli, zielem angielskim, solą kamienną i liściem laurowym - radzi mistrz kuchni.

    12 przedświątecznych wskazówek kulinarnych Doceń polskieA co z pierogami? - Doświadczeni kucharze przygotowując ciasto na pierogi nie trzymają się ściśle proporcji składników. Osoby z mniejszą wprawą, które chcą mieć pewność, że pierogi będą idealne, także nie powinny bać się eksperymentowania z ciastem. Przygotowania pierogów nie zostawiamy na ostatnią chwilę; parę dni przed Wigilią można zrobić kilka sztuk, po czym je ugotować i sprawdzić, czy dobrze smakują i czy się nie rozpadają (jeśli tak - pomocne będzie dodanie białka z jajka do ciasta i wyrobienie go ponownie). Jeśli pierogi spełniają oczekiwania - można zrobić ich więcej, po czym je zamrozić - mówi Mirek Drewniak.

    Sprawdzone porady producentów żywności, laureatów programu „Doceń polskie”

    2. Barszcz czerwony

    Apetyczny i intensywny kolor barszczu, to rzecz jasna zasługa buraków. Jak nie stracić tej kuszącej barwy? Katarzyna Zwierzchowska reprezentująca Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Vitapol sp.j., przypomina, że barszczu nie wolno zagotować, a jedynie podgrzać. W przeciwnym razie straci swój intensywny kolor. 

    - Barszcz wigilijny to potrawa, na którą czeka się cały rok. Kiedy jego aromat zaczyna roznosić się wokół, to znak, że czas zasiąść do wigilijnego stołu Najlepiej przyrządzić go na warzywnym lub mięsnym wywarze. Do ugotowanego wywaru (ok. 2 litrów) dodajemy 1 słoiczek koncentratu barszczu czerwonego - mówi K. Zwierzchowska.

    - Gotując wigilijny barszcz czerwony pamiętajmy, by dodać do niego ocet jabłkowy. Należy go dolać, gdy tylko zupa zacznie wrzeć. Wystarczy kilka łyżek, by podkreślić słodko-kwaśny smak potrawy i zachować jej intensywny, czerwony kolor - radzi natomiast Małgorzata Kuźniewska, menadżer produktu OCTIM Wytwórni Octu i Musztardy Sp. z o.o.

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.