google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 21.05.2019
    1 USD
    3.8625
    0.0082
    1 EUR
    4.3055
    0.006
    1 CHF
    3.8235
    0.0046
    1 GBP
    4.9038
    -0.0079
    1 RUB
    0.0598
    0.0001
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Wielkanocna babka kokosowa

    Piaskowe, cytrynowe, kakaowe, a może kokosowa? Ile gustów tyle pomysłów na babkę wielkanocną. A gdyby, tak  tradycyjną babkę wzmocnić smakiem truskawek?

    Wielkanocna babka kokosowa
    Wielkanocna babka kokosowa z nutą truskawkową
    Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.

    Składniki (forma z kominem o średnicy 25–27 cm):

    • 5 jajek
    • 170 ml oleju Rapso
    • 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych Kresto
    • szklanka drobnego cukru do wypieków
    • 160 g mąki pszennej
    • 100 g mąki ziemniaczanej
    • cukier waniliowy lub pestki z wanilii
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki oleju do posmarowania formy
    • bułka tarta, otręby owsiane lub mielone orzechy do wysypania formy (np. BackMit)

    Składniki  lukier:

    • cukier puder
      sok z cytryny
    • skórka otarta z cytryny
    • 1kropelka różowego barwnika spożywczego (opcjonalnie)
    • maliny

    Składniki polewa:

    • 500 g truskawek
    • 2 łyżki cukru

    Wykonanie:

    1. Jajka przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier, cukier waniliowy lub ziarenka wanilii i miksujemy do momentu uzyskania białego kremu o jednolitej konsystencji (10–12 minut).
    2. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 165°C (góra-dół, bez termo obiegu), smarujemy formę olejem i wysypujemy posypką.
    3. Do drugiej miski przesypujemy mąkę (przesiewamy), wiórki kokosowe, dodajemy proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy.
    4. Do ubitej masy jajecznej dodajemy mieszankę mąki oraz olej i wszystko delikatnie  dokładnie mieszamy szpatułką (najlepiej silikonową).
    5. Wykładamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy ok. 35–40 minut, sprawdzając stan upieczenia patyczkiem.
    6. Upieczone ciasto studzimy na kratce.
    7. Przygotowujemy lukier (łączymy i dokładnie mieszamy wszystkie składniki), polewamy nim babkę, a po zastygnięciu posypujemy cukrem pudrem oraz ozdabiamy np. malinami.
    8. Przygotowujemy polewę. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do garnka wraz z cukrem i 2 łyżkami wody. Gotujemy 5–7 minut. Przygotowaną polewą polewamy ciasto ułożone już na talerzach. 
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.