28-07-2014, 00:00
BARWNIK SZKODLIWY
Inne nazwy i oznaczenia: Cl 191140, Food Yellow 4 (żółcień żywnościowa 4), żółcień kwasowa 23
Wzór chemiczny: C16H9N4Na3O9S2
Wiadomości ogólne: Żółty barwnik. Jest to jeden z popularniejszych barwników azowych stosowanych w przemyśle spożywczym.
Zastosowanie w żywności: Stosowany jest do barwienia na żółto takich artykułów spożywczych jak: napoje w proszku, napoje bezalkoholowe, polewy do deserów w proszku, zup w proszku, galaretek, dżemów, likierów owocowych, kasz, miodu sztucznego i musztardy. Jest to stosunkowo tani barwnik, dlatego można go spotkać w niskiej jakości napojach gazowanych.
Wpływ na zdrowie: Jest to jeden z niebezpieczniejszych barwników stosowanych w żywności. U astmatyków i osób z nietolerancją aspiryny może powodować reakcje alergiczne, bezsenność, depresję, nadpobudliwość i dekoncentrację. Szczególnie niepożądane jest stosowanie tego związku u dzieci z syndromem ADHD. Ponadto może wywołać dychawicę.
Inne potencjalne skutki: ASTMA, POKRZYWKA, ZAPALENIE SKÓRY, KATAR SIENNY, DEPRESJA, PROBLEMY Z KONCENTRACJĄ, SWĘDZENIE WARG I JĘZYKA, NADPOBUDLIWOŚĆ, AGRESYWNOŚĆ, DEZORIENTACJA, BEZSENNOŚĆ, POWINNY JEJ UNIKAĆ OSOBY UCZULONE NA ASPIRYNĘ, NIEZALECANE DZIECIOM.
Dopuszczalne dzienne spożycie: 7,5 mg/kg masy ciała.
W przypadku wszystkich barwników, które opisywane są na stronie jako szkodliwe, należy pamiętać o tym, że przy małych dawkach nic nam z ich strony nie szkodzi. Problemy zaczynają się kiedy produkty ze szkodliwymi barwnikami są spożywane systematycznie i każdego dnia. Dlatego powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na to, aby produkty zawierające barwniki z niższej półki, nie zasiadły na stałe w naszym jadłospisie.
Podobne artykuły
Komentarze