jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Polskie specjały dla zagranicznych gości

Wakacje to czas urlopów i podróży po świecie. W tym okresie Polaków często odwiedzają goście z zagranicy. Aby jak najlepiej poznali smak naszego kraju, warto częstować ich specjałami tradycyjnej kuchni polskiej.

Wakacje to czas urlopów i podróży po świecie. W tym okresie Polaków często odwiedzają goście z zagranicy. Aby jak najlepiej poznali smak naszego kraju, warto częstować ich specjałami tradycyjnej kuchni polskiej.

Polskie specjały dla zagranicznych gości

„Utarło się przekonanie, że kuchnia polska jest ciężka i niezdrowa. Nie jest to jednak prawdą” – mówi serwisowi infoWire.pl Przemysław Jagiełło z Karczmy „Smaczna Chata”. Latem w naszym menu dominują sezonowe owoce oraz warzywa, a aromatu dodają świeże zioła – majeranek, lubczyk i rozmaryn.

Obcokrajowcy chętnie próbują polskich potraw. Największym powodzeniem cieszą się pierogi wypełnione nadzieniem mięsnym, grzybowym lub owocowym. Goście z zagranicy doceniają również smak schabowego podanego z ziemniakami i zasmażaną kapustą. Na obiad wybierają też gęsinę, kaczkę na jabłkach oraz tradycyjne polskie zupy – żurek i kwaśnicę.

Zainteresowanie budzą dania nieznane obcokrajowcom, trudne do kupienia poza granicami Polski. Są to np. produkty kiszone – ogórki, kapusta (np. bigos), a także sery, takie jak: oscypek, bunc i koryciński. Jeśli chcemy zapoznać zagranicznych gości z typowo polskimi smakami, pozwólmy im spróbować właśnie takich specjałów.

Na deser warto podać regionalne wypieki – rogale świętomarcińskie, mazurki, sękacze lub ciasto staropolskie podhoreckie. Takie przysmaki z pewnością zachęcą obcokrajowców do częstszego odwiedzania naszych stron.