Szybkie tempo życia sprawia, że Polacy coraz częściej jadają poza domem i więcej wydają na posiłki. Równocześnie stają się bardzo świadomymi konsumentami i zaczynają przywiązać dużą wagę do jakości dań i obsługi.
Sernik to kwintesencja tego, czego każdy z nas szuka w udanym cieście. Jest dobrą propozycją dla wszystkich, bez względu na preferencje żywieniowe. Występuje w wielu wersjach, co sprawia, że każdy z nas znajdzie wśród nich coś dla siebie. Międzynarodowy Dzień Sernika obchodzony30 lipca to idealna okazja do zainspirowania się i spróbowania swoich sił w przygotowaniu ulubionego rodzaju tego ciasta. Baskijski, wiedeński, wegański, a może sernik na zimno? Każdy z nich ma swoje sekrety, które warto znać, by wypiek okazał się sukcesem.
Czarna, zielona lub biała. Klasyczna albo z owocowymi dodatkami. W domu, pracy bądź restauracji. Okazuje się, że każdy z nas ma swoje upodobania odnośnie herbaty, a także własne rytuały z nią związane.
Wakacje to czas urlopów i podróży po świecie. W tym okresie Polaków często odwiedzają goście z zagranicy. Aby jak najlepiej poznali smak naszego kraju, warto częstować ich specjałami tradycyjnej kuchni polskiej.
Bez względu na wiek każdy uwielbia jeść. Chociaż wiele osób może lubić te same potrawy i restauracje, mogą mieć zupełnie inne nawyki żywieniowe. Sprawdźcie, jak różne są preferencje trzech popularnych grup: Baby Boomers, Millenialsów oraz pokolenia Z.
Urodziny, jubileusz ślubu, wesele, chrzest i mnóstwo innych okazji – ich centralnym punktem jest zwykle tort i jego oprawa. Jeśli chcesz, aby słodki poczęstunek był wyjątkowy i na długo zapadł w pamięci gości, zdecyduj się na specjalny tort na zamówienie. Dzięki temu możesz sam wymyślić jego koncepcję, którą zrealizuje wykonawca. A może wolisz zdać się na profesjonalne porady cukiernicze? Oto, o czym warto pamiętać, decydując się na tort na zamówienie.
Rośnie świadomość społeczeństwa na temat pozytywnego wpływu rolnictwa ekologicznego na klimat. Według badania opinii SW Research, zrealizowanego w ramach kampanii „Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia”, aż 70,3 proc. badanych uważa, że oddziaływanie rolnictwa ekologicznego na środowisko naturalne jest korzystne!
Konsumenci coraz częściej poszukują żywności mającej prosty i naturalny skład, przypominającej smaki zapamiętane z dzieciństwa oraz wytworzonej w sposób przyjazny dla środowiska.
Dobrze zbilansowana dieta wspiera odporność i wspomaga wiele funkcji organizmu, dlatego powinna być bogata w wartościowe produkty, jak np. ryby.
Zdrowa dieta to podstawa silnego organizmu i dobrego samopoczucia. To co jesz, ma niebagatelny wpływ na twoją kondycję, odporność i jakość życia.
Już 30 września w Poznaniu rozpocznie się największe wydarzenie kierowane do branży spożywczej i sektora Horeca. Zwiedzający będą mogli zapoznać się nie tylko z nowościami rynkowymi, ale także wziąć udział w spotkaniach z ekspertami.
Ale jaja! – pod taką nazwą odbyła się druga odsłona warsztatów kulinarnych w ramach programu edukacyjnego „Kulinarnie mocni”. To wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności i firmy McCormick, właściciela marki Kamis.
Nie ma co ukrywać – nawet w dobie mody na kulinarne eksperymenty, nie wszyscy z nas muszą zasilać grono foodies, będąc wirtuozami kuchennej przestrzeni. Przychodzą jednak dni, takie jak Dzień Kobiet, gdy podstawowe umiejętności w tej materii po prostu się przydają. Oto kilka patentów, dzięki którym każdy mężczyzna bez trudu przyrządzi dla swojej ukochanej danie z miłosnym przesłaniem.
Bez względu na wiek każdy uwielbia jeść. Chociaż wiele osób może lubić te same potrawy i restauracje, mogą mieć zupełnie inne nawyki żywieniowe.
Targi POLAGRA to wydarzenie o najdłuższej tradycji, dedykowane branży spożywczej i sektorowi HoReCa. Wyróżnia je różnorodność, skala oraz biznesowa jakość jej uczestników, dzięki czemu stanowią platformę do rozwoju relacji biznesowych, również o charakterze międzynarodowym.