30-06-2016, 00:00
Prowadzenie działalności związanej z produkcją i dystrybucją żywności wiąże się z przestrzeganiem wielu przepisów zapewniających higienę oraz bezpieczeństwo pracownikom oraz klientom.
Najważniejsze jest dbałość o bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Aby procesy w przedsiębiorstwie przebiegały prawidłowo trzeba je dobrze zaplanować, biorąc pod uwagę wszystkie wymogi prawne. Obecnie w wielu gałęziach branży spożywczej konieczna jest także certyfikacja zgodności z określonymi normami. Najczęściej wykonuje się audyty HACCP, BRC, IFS oraz ISO 22000.
HACCP
Jest to system obowiązujący we wszystkich jednostkach przedsiębiorstw zajmujących się produkcją, przetwarzaniem, magazynowaniem i dystrybucją żywności. Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli pozwala na identyfikację oraz oszacowanie ryzyka bezpieczeństwa żywności. Jest to jeden z podstawowych certyfikatów.
IFS oraz BRC
Są to siostrzane systemy dotyczące dostawców produktów spożywczych dla marek własnych hipermarketów. Ich wdrażanie ma zapewnić bezpieczeństwo żywności podczas produkcji, pakowania, przechowywania i dystrybucji. System BRC jest wymagany przez sieci brytyjskie, natomiast IFS jest mile widziany w marketach pozostałych państw. Ostatnio w normie BRC wprowadzone nowe wymagania. Aby dowiedzieć się, jakie zmiany trzeba wprowadzić z związku z nową wersją systemu BRC warto zapisać się na szkolenie: http://www.szkolenia.bureauveritas.pl/bez-kategorii/praktyczna-interpretacja-wymagan-brc2015-wersja-7-0/
ISO 22000
W wielkiej rodzinie norm ISO znajdziemy także wytyczne dotyczące systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności dla organizacji w łańcuchu żywności. Norma ISO 22000 opiera się na skutecznej komunikacji, efektywnemu zarządzaniu, kilku programach podstawowych, a także zasadach HACCP. Wprowadzenie tej certyfikacji jest przeniesieniem działania organizacji na wyższy poziom.
Podobne artykuły
Komentarze