30-10-2017, 00:00
Smakowita konfitura z dyni, wyśmienite gruszki w syropie, śliwki w aromatycznej zalewie – słodkie przetwory nie tylko możemy użyć do herbaty, gofrów czy naleśników, ale też do pieczonych mięs. Choć tradycyjne dania w słodkiej wersji dla wielu wciąż brzmią dość egzotycznie, to warto uruchomić wyobraźnię i wzbogacić swoje kulinarne horyzonty o ciekawe połączenia smaków – przekonują edukatorzy Banków Żywności w projekcie „Kulinarnie Mocni”.
Obiad niebanalny
Miłośnicy tradycyjnych potraw z pewnością nie wyobrażają sobie udanego przyjęcia bez mięsnych pieczeni. Aby nadać im charakteru, podajmy je w towarzystwie śliwkowych powideł lub konfitury z dyni. Dodanie słodkich pyszności ze słoika do prostych i tradycyjnych potraw sprawi, że danie uzyska dodatkową nutę smakową a my – zaskakujący efekt kulinarny. Doprawiając je aromatycznymi przyprawami i ziołami zaskoczymy wszystkich domowników i przegonimy kulinarną niemoc, która od czasu do czasu zagląda do naszej kuchni.
Śliwki w syropie jako dodatek do pieczeni
Składniki
Sposób przygotowania
Umyte śliwki przekrój na pół i wyjmij z nich pestki. Owoce ułóż w wyparzonych słoikach. Do wody dodaj cukier, goździki i cynamon. Gotuj kilka minut do uzyskania syropu. Śliwki zalej gorącym syropem, zakręć, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120°C i pasteryzuj przez około 30 minut. Po wyjęciu odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Śliwki możesz podawać w towarzystwie pieczonych mięs.
Dobra rada: Po pasteryzacji warto postawić słoiki z przetworami do góry dnem. Dzięki temu upewnisz się, czy słoik jest dobrze zakręcony i szczelny.
Pieczone pierożki z konfiturą z dyni
Składniki
Sposób przygotowania
Do mąki dodaj kardamon i zimne masło. Całość wymieszaj. Następnie dodaj dwukrotnie zmielony ser i wyrób na jednolite ciasto. Odstaw je do lodówki na około godzinę. Z ciasta formuj małe, okrągłe placki. Nakładaj na nie łyżeczkę konfitury z dyni i sklejaj na kształt pierożków. Gotowe układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierożki piecz około 20 minut w temperaturze 190°C.
Podobne artykuły
Komentarze