13-11-2017, 00:00
Listopad to ostatni czas, by zakasać rękawy i przygotować domowej roboty przetwory. Jabłka, buraki, dynie i grzyby tylko czekają na to, by je marynować, kisić i pasteryzować. Przygotowanie sezonowych słoików jest niezwykle proste i wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu, ani wyjątkowych umiejętności kulinarnych - podpowiada Aleksandra Damentko, dietetyk i koordynator programu „Kulinarnie mocni”.
Wiem, co jem!
Dzięki samodzielnie przygotowanym wekom zaoszczędzimy pieniądze i będziemy mieli dostęp do żywności niekonserwowanej chemicznie. Na sklepowych półkach wiele jest przetworzonej żywności, zawierającej sztuczne aromaty i konserwanty, dlatego często zaopatrujemy się u lokalnych dostawców, szukając domowych wyrobów. Chętnie sięgamy też po babcine receptury i przygotowujemy przetwory domowej roboty. Są nie tylko tańsze od tych, które znajdziemy w sklepach, ale i zdrowsze. Wekowanie przetworów jest niezwykle proste. Do ich przygotowania wystarczą sezonowe warzywa i owoce, garść aromatycznych ziół i przypraw oraz odrobina czasu, by nabrały właściwego dla nich smaku.
Smaki ze spiżarni
Przetwory to najlepszy sposób na zachowanie smaku i aromatu świeżych owoców. Przygotowując je samodzielnie, jesteśmy pewni ich składu, ponieważ sami decydujemy, co znajdzie się w słoiku. - Pomimo braku sztucznych konserwantów, zawartość weków będzie nadawać się do bezpiecznego spożycia nawet po kilku latach. Większość zamykanych w słoikach warzyw będzie smakować najlepiej, jeśli spożyjemy je w ciągu roku lub dwóch. Dużym plusem domowych wyrobów jest to, że nie ograniczają nas pomysły producenta. Możemy eksperymentować ze smakiem dodając do słoika aromatycznych ziół, przypraw lub dodatków takich jak liście z czarnej porzeczki czy wiśni. Dodatek chili będzie cieszyć wielbicieli ostrych smaków, żurawina czy śliwka nada przetworom słodki posmak. Co więcej - robienie domowych przetworów to świetna zabawa dla całej rodziny, satysfakcja i oszczędność. Nie trzeba mieć wyjątkowych umiejętności kulinarnych – sezonowe pyszności wyczarujemy z najprostszych składników, garści aromatycznych ziół i przypraw oraz odrobiny kreatywności. – mówi Aleksandra Damentko, dietetyk i koordynator programu „Kulinarnie mocni”.
Grillowane bakłażany z cukinią
Składniki
Sposób przygotowania
Pokrojone w grube plastry bakłażany i cukinie oprósz solą i odstaw na kilkanaście minut. Bakłażany lekko odciśnij, następnie warzywa lekko skrop olejem i octem winnym, a następnie wymieszaj. Bakłażany i cukinie smaż na mocno rozgrzanej patelni ryflowanej po 1 minucie na każdej ze stron. Po zdjęciu z patelni oprósz je pieprzem, tymiankiem i oregano. Układaj w wyparzonych słoikach. Do każdego włóż kilka płatków czosnku, a następnie zalej rozgrzanym do około 100°C olejem. Zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Dobra rada: Do przetworów wybieraj tylko najlepsze jakościowo owoce i warzywa. To gwarantuje udane wekowanie!
Pikantne ogórki
Składniki
Sposób przygotowania
Oczyszczone ogórki pokrój w grube plastry (2 cm) i ułóż w wyparzonych słoikach. Wodę zagotuj z cukrem i solą z dodatkiem chili i gorczycy. Na koniec dodaj ocet. Gorącą marynatą zalej ogórki, zakręć i wstaw do piekarnika. Pasteryzuj około 30 minut w temperaturze 130°C. Po wyjęciu odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Podobne artykuły
Komentarze