17-05-2022, 14:00
Mąka to jeden z najpowszechniej używanych artykułów spożywczych. Służy ona przede wszystkim do wyrobu pieczywa, które jest podstawą codziennej diety, a także ciast i ciasteczek. Jedną z wielu zalet mąki jest to, że występuje ona w wielu odmianach. To właśnie dzięki temu możliwe jest otrzymywanie wypieków o rozmaitym charakterze, które nigdy się nie znudzą.
Mąkę można dzielić między innymi ze względu na rodzaj zboża, z którego powstała. W tym kontekście wyróżnia się, chociażby mąkę pszenną, żytnią czy orkiszową. Jest jeszcze jednak inny sposób rozróżniania mąk. Chodzi tu o podział na tak zwane typy, które określane są za pomocą konkretnych liczb, takich jak 450 czy 2000.
Co dokładnie oznaczają liczby, którymi określa się skład mąki? Mówią one o zawartości tak zwanego popiołu w danym wyrobie. Nie chodzi tu jednak o zwykły popiół, tylko o specjalny, taki, w którym zawarte są składniki mineralne wpływające na charakter mąki. Im wyższa jest ich zawartość w produkcie, tym większą liczbą określa się typ mąki.
Co dokładnie oznaczają liczby, którymi określa się skład mąki? Mówią one o zawartości tak zwanego popiołu w danym wyrobie. Nie chodzi tu jednak o zwykły popiół, tylko o specjalny, taki, w którym zawarte są składniki mineralne wpływające na charakter mąki. Im wyższa jest ich zawartość w produkcie, tym większą liczbą określa się typ mąki.
Dlaczego produkuje się typy mąki z różną zawartością składników mineralnych? Krótko mówiąc, dlatego, że przydają się one do czego innego.
Im wyższa jest liczba w typie mąki, tym mąka jest ciemniejsza. Zawiera więcej zmielonej okrywy nasiennej – otrąb, a co za tym idzie jest zdrowsza, zawiera więcej składników mineralnych, witamin z grupy B oraz błonnika. Przykładowo mąka pszenna typ 1850, którą wykorzystuje się do wytwarzania chleba czy bułek rodzaju graham lub żytnia T-2000 razowa, to mąki najciemniejsze, pełnoziarniste, wyprodukowane z całego ziarna. Natomiast mąka pszenna T-450 tortowa, jest to mąka najjaśniejsza, najdelikatniejsza, odpowiednia do pierogów i lekkich ciast np. biszkoptowych.
Z kolei mąki typu 500 czy 550 mają najbardziej uniwersalny charakter. Wykorzystuje się ją do produkcji bułek, które jadamy na co dzień. Doskonale sprawdza się domowych wypieków, szczególnie ciasto drożdżowych i na pizzę. Mąka pszenna T-750 i mąka żytnia T-720 to mąki wykorzystywane do wypieku chleba.
Jak widać, mąka niejedno ma imię. Różnorodność tego produktu sprawia, że nigdy się on nie znudzi i ciągle będzie stanowił składnik, z którego będzie się produkować podstawowy element codziennej diety. Bułki, chleby, ciasta, pizze, makarony – wszystko to jest możliwe właśnie dzięki mące.
Artykuł został dodany przez firmę
Nasz młyn położony jest w sercu Warmii i Mazur, pośród żyznych pól słynących z upraw zbóż konsumpcyjnych. To korzystne położenie pozwala nam produkować mąkę z surowców najwyższej jakości. Mąka z "Młynomagu" jest w 100% naturalna.
Inne publikacje firmy
Podobne artykuły
Komentarze