Orzechy makadamia pozyskuje się z drzewa macadamia z rodziny srebrnikowatych. Pochodzą one z Australii. Obecnie są uprawiane w Nowej Kaledonii i Sulawesi, a także na terenie Afryki Południowej i na Hawajach. Drzewo to ma drobne, wiecznie zielone listki oraz niewielkie kwiaty. Bardzo się je ceni właśnie za ich owoce – pestkowce, które nazywa się orzechami macadamia.
Masło orzechowe jest nie tylko pyszne, ale również zdrowe.
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, koniecznie spróbuj naszego przepisu na drożdżowe węzełki daktylowo-orzechowe z kruszonkąoraz lukremi zaskocz bliskich wyjątkowym wypiekiem.
Słodka przekąska, która jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa? Takie połączenie tylko z pozoru wydaje się niemożliwe.
Masło orzechowo uwielbiane nie tylko przez najmłodszych to doskonały dodatek do kanapek, naleśników czy placków.
We wrześniu warto zadbać o wzmocnienie odporności organizmu by łatwiej mógł walczyć z przeziębieniem i grypą.
Początek września oznacza powrót do szkolnych obowiązków po dwóch miesiącach wakacyjnej beztroski. Uczniowie wchodzą do klas wypoczęci i zaopatrzeni w nowe zeszyty, szkolne przybory, podręczniki. W ich tornistrach czy plecakach nie może jednak zabraknąć jeszcze jednego istotnego elementu – drugiego śniadania.
W ostatnich latach owsianka została okrzyknięta niekwestionowaną królową śniadań.
Indyka można robić na wiele sposobów – dodając do niego odrobinę warzyw i orzechów nerkowca, zyskujemy nie tylko sposób na nietuzinkowe danie, ale również i zdrowy posiłek.
Owsianka to idealny posiłek na śniadanie – zdrowe, energetyczne, a do tego szybkie i proste w wykonaniu.
Lody to jedna z najbardziej lubianych form letnich deserów.
Wyniki badań cytowanych w raporcie „Talerz przyszłości”, który został opracowany przez ekspertów Interdyscyplinarnego Centrum Analiz i Współpracy „Żywność dla Przyszłości” wskazują, że nawyki żywieniowe Polaków znacząco odbiegają od aktualnych krajowych zaleceń zdrowego żywienia oraz założeń diety planetarnej.
W dniach 17-19 września w łódzkiej Atlas Arenie odbyło się najważniejsze i największe wydarzenie branży ekoproduktów w Polsce: Targi natura FOOD & beECO.
Polak wyrzuca do kosza 235 kg jedzenia w ciągu roku. Niechlubne statystyki pokazują, że mamy wiele do poprawy.