Wielkanocna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami – przepis
Strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami to idealna propozycja na świąteczny stół.
Zależy Ci, by przygotować dla bliskich wyjątkowe ciasto świąteczne? Postaw na sernik! Prezentujemy przepis na delikatny w smaku sernik na bazie Twarogu Sernikowego z Piątnicy z dodatkiem kajmaku! Niech zagości na świątecznym stole.
Hamburger plasuje się w czołówce najbardziej znanych i lubianych na świecie szybkich dań. Choć to punkt obowiązkowy w menu restauracji typu fast food, tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować go w domu i to zarówno w najprostszej, jak i bardzo wykwintnej wersji. Odpowiednio zmieniając dodatki, można trafić w gusta konsumentów w różnym wieku i o zróżnicowanym trybie życia.
Świeże, chrupiące pieczywo podane z masłem, warzywami, serem czy też domowym dżemem, to bez wątpienia sposób na smaczne śniadanie. A jak uzyskać takie frykasy od ręki? Podpowiadamy, jak przygotować w domowym zaciszu chleb własnej roboty, który będzie kusił smakiem i zapachem, a przy tym dostarczał dawkę zdrowej energii.
Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez potraw z makiem. Ten składnik ma długą tradycję. Jest symbolem pomyślności, dobrobytu i pomnażania wszelkich dóbr. A w wierzeniach Słowian miał łączyć świat żywych ze światem umarłych. Do najpopularniejszych świątecznych dań z makiem należą kutia i makowiec. A gdyby tak połączyć je w jeden pyszny smakołyk? Proponujemy wam przepis na bożonarodzeniowy makowiec z bezą i nadzieniem pełnym maku, pszenicy, orzechów, suszonych owoców i miodu.
Podróżując po Polsce w te wakacje, oprócz odkrywania nowych miejsc i malowniczych krajobrazów, warto poznać bogactwo regionalnych smaków. Jabłuszka w koszulkach, szpajza cytrynowa, ruchańce, pańska skórka? Tradycyjne słodkości kryjące za sobą ciekawą historię związaną z danym regionem z pewnością osłodzą każdą, nawet najdłuższą podróż, a przy okazji urozmaicą naszą wakacyjną dietę.
Według dietetyków śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia.
Kasza gryczana nie od dziś znana jest ze swoich właściwości prozdrowotnych i dużej zawartości cennych składników. Oprócz tych walorów ma również dość charakterystyczny, intensywny zapach, który nie przysparza jej popularności zwłaszcza wśród najmłodszych.
Wigilijna wieczerza w polskich domach to wspólne świętowanie przy suto zastawionym stole. Zgodnie z tradycją goszczą na nim postne potrawy w postaci różnego rodzaju ryb, pierogów czy dań z makiem. Gwiazda makowa na drożdżowym cieście z dodatkiem rodzynek będzie doskonałym uzupełnieniem świątecznych smaków.
Domowa granola z bakaliami marki Kresto to idealna propozycja na lekkie i wartościowe śniadanie.
Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. Już sam wygląd i intensywny kolor tego warzywa wprawia nas w doskonały nastrój. Dynia ma rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie i urodę, a w połączeniu z bakaliami, tworzy doskonałą bombę witaminową, która przyda się nam podczas jesiennych wieczorów.
Zima to czas, kiedy musimy zadbać o swoją odporność. Jedzenie ciepłych potraw, które jednocześnie przez składniki w nich zawarte nie wychładzają organizmu, to podstawa jeśli chcemy uniknąć grypy czy przeziębienia. Rozgrzewające dania, dodadzą nam również energii podczas zimowych, krótkich dni, a dzięki swym energetycznym kolorom podkręcą nasz apetyt.
Słone, słodkie, z makiem czy sezamem, grube jolki, z solą morską lub miodem, nowoczesne BIO oraz Bez-E, dla dzieci i dorosłych, w domu, pracy i podróży – paluszki towarzyszą nam od lat i są jedną z najzdrowszych dostępnych na rynku przegryzek.
Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że pierogi to jedno z bardziej popularnych i lubianych polskich dań. Stanowią dumę rodzimej kuchni. Dziś wracają do restauracyjnych menu, często w zupełnie nowych odsłonach, zyskując coraz więcej zwolenników – w tym także wśród obcokrajowców. Choć w ciągu roku często goszczą na naszych stołach, to właśnie te podawane na wigilijną wieczerzę smakują najlepiej.