jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Barwnik nieszkodliwy E-101: ryboflawina

Witamina B2, dzięki swojej żółtej barwie może być stosowana jako barwnik. Może ona być szkodliwa tylko w dużych ilościach, których jak dotąd nie oszacowano.

BARWNIK NIESZKODLIWY

Inne nazwy i oznaczenia: Witamina B2, laktoflawina, hepatoflawina, witamina G.

Wzór chemiczny: C17H20N4O6

Wiadomości ogólne: Witamina B2, dzięki swojej żółtej barwie może być stosowana jako barwnik. Może ona być szkodliwa tylko w dużych ilościach, których jak dotąd nie oszacowano. Z drugiej strony jest niezbędna dla organizmu a jej niedobór może doprowadzić do pogorszenia się wzroku lub wadliwego funkcjonowania błon śluzowych i układu nerwowego. Ryboflawina jest również otrzymywana syntetycznie i deklarowana przez producentów jako identyczna z naturalną.

Zastosowanie w żywności: Mimo iż ma zastosowanie jako barwnik, może być też stosowana do wzbogacenia produktu i podniesienia jego wartości odżywczej. Ponadto występuje naturalnie w takich artykułach jak: wątrobie, chudych serach, migdałach, grzybach, dziczyźnie, jajach, zielonych częściach warzyw, łososiu, pstrągu, makreli, pełnoziarnistym pieczywie, małżach, fasoli, grochu, soi, mleku, jogurcie, kefirze, maślance, drożdżach i orzechach włoskich, a także w różnych rodzajach mięs.

Wpływ na zdrowie: Dodatek ten jest prekursorem dwóch ważnych koenzymów. Poza tym: bierze udział w procesach utleniania i redukcji, wpływa na syntezę kwasów tłuszczowych z białek i węglowodanów, współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów, odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku. Dłuższa przerwa w dostarczaniu tego związku do organizmu może prowadzić do wielu schorzeń, natomiast przy zbyt dużej jednorazowej dawce może spowodować nudności i wymioty.

Dzienne spożycie: 0,5 mg/kg masy ciała.