25-07-2014, 00:00
Głównym celem Programu PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność jest informowanie o wysokiej jakości produktów żywnościowych. Udział Programie jest dobrowolny. W programie mogą uczestniczyć przedsiębiorcy Państw Członkowskich Unii Europejskiej.
Znak PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność będzie przyznawany tylko wyrobom, które spełniają kryteria, opracowane przez Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych.
Oznaczenie znakiem jakości PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność jest informacją, która ma pomagać konsumentowi w wyborze odpowiedniego dla niego produktu. Jednocześnie realizowany jest cel wspólnotowej polityki w zakresie żywności, polegający na poszerzaniu obszaru wysokiej jakości i różnorodności żywności na Wspólnym Rynku.
Oznaczenie to ma również na celu podnoszenie zaufania konsumenta do produktu żywnościowego poprzez informację o jego wysokiej i stabilnej jakości.
Zgłoszenie producenta do programu jest nieodpłatne.
Prawo zgłoszenia wniosków o nadanie znaku PDŻ -Poznaj Dobrą Żywność mają wyłącznie producenci.
Programem objęte są następujące grupy produktów:
1) mięsa i produktów mięsnych;
2) mleka i produktów mlecznych;
3) ryb, owoców morza i ich przetworów;
4) jaj i przetworów jajczarskich;
5) miodów;
6) tłuszczy spożywczych;
7) przetworów zbożowych, strączkowych i okopowych;
8) owoców, warzyw, grzybów i ich przetworów;
9) wyrobów cukierniczych i ciastkarskich;
10) ziół i przypraw;
11) środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego;
12) wyrobów mieszanych i przetworzonych na bazie wyżej wymienionych;
13) wód i napojów bezalkoholowych;
14) napojów alkoholowych;
15) innych.
W celu zapewnienia utrzymania stałego, bardzo wysokiego poziomu jakości oznaczonych produktów oraz wiarygodności pochodzenia surowców, Program zakłada maksymalne okresy obowiązywania znaku:
Znak nadawany produktowi na okres 3 lat.
Podobne artykuły
Komentarze