jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Polskie rolnictwo XXI wieku - jak budować przewagę konkurencyjną?

W siedzibie Krajowej Izby Gospodarczej 13 listopada br. odbyła się konferencja prasowa „Polskie rolnictwo XXI wieku – jak budować przewagę w konkurencji?”.

Logo Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju WsiW siedzibie Krajowej Izby Gospodarczej 13 listopada br. odbyła się konferencja prasowa „Polskie rolnictwo XXI wieku – jak budować przewagę w konkurencji?”, w której udział wzięli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki, Prezes Krajowej Izby Gospodarczej Andrzej Arendarski, kierownik Zakładu Prawa Rolnego na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego, prof. Dr hab. Paweł Czechowski oraz Katarzyna Oponowicz ze Związku Polskie Mięso i Agnieszka Maliszewska z Polskiej Izby Mleka.

Konferencję rozpoczął Prezes Andrzej Arendarski, który podkreślił, że od 2008 roku resort rolnictwa prowadzi skutecznie promocję polskiej żywności zagranicą i dostrzega wysiłek zarówno Ministra Marka Sawickiego, jak i podległych mu agencji w budowaniu wizerunku polskiej marki, która staje się coraz atrakcyjniejsza na rynkach światowych.  Prezes Arendarski zaznaczył, że biorąc pod uwagę skuteczność dotychczasowych działań resortu i nową perspektywę w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020, jest dobrej myśli co do przyszłości  i rozwoju eksportu polskich produktów.

Minister Marek Sawicki w swojej części konferencji odniósł się do roli eksportu w tworzeniu miejsc pracy w rolnictwie. Zaznaczył, że wzrost eksportu żywności ma kolosalny wpływ na polską gospodarkę  i na skalę zatrudnienia na obszarach wiejskich.  Głównym tematem wystąpienia Ministra Sawickiego były zmiany jakie zaszły w polskim rolnictwie na przestrzeni ostatnich 10 lat. Odniósł się do działań ujętych w PROW 2007-2013. Z dofinansowania, co wiąże się podniesieniem  kondycji ekonomicznej, skorzystało nie tylko wiele gospodarstw ale i wiele przedsiębiorstw rolno-spożywczych. Dla przykładu: z premii dla młodego rolnika – ponad 35 tys. beneficjentów, z rent strukturalnych, które były jednym z podstawowych instrumentów przebudowy rolnictwa w kierunku młodych, wykształconych rolników – 73 tys. gospodarstw. Około   62 tys. gospodarstw aktywnie  wykorzystało instrument  wsparcia  (300 tys. PLN na gospodarstwo) na modernizację. Ogółem z tych trzech instrumentów skorzystało ponad 170 gospodarstw, co znacząco podniosło ich efektywność ekonomiczną i spowodowało wyraźny wzrost konkurencyjności na rynku rolnym.  Ponad 1000 firm z branży rolno – spożywczej zainwestowało w ramach PROW w rozwój nowoczesnego  przetwórstwa i przechowalnictwa. Minister Sawicki zaznaczył, że w dalszym ciągu w Polsce powszechne jest rolnictwo drobne i rozproszone i pomimo instrumentów wspierających scalanie gruntów, w ramach PROW 2007-2013 dokonano tylko ok. 100 scaleń. Aby bardziej zachęcić rolników do przechodzenia do gospodarki konkurencyjnej w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 projektowane są nowe mechanizmy wspierające.  Ważnym działaniem w ramach PROW 2007-2013 były działania rolno - środowiskowe, będące wsparciem dla utrzymania rolnictwa we współdziałaniu z ochroną środowiska i terenów przyrodniczych. Z tego instrumentu skorzystało ponad 130 tys. gospodarstw. Jednocześnie w ramach dwóch działań, czyli zróżnicowanie w kierunku działalności rolniczej i drobnej przedsiębiorczości  stworzono na obszarach wiejskich  ponad 30 tys. miejsc pracy poza rolnictwem.  Na skutek wdrażania  programów LEADER i Odnowa i Rozwój Wsi, skierowanych do samorządów, widać zmiany jakie zaszły w infrastrukturze obszarów wiejskich. Jak zaznaczył minister Sawicki,  Polska potrafiła wykorzystać obecność w Unii Europejskiej a zaabsorbowane w ciągu 10 lat 50 mld Euro daje konkretne efekty. Z kraju importera żywności netto staliśmy się państwem o silnym eksporcie na rynki światowe. Szef resortu rolnictwa odniósł się też do kryzysu związanego z rosyjskim embargiem. Jego zdaniem utrata rosyjskiego rynku, który choć jest bardzo chłonny i wygodny przez swoją bliskość geograficzną, ale niestabilny ze względu na ciągle zmieniającą się sytuację polityczną, spowodowała konieczność dywersyfikacji i pozyskanie nowych rynków zbytu.

Ministerstwo rolnictwa już od 2008 roku poszukuje nowych partnerów eksportowych. Jak zaznaczył minister Sawicki, o ile w UE, ze względu na zunifikowane przepisy fitosanitarne i weterynaryjne, przedsiębiorcy radzą sobie bez pośrednictwa rządów i ministrów, to do krajów poza unijnych konieczne jest podejmowanie misji handlowych na szczeblu rządowym. Dlatego MRiRW i podległe mu agencje od 2008 roku uczestniczą w najważniejszych światowych imprezach wystawienniczych, organizują razem z przedsiębiorcami branży rolno – spożywczej liczne misje handlowe. Wszystkie te działania przynoszą efekty w postaci obecności polskich produktów na 75 rynkach całego świata, a od niedawna uzyskaliśmy dostęp do rynku japońskiego dla polskiej wołowiny, Ukraina chce importować polskie mięso wieprzowe i jego przetwory (z wyłączeniem woj. podlaskiego, pod określonymi warunkami) i także wołowinę,  od sierpnia br. możemy eksportować do Białorusi mięso przeżuwaczy i ich materiał biologiczny. Kilka dni temu Singapur przekazał listę warunków dotyczących uznania regionalizacji w zakresie ASF,  które strona polska musi spełnić. W przypadku wypełnienia wymogów strony singapurskiej, będzie możliwe wznowienie eksportu wieprzowiny z Polski. Również Chile poinformowało o otwarciu dostępu dla polskiej wieprzowiny, żelatyny i kolagenu. Mamy pozytywne sygnały płynące z Mołdawii, Kazachstanu, Azerbejdżanu, Indii, Chin i Iranu. Minister Marek Sawicki zaznaczył, że pomimo rosyjskiego embarga i zawirowań w handlu zagranicznym w związku z wystąpieniem w Polsce ASF, wartość eksportu produktów rolno – spożywczych ma tendencje wzrostową i za pierwsze 9 m-cy tego roku wyniosła ponad 15 mld Euro, przy 20 mld EUR w całym w roku ubiegłym. Jeśli ta tendencja utrzyma się również w IV kwartale br. to możliwe są do osiągnięcia ubiegłoroczne wyniki.

Wiceprzewodniczący Komitetu Rolnictwa i Obrotu Rolnego KIG Henryk Antosiak referując rolę eksportu i zdobywania nowych rynków w rozwoju polskiego rolnictwa odniósł się do założeń w PROW 2014-2020 i zaznaczył, że zawarte w nim wsparcie dla gospodarstw trzodowych to dobry kierunek. Z kolei Katarzyna Oponowicz reprezentująca Związek Polskie Mięso i Agnieszka Maliszewska z Polskiej Izby Mleka  podziękowały ministrowi Sawickiemu za zorganizowanie niezwykle owocnej misji handlowej do Kazachstanu. Jak zaznaczyły; takich misji polscy przedsiębiorcy potrzebują więcej. W odpowiedzi Minister zadeklarował wszelkie wsparcie i zaoferował udział w najbliższym wyjeździe do Emiratów Arabskich i innych planowanych delegacjach handlowych.

Biorący również udział w konferencji prof. Paweł Czechowski z Uniwersytetu Warszawskiego referując zmiany w strukturze rynku rolniczego zwrócił uwagę na specyfikę polskich produktów, które zdobywają coraz większe uznanie i popularność. Zauważył, że zwłaszcza polskie produkty regionalne ze względu na swoje walory smakowe i znakomitą jakość mogą być hitem eksportowym, aczkolwiek potrzebna jest im większa promocja.

Andrzej Arendarski podsumowując konferencję podkreślił wysoki poziom dyskusji i niezwykle ciekawą wymianę poglądów wśród uczestników. Na zakończenie wyraził poparcie dla działań Ministra w zakresie intensywnego poszukiwania rynków eksportowych dla polskich produktów.